Skocz do zawartości

e61 nie działa ogrzewanie szyby, wiazka i bezpiecznik okej

wojtek98i

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

Napisz siedem ostatnich znaków numeru Vin.

Sprawdzę w schemacie elektryczny czy coś tam jeszcze jest ?

Sprawdzałeś miernikiem elektrycznym czy jest napięcie na bezpieczniku , następnie przy samej szybie?

Vin: CP33284 napiecie na bezpieczniku jest, na wiązce klapy nie ma chodź jest cała, sprawdzana prawie w połowie dachu i nic(wszystko poza grzaniem działa) , co mnie tez zdziwilo w lewej wiązce do modułu diversity mam dodatkowy kabel, jeden brązowy którym idzie masa do szyby drugi czarno różowy który wchodzi do modułu diversity i trzeci (szaro różowy) , był wolny nigdzie nie podłączony z taką samą końcówka jak ten do modułu diversity, jakas druga antena?

• Zasłużeni forumowicze

Podeślij jakiegoś linka z przykładowym zdjęciem twojej tylnej skrzynki z bezpiecznikami

Czytam twój opis i rozumiem ,że sprawdzałeś napięcie na bezpieczniku , na jego wejściu i wyjściu? Chodzi mi o konektory znajdujące się po drugiej stronie skrzynki z bezpiecznikami.

Ostatnio jeden z forumowiczów miał podobny problem , winowajcą okazał się rozgienty konektor na wyjściu z bezpiecznika ( brak dobrego połączenia pomiędzy nóżką bezpiecznika i konektorem ) .

Wymień profilaktycznie bezpiecznik na nowy.

Jeśli chodzi o schemat elektryczny i drogę przewodu od bezpiecznika do tunera radiowego N8a to ma dodatkową kość przyłączeniową Z1 ( obwód blokady tylnej szyby odmgławiacz (pozytywny) ). Znajduje się ona tuż obok prawego głośnika w podsufitce ( po stronie pasażera )

Przekaźnik.......w twoim roczniku nie ma przekaźnika , który można wyjąć i wymienić. Jest on integralną częścią tylnej skrzynki bezpieczników . Czy da się go naprawić to nie wiem.

Co ja bym zrobił na twoim miejscu.....

- wymienił profilatycznie bezpienik na nowy F54.........30A

- sprawdził napięcie na wyjściu z bezpiecznika, na konektorze.

- następnie sprawdził napięcie na pinie nr. 21 , kość nr. X11012 , kolor przewodu czerwono - biały , przekrój 4mm2.

- powtórzę się, następnie sprawdzasz napięcie na kości Z1 , na jej wejściu i wyjściu

- sprawdzić napięcie na wejściu do tunera radiowego N8a , kość nr. X380

- sprawdź omomierzem rezystancję przewodu masowego przy tunerze radiowym N8a, kość X379.

Napisz mi na PW adres e-mail, bo z poziomu Androida nie potrafię wklejać zdjęć . Wyślę ci poglądowe zdjęcia na wskazany adres.

Jeśli chodzi o przewód szaro - różowy i czarno - różowy to nie widzę ich na schodach elektrycznych.

Jak wkleisz zdjęcie kości i miejsca gdzie ona leży to może uda mi się ją rozszyfrować?

Na x380 i x379 nie było napięcia sprawdzane zaraz przy N8a oraz w połowie dachu, zobaczę jeszcze do tego konektora

a historia podlaczenia szaro-różowego zlacza przy diversity sie chyba wyjasniło najprawdopodoniej jest to przygotowane wejscie na antene do odbioru tv bo moje auto posiada ekrany w zagłówkach

• Zasłużeni forumowicze

Anteny TV są dwie. Umieszczone są w tylnych bocznych szybach ( na wysokości bagażnika ).

Jeśli chodzi o dwie wolne końcówki, najprawdopodobniej odpowiedzialne za podłączenie do źródeł anten to nie udało mi się tego ustalić. Przewijały mi się zdjęcia wzmacniaczy antenowych z trzema gniazdami ( u ciebie jest jedno ) , lecz to były urządzenia z innych modeli BMW.