Skocz do zawartości

e39,528i sedan wymiana radia na androida

krzyś04

Rekomendowane odpowiedzi

witam potrzebuje fachowej porady chce wymienic orginalne radio i cd na androida po wymontowaniu oprócz kostki 17 pin jesst kostka do radia niebieska i dwa kable antenowe które z nich podłączyc i do czego słuzy kostka niebieska.radio posiada ant gps wifi i DAB+,potrzebny mi opis wyjsci kabli co do czego jest jest równiez podłączony CAN BUS DECODER jak prawidłowo to podłączyc prosze o pomoc.nr vin WBADD610

• Zasłużeni forumowicze

Bardziej by pomogło jakbyś też napisał jakie radio kupiłeś, czy dedykowane - które powinno mieć kostki przygorowane, czy ma zwykłe iso.

Jak coś to przejściówkę z BMW na ISO znajdzie na alegro.

A z drugiej strony, czy miałeś navi, czy zwykłe CD z MIDem?

• Zasłużeni forumowicze
Najlepiej zrób zdjęcie swojego radia i wtyczek nowego oraz schemat podłączenia który pewnie jest naklejony z góry radia
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)

• Zasłużeni forumowicze
Skorzystaj np. ze strony imgbb załaduj zdjęcie prześlij później wybierz BBCode full linked, skopiuj link i wklej go jak zwykle zdanie.

• Zasłużeni forumowicze

Która niebieska wtyczka? Zrób jeszcze zdjęcie wszystkich kabli od nowego radia, chcesz tam jakieś kamerki podłączyć?

Jaki rocznik auta? Masz sterowanie radiem z kierownicy?

niemam sterowania z kierownicy chciałem sobie załozyc zeby tylko radiem sterowac ale musiałbym schemat gdzies znalezc co trzeba wymienic i dokupic wiem ze napewno poduszke z przyciskami i tasme pod kierownice ale temat na pózniej.do radia była tylko jedna wtyczka taka jak na drugim zdjeciu i była wpieta do gniazda nna 11 zdjęciu rocznik samochodu grudzien 1997 zaraz zrobie zdjecia wtyczek nowego radia

do radia dodatkowo dołożyłem wentylator podłączony pod acc ,kamerkę cofania jest zamontowana kable przeciągnięte zrobiłem przekaznik tzn włączany bedzie z lampy wstecznego problem mam z połączeniem wtyczki z radia 10 pinowej ta która była wpięta z boku radia i dwie anteny które były wpięte do oryginalnego a nowe ma tylko jedne wejście antenowe ,antena gps zamontowana kabel wyprowadzony do radia ,dab+ antena zamontowana tylko pod jakie usb można podpiąć bo jedno usb jest zwykłe a drugie podpisane (carplay) do czego służy te drugie ,do tego chce dokupić pózniej obd2,kamerke z przodu i HD-DVB T2(H.265)ale to pózniej.

• Zasłużeni forumowicze
Ta z boku co wchodziła do mida zostaje nie podpięta. Bus dekoder nie musi być podpięty, on jest tylko do obsługi sterowania z kierownicy, po podpięciu wtyczki od starego radia, ta duża z krągłymi pinami do kabelka w nowym radiu radio musi działać. Wtyczką K pin 16 sygnał z kamery cofania, pin 15 sygnał ze wstecznego, jednak nie jestem pewien czy sterowany plusem czy masą. Nie było do tego radia radnego schematu? ILL to Zagaje się podświetlenie ale ono jest w tej słownej dużej kości więc nie zawracaj sobie nim głowy, bramę to pewnie sygnał od recznego, bo tel działa tylko na postoju. Antenę podpinasz tą z większą wtyczką, drugą olewasz. Edytowane przez szumrak

Do radia cinch z kamery cofania wpiąłem kabel sygnałowy z kamery niepodpinałem z tyłu kamera do cinch nie podpięta a mimo tego przy wcisnięciu wstecznego ekran przełącza sie tak jak by chciał połączyc sie z kamerą a z tyłu mam wszystko jeszcze rozłączone i nawet niemam podpiętych kabli do swiatła wstecznego w jaki sposób to działa mam problem z radiem nie odbiera nic jedynie DAB+ odbiera a ta wtyczka boczna z orginalnego radia to do czego jest

• Zasłużeni forumowicze

Ta wtyczka jest do wyświetlacza mid i zostawiasz ją nie podpiętą. Podepnij antenę do radia to będzie odbierać , głębokie gniazdo , potrzebna jest przejściówka z oryginalnej anteny

https://allegro.pl/oferta/przejsciowka-do-anteny-do-radia-samochodowego-8891965614

Odepnij moduł canbus, to po wbiciu wstecznego nie będzie próbowało przełączać ekranu na kamerę.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• Zasłużeni forumowicze
Jak masz can dekoder podpięty to możliwe że on przełącza radio na obraz z kamery po wrzuceniu wstecznego, ta wtyczka co wchodziła w bok wyświetlacza jest ci niepotrzebna. W tej wtyczce masz tylko 3 przewody zasilające wyświetlacz i linię i-bus do komunikacji. Jak masz podpięty DAB to chyba zwykle radio wtedy nie działa, nie było w komplecie jakiegoś schematu elektrycznego?