Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich.Koledzy pomocy.Co zrobic zeby moje autko ladni gralo.Czy wymiana wszystkich glosnikow na jakies dobre np.Herz pomoze??W firmie naglasniajacej proponowali mi subwoofer ale to skomplikowany montaz i zabiera sporo bagaznika.Gosc powiedzial,ze jezeli wloze woofer do bagaznika bass bedzi slychac na zewnatrz a w srodku nie.Co robic zeby bylo dobrze??Z gory dzieki.

oo= [] []= oo BokiemMuszeWchodzic

http://img514.imageshack.us/img514/9429/pic03097wo4.jpg

Diesel Driver

Opublikowano
jesli chcesz zeby ladnie zagralo to najlepiej zaczac od wszystkiego procz suba. To na koniec. Jesli zrobisz dobrze przod i ewentualnie tyl to mozna sie zabierac do suba. No chyba ze go posiadasz w co watpie. Zalezy tez ile pieniedzy chcesz na to przeznaczyc... Jesli chcesz cos w niskiej cenie to zbytnio wielkich rewelacji nie bedzie. Bo jesli juz wymieniac sprzet to na cos przynajmiej sredniego. Przyda sie pewnie i wzmacniacz bo radyjka nie maja zapasu mocy... Czekamy na przedzial cenowy w jakim ma sie to zmiescic wszytsko.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

sredni zestaw to seria ESK firmy Hertz. Wyzsza polka to seria HSK. NIe wiem dokladnie jakie tam sa glosniki(chodzi o rozmiar) w twoim aucie. Firma DLS tez jest godna polecenia. JL audio tez:)) Hertz ESK 165 kupisz za ponad 300zl natomiast HSK ponad 600zl. Do tego przyda sie wzmacniacz tez nie najtanszy. Zalezy ile chcesz wymienic glosnikow. Jesli 4 sztuki to oczywiscie wzmak 4 kanalowy. Audison bylby pewnie dobrym wyborem. Jesli juz dbamy o dobra jakosc to kable tez musza byc odpowiednie. Napewno nie z allegro za 50zl firmy NO NAME. Jesli wszystko zosatanie dobrze dopasowane i zgrane to mozan myslec o subie. Powiedz jakie tam masz glosniki(rozmiary) to moze uda sie dobrac juz te konkretne modele. Moze jeszcze ktos sie wypowie. Ja mam doswiadczenie z Hertzami i jestem zadowolony w pelni.

Zapomnialbym jeszcze dopisac tego ze w tym kaseciaku musisz miec wyjsce na wzmacniacz tzn na czincze. Sa tez przejsciowki ktore montujemy pod zwykle glosniki. Jednak sterowanie dzwiekiem z radia lepszej jakosci jest bardzo wazne przy dobrym CA. Szczegolnie jesli chcesz miec dzwiek bardzo dobej jakosci. Jesli planujsze tego suba podpiac to powinno miec takie radio dodatkow wyjscie na suba. Wtedy mozna mowic ze mamy to profesjonalnie zrobione i zgrane. Mozna wszystkim elegancko sterowac w dowolny sposob. Mozna to tez obejsc ale wtedy trzeba troszke kombinowac i wyglada to mniej estetycznie.

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

a wiec potrzebujesz wzmak 4 kanalowy plus dwa zestawy 160mm. W kazdym sa tweetery plus zwrotnice do nich. Teraz jak wyglada sprawa z chinchami w radyjku?? Posaida 4 wyjsciea(2pary)?? Jesli chodzi o ten nizszy przedzial cenowy to polecam HERTZ ESK, Infinity6510cs, DLS B6 lub JBL gto 6506( ja bym wzial Infinity). Z tej wyzszej polki polece jak najbardziej HSK, DLS PS6. Zalezy tez jaka glebokosc montazowa masz w samochodze na glosniki. MOzna by jeszcze kilka wymienic.

Wzmacniacz tez zalezy od tego co masz z tylu za radiem. Jesli juz z wyzszej polki i konkretnie to polecam Xeteca 4-kanalowego za :twisted2: 1000zl. Z tanszych polecam cos z JBL(jest kilka modeli 4-kanalowych w roznych modelach i cenach). Moze tez byc Helix.

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

tak jest w E39 sa 13-stki. W dodatku w przednich drzwiach sa one zamontowane w specjalnie skrojonych uchwytach ktore wygladaja jak rynna/tuba pusta w srodku. Pewnie ma to dodawac "brzmienia" ale efekt z tego mizerny na glosnikach NOKIA.

Generalnie trzeba to zdemontowac i zamontowac odseparowany zestaw przedni najlepiej na panelu z MDF wraz z porzadnym wygluszeniem drzwi matami i wymiana kabli. To pierwszy etap.

Nie polecam zabawy w wymiane wszystkich glosnikow przod, tyl, polka itp. itp. - lepiej porzadnie zrobic przod.

Nadal problemem pozostanie fabryczne radio, z ktorego niestety ale wiele nie wyluskamy... proponuje inne radio. Wiem, wiem zaraz posypia sie glosy krytuki ze fabryczne to sie komponuje, wyglada i nie kusi zlodzieja. Wiem - dlatego proponuje rozwiazanie, ktore sam zastosowalem tj. montaz radia w schowku po stronie pasazera. Radio mozemy wowczas sterowac z fotela kierowcy za pomoca a)pilota b) w zaleznosci od radia po przez interface przycickami w kierownicy. Opcja b) wymaga niestety z reguly doplaty.

Poza tym radio fabryczne moze nie dysponowac wyjsciami RCA - zatem jesli zdecydujemy sie na wzmacniacz wowczac trzeba zamontowac adapter hi-low co odbija sie na jakosci.

Wzmacniacz - niestety dobre, mocne glosniki go potrzebuja. Owszem zagraja na samym radiu ale nie uzyskamy z nich 100% mozliwosci. Niektorym to wystarcza wiec punkt "wzmacniacz" moze stanowic kolejny etap. Jeszcze raz - podstawa to dobry zestaw przedni z poprawym montazem. Pozniej rodzi sie pytanie o wzmacniacz. Tutaj w przypadku systemu przedniego wchodzi w gre zarowno 2 jak i 4 kanolowy piecyk. Zalezy to od konfuguracji systemu np. uklad aktywny/pasywny.

Nastepny etap to juz sub + drugi wzmacniacz, lub tez wykorzystanie wzmacniacza zasilajacego przod - jesli starczy mocy i uklad na to pozwala. Przy montazu sub'a - szczegolnie w E39 sedan - potrzeba sporej mocy glosnika/wzmacniacza (gabaryty auta, szczelnosc bagaznika "blachy"). Mozna sobie troche z tym poradzic, montujac np. tylna kanape z 1cm przerwy - uzyskujemy wtedy wiecej "cisnienia". Druga opcja moze byc montaz glosnika w tylnym podlokietniku.

Co do marek glosnikow/wzmacniacza na razie sie nie wypowiadam. Nie wiem nic nt. muzyki jakiej sluchasz, buzdetu itp. itd.

Jedno wiem na pewno - nie mozna powiedziec: tak, tak tylko Hertz albo DLS albo Rainbow albo...

Najlepiej byloby posluchac najpierw (mnie osobiscie brzeminie Hertz'a nie odpowiada, sorry risto - no ale to kwestia gustu).

Jak wypowiesz sie nt. muzyki/ceny to podpowiem cos nt. sprzetu. Moge rowniez wkleic zdjecia ze swojej "instalacji" :-)

Pozdrawiam,

Artur

Artur
Opublikowano

A jak w E39 z nawigacja i TV rozwiazac temat wlozenia suba.

Ew. jak to podlaczyc, zebym w glosnikach mial i granie z wzmaka (dodatkowego radia) i z nawigacji, dvd, czy TV??

Opublikowano

To ja też coś dodam od siebie bo temat przerabiałem kiedyś w poprzedniej E39 bez DSP.

Na początek wymień jednostkę główną radia na CD ALPINE - są takie, ja zmieniłem z kaseciaka BECKER professional właśnie na tego ALPINE i dźwięk już się poprawił. Potem się wziąłem za głośniki z przodu. założyłem JBL (nie pamiętam już modelu, ale koszt był w granicach 400zł). Po założeniu ich stwierdziłem że oryginały Nokia miały trochę lepsze brzmienie więc wymieniłem spowrotem i na tym pozostawiłem temat głosników myśląc że jak JBL nawet gra gorzej od oryginału to juz nie wiem. Może jakby zainwestować w sam przód ok 1000zł to by zagrało lepiej.

Opublikowano
zacznij od wymiany radia a jak nie wystarczy to wymienisz glosniki.BMW instaluje dobrej jakosci glosniki takze moze samo radio ci wystarczy.Mozesz zakupic Panasonic 7.....,Ma bardzo dobry wzmacniacz i mozesz przelaczyc tylne glosniki aby odtwarzaly tylko bas.
te gusta conducir? BMW
Opublikowano
To ja też coś dodam od siebie bo temat przerabiałem kiedyś w poprzedniej E39 bez DSP.

Na początek wymień jednostkę główną radia na CD ALPINE - są takie, ja zmieniłem z kaseciaka BECKER professional właśnie na tego ALPINE i dźwięk już się poprawił. Potem się wziąłem za głośniki z przodu. założyłem JBL (nie pamiętam już modelu, ale koszt był w granicach 400zł). Po założeniu ich stwierdziłem że oryginały Nokia miały trochę lepsze brzmienie więc wymieniłem spowrotem i na tym pozostawiłem temat głosników myśląc że jak JBL nawet gra gorzej od oryginału to juz nie wiem. Może jakby zainwestować w sam przód ok 1000zł to by zagrało lepiej.

Też to miałem zaproponować ... Alpine nawet ze standardowym nagłośnieniem już przyzwoicie gra - mam akurat taki do sprzedania i to Top-owy model Profesional ;)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Czesc Artur.Tak jak pisalem wczesniej nie chce montowac suba w bagazniku bo zaduzo miejsca trace.A boczne drzwi??a co z poduchami jezeli bede chcial je wygluszyc troche sie boje nawet oddajac auto w rece fachowcow.Moze zaczne na poczatek od wymiany radia i odsluchania efektu.Dzieki za cenne rady :modlitwa:

Diesel Driver

Opublikowano

Witam

W mojm e39 touriong zamontowalem:

przod system dwudrozny Hertz hsk 130 250 zl

tyl - podsufitka Hertz sys. trojdrozny ecx 130 500 zl

wzmacniacz Pyle plad 600 6 kanalow 900 zl

skrzynia basowa z glosnikiem polkaudio 360w rms 500zl

radio alpine 9855 1400zl

kondensator, filtry, przewody 600zl

robocizna 400zl

razem 4550zl

Jestem bardzo zadowolony pomimo, ze czlowiek ktory mi to montowal totalnie spartaczyl robote, ktora pozniej musialem pozadnie poprawiac.

Jak masz duzo kasy to mozesz wlozyc sprzet o wartosci grubych pieniedzy ale tak naprawde to to co ja mam jest wystarczajace i dla normalnego ucha wystarcza. Suchalem muzyki w samochodzie gdzie sprzet przekraczal wartosc 80 tys zl, owszem roznica byla ale nie na tyle duza zeby az tyle wydawac..

Z ciekawostek to powiem, ze wzmacniacz ktory ja mam pyle plad 6 kanalowy jest na prawde dobrym sprzetem i do tego bardo mocnym, ze jak prubowalismy go np z 6 kanalowym wzmacniaczem JL audio za cene 3 krotnie wyzsza to nie oferowal on takiej mocy jak pyle. I jak nie chcesz sobie zabudowywac calej przestrzeni bagaznika to najlepszym rozwiazaniem bedzie dobry wzmacniacz 6 kanalowy.

Ja mam mojego pyle ustawionego na polowe mocy i jak dam na radiu 24 w skali 35 to dlugo nie da sie wytrzymac jest za glosno a i jakosc jest tez bardzo dobra (radio alpine 9855 robi swoje)

Pozdrowienia

Opublikowano
Witam

W mojm e39 touriong zamontowalem:

przod system dwudrozny Hertz hsk 130 250 zl

tyl - podsufitka Hertz sys. trojdrozny ecx 130 500 zl

wzmacniacz Pyle plad 600 6 kanalow 900 zl

skrzynia basowa z glosnikiem polkaudio 360w rms 500zl

radio alpine 9855 1400zl

kondensator, filtry, przewody 600zl

robocizna 400zl

razem 4550zl

Jestem bardzo zadowolony pomimo, ze czlowiek ktory mi to montowal totalnie spartaczyl robote, ktora pozniej musialem pozadnie poprawiac.

Jak masz duzo kasy to mozesz wlozyc sprzet o wartosci grubych pieniedzy ale tak naprawde to to co ja mam jest wystarczajace i dla normalnego ucha wystarcza. Suchalem muzyki w samochodzie gdzie sprzet przekraczal wartosc 80 tys zl, owszem roznica byla ale nie na tyle duza zeby az tyle wydawac..

Z ciekawostek to powiem, ze wzmacniacz ktory ja mam pyle plad 6 kanalowy jest na prawde dobrym sprzetem i do tego bardo mocnym, ze jak prubowalismy go np z 6 kanalowym wzmacniaczem JL audio za cene 3 krotnie wyzsza to nie oferowal on takiej mocy jak pyle. I jak nie chcesz sobie zabudowywac calej przestrzeni bagaznika to najlepszym rozwiazaniem bedzie dobry wzmacniacz 6 kanalowy.

Ja mam mojego pyle ustawionego na polowe mocy i jak dam na radiu 24 w skali 35 to dlugo nie da sie wytrzymac jest za glosno a i jakosc jest tez bardzo dobra (radio alpine 9855 robi swoje)

Pozdrowienia

:cool2: i o to chodzi!! nie ma co przeplacac.

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

najwazniejsze, to byc zadowolonym z koncowego efektu...

Z poduszkami bocznymi w drzwiach nie ma problemu - przebija sie przez mate wygluszajaca. Oto przyklad z mojego poprzedniego auta:

http://img20.imageshack.us/img20/7303/dsc8889smallet3.th.jpg

http://img20.imageshack.us/img20/4153/dsc8894smallpu5.th.jpg

Co do sub'a to mozna go zamontowac na kilka roznych sposobow nie tracac powierzchni bagażnika - mozna np. wykorzystac jeden z boków np. ten po lewej stronie. Demontuje sie oryginalna "szafeczke" i tworzy zabudowe w tym miejscu. Druga opcje jaka kiedys widzialem to montaz sub'a na kole zapasowym (kolo pozostaje na swoim miejscu !).

E39 to duzy samochod, w dodatku sedan posiada duzo "blachy" odgradzajacej przestrzen pasazerska od bagazowej. Nalezy uzyc sporej mocy glosnika >200-250 W. W celu uzyskania efektu "cisnienia" w kabinie stosuje sie rowniez montaz dystansow na oparciu tylnej kanapy (okolo 1 cm), tak aby cisnienie przenosilo sie do wnetrza. Oczywiscie "dudnienie" uzyskamy nawet bez tego zabiegu w zwiazku ze specyfika przenoszenia sie niskich tonow. Druga opcja jest montaz sub'a w "podlokietniku" zamiast ski-bag'u (niestety nie jest to mozliwe w autach bez takiej opcji):

http://img109.imageshack.us/img109/999/p1030688rn9.th.jpg

Ja sam bym nie potrafil tego wszystkiego "zbudowac" i nie bardzo mialbym na to nawet czas dlatego tez zlecilem to profesjonalnemy zakladowi CarAudio:

http://img76.imageshack.us/img76/6457/kopiap1030678qq6.th.jpg

http://img247.imageshack.us/img247/4210/kopiap1030681bm2.th.jpg

http://img76.imageshack.us/img76/9872/kopiap1030683wz7.th.jpg

Ale jak ktos ma czas i lubi sobie pomajsterkowac napewno sobie poradzi...

Pzdr,

Artur
Opublikowano
Witam Artur.Dzieki za zdjecia i opis.Masz to naprawde bardzo fajnie zrobione.Ja bylem u fachowcow od hi-fi u mnie w Bielsku i oni powiedzieli mi ze zrobia mi w bagazniku podobna zabudowe jak masz Ty.Nie chcialem tracic bagaznika ale z tego co tu czytam to bedzie najprostsze rozwiazanie.Jezeli nie ma ski-sacku to no problem wytna mi tam otwor.Zmienie jeszcze radio przy okazji :D

Diesel Driver

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam podobne pytanie, mianowicie chciałem zmienić nagłośnienie w moim e39 jednak obawiam się że mimo zakupu głośników Hertz ESK i wzmacniacza JBL (czyli tak jak planuje) ze standardowym radiem będzie to nic nie warte. Stąd pytanie jakie radio kupić żeby zachować sterowanie z kierownicy które jest dla mnie bardzo wygodne? Jesli wogole jest to możliwe ponieważ czytałem gdzieś ze trzeba zamawiac u producenta specjalną przejściówkę która kosztuje ok 600zł 0.0 :duh:

BTW. czy głowniki Hertz ESK130 zmieszczą sie na głębokość do przodu bez MDF modu?

Opublikowano
czy głowniki Hertz ESK130 zmieszczą sie na głębokość do przodu bez MDF modu?

Zmieszczą.

Przy okazji pytanko:

wyprowadzał ktoś może chinche z modułu radia zeby podłączyć wzmaka?

PZDR :)

GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :dance:

http://img171.imageshack.us/img171/9086/2fn2.jpg

Opublikowano

Dzięi za odpowiedź :cool2:

Czy ktoś wie co odnośnie pierwszego pytania?

BTW. Czy warto inwestowac w wygłuszenie Dynamat, czy wystarczy coś tańszego do takiego nagłośnienia??

• 1 miesiąc temu...