Skocz do zawartości

E39 m57 Problem z wysprzeglaniem po zmianie na manual

Szczawinski89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Kilka dni temu moja e39 przeszła zabieg zmiany skrzyni automatycznej na manualną. Przekładkę robiłem sam więc wiem że wszystko teoretycznie powinno być ok.

Części do przekładki mam od kolegi który ma kilka e39 na czesci więc nie jest to żadna zbieranina bynajmniej nie powinna byc. Kolega miał wcześniej zdemontowana już skrzynie ze sprzęgłem i kołem zamachowym zapewniał że z tego auta z którego wyciągałem sam resztę potrzebnych gratów.

Mój problem jest z wysprzeglaniem sprzęgło odpowietrzony dobrze poprzez podanie płynu od dołu przez odpowietrznik w wysprzegliku. Pedał bierze od góry. I teraz podcZas wciskania sprzęgła wysprzegla w bardzo małym zakresie mniej więcej w połowie wciśniętego pedału wystarczy że wcisne trochę dalej pedał sprzęgła i brak wysprzeglenia auto ciagnie. CY ktoś spotkał się z takim problemem i mógł by mi pomóc.

Tarcza obita kevlarem w firmie zajmującej się tym od lat z resZta mieli cały komplet z dociskiem i kołem dwumasowym. Zastanawia mnie jeszcze wina nieprawidłowego wysprzegliku chociaż wątpię w to ale wszystko biorę pod uwagę gdyż Ori wysprzęglik zabił kolega wciskając pedał sprzęgła gdy wysprzęglik wisiał bez skrzyni i poprostu wystrzelił nabyłem wysprzęglik który niby pochodzi z benzyny w realoem się to zamienia ale...

Z góry dziękuję za pomoc i sugestie

• Zasłużeni forumowicze
Sprawdź czy stary i nowy wysprzęglik mają te samą długość popychacza. Druga sprawa to nabili tarczę na te samą grubość co oryginalną? Bo jak za cienko to też może być problem.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• Zasłużeni forumowicze

Jesteś pewien że pompka sprzęgła nie przepuszcza? Jak podałeś płyn przez odpowietrznik to mogłeś pompę uszkodzić, ona nie jest przystosowana do takiego obiegu.

Trzeba było zalać płyn od góry, wyjąć wysprzęglik że skrzyni, luzujesz odpowietrznik, wciskasz trzpień, zakrecasz odpowietrznik, puszczasz trzpień. I tak kilka razy aż po wciśnięciu trzpienia wyrzuci płyn, wtedy zakrecasz odpowietrznik i jest ta lala. Wysprzęglik wraca na miejsce.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)

A więc tak wysprzęglik kupiony odpowiedni oo Vin dalej to samo dodam że kombinowane było z długościami trzpienia i nic to nie daje gdyż poprostu tłok wysprzegliku zmienia swoje położenie a pompa sprzęgła wysuwa go zawsze w tym samym zakresie gdyż zawsze podaje taka samą ilość płynu który się w niej mieści.

Na próbę docisk sac cofnięty na nowo po doregulowaniu się poprzez wciśnięcie sprzęgła ten sam objaw.

Pompa sprzęgła ok nie przepuszcza z resztą na codzien pracuje w serwisie samochodów ciężarowych i zawsze w ten sposób odpowietrzamy

Dodam że w dzwonię skrzyni wywierciłem otwór dzięki któremu dojrzałem że docisk w końcowej fazie wciskania pedału sprzęgła wraca w kierunku tarczy co moim zdaniem może wskazywać na uszkodzenie docisku poprzez wypracowanie sprężyny talerzowej co o tym sądzicie

• Zasłużeni forumowicze

Może łapa się ugina. Nie jest pęknięta ? Ta kulka na której się łapa wspiera jest cała ?

Też mam problem ze sprzęgłem od dłuższego czasu. Poszarpuje przy zasprzęglaniu. Dwumas, tarcza, docisk, łozysko - wszystko nowe i bez zmian. Sam tego nie zrobię, nie mam warunków, a nie znam fachowca, któremu chciałoby się pomyśleć, a nie tylko wymieniać :(

Właśnie łapa się nie ugina gdyż gdyby się uginała to nie przełamywały by docisku który tak jakby szedł za głęboko tym bardziej że mam wywiercony otwór w skrzyni i widzę docisk brzeg tarczy a także łapkę i łożysko oporowe.

Tak naprawdę chyba nie dowiem się puki nie wymienię docisku w sobotę powinienem mieć drugi jeśli czas pozwoli to w przyszłym tygodniu zmienie i podzielę się z wami czy coś będzie lepiej czy też nadal szukanie dziury w całym