Skocz do zawartości

M52b28 bierze olej mozliwa zamiana na m52b28tu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, odrazu mowie że jestem nowy w tych silnikach. Kupilem e39 m52b28 z ładną buda itd tylko z dużym przebiegiem 550k i bierze mi olej około 1l/1000km. W najbliższym czasie sprawdzę cisnienie na tłokach.

Moje pytanie brzmi czy jest mozliwosc zmiany słupka na m52b28tu i przełożenie glowicy z mojego aby ominac podwójnego vanosa czy ratuje mnie tylko znalezienie innego słupka m52b28.

Pytanie gratis czy pomogą jakieś ceramizery lub jest jakis patent na zmniejszenie spalania tego oleju ?

Opublikowano

Zanim ceramizer (możesz wlać) ale najpierw zrób agresywną plukanke z 2 puszek z pół godziny lub niecałą godzinę, złej olej wlej z normą ll 01 Shell helix 5w40 tak, na próbę. Dość dobry olej a nie ma co się ładować w koszta i wlać ten ceramizer. Raczej dwie dawki. I jeździć z nim 500km spokojnie. Efekty sprawdzisz sam.

Pomiar kompresji zrobić też możesz. Warto sprawdzić wycieki spod pokrywy, miski i podstawy filtra i czy nie ma oleju na, łączeniu skrzyni z silnikiem.

A słupek to tylko m52b28

Opublikowano
Dzieki za info kolega mechanik podobnie mi poleca, tylko pytanko bo obecnie mam olej motul synergie 6100 10w40(chyba pol syntetyk) taki byl lany cały czas ostatnio a zmiana byla 3.5tys km(miesiac temu z filtrem) i obecnie dokupilem 5l na dolewki bo nie wiem kiedy sie za to wezme a szklanki cykały juz bo mało :P zrobic na nim plukanke i zalac tego shella ? :P
Opublikowano
To do jezdzij tą piątkę co masz niech sobie przepali bo szkoda wywalać i zrób płukankę z 2 puszek, przetrzymaj dłużej niż zalecane i miej nadzieję że się polepszy. Potem zalej shella 5w40
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
A czy odma była kiedyś wyieniana ? Silniki biorą olej bo właściciele nieprawidłowo eksploatują samochody , właśnie jednym z elementów ekspoloatacyjnych jest odma. Polecam wykonać tę czynność zanim przejdziesz do bardziej złożonych wymian.