Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam Kilka pytań, dla rozjaśnienia dodaję zdjęcia

1 -Mam błąd klemy inteligentnej czy to chodzi o tą z zardzewiałą nakrętką? Widać że musiała tam być woda

2 - Nowy akumulator pokazuje mi 14,4 v natomiast odczyt prąd pokazuje cały czas 0A czy to normalne czy jest to spowodowane uszkodzoną klemą?

e925858668e26e15med.jpg

dcf715f69cc3e9b5med.jpg

83f0cee3a95534d2med.jpg

c4427e17d20ff9f2med.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Według mnie to przez to. Ta śruba potrafi przegnić na wylot, bo główny kabel idzie pod maske pod podłogą. Także obejrzyj jeszcze od spodu. Dodatkowo rozebrałbym te czerwoną skrzynkę bezpieczników na akumulatorze w którą wchodzą te wtyczki. W środku masz duże bezpieczniki, 100A itp. Rozbiera się to łatwo. Jak któryś jest spalony to trzeba kupić całą tą skrzynkę nową, bo są to bezpieczniki nie wymienne.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Klema IBS to klema minusowa. Wychodzą z niej kable rozdzielając się w dwie strony.

Jeden to plus ze skrzynki nad aku(niebieska wtyczka), drugi to ta mała niebieska wtyczka na kablu.

Sprawdź czy na tym kablu, który wchodzi do skrzyni bezpieczników, jest w ogóle zasilanie.

Jeśli tak, to zmieniłbym klemę minusową. Najlepiej od razu na wersję najnowszą(konieczny będzie adapter)

Opublikowano

Czy odłączając te klemy powinno zachować się jakąś kolejność?

Nie chcę nic tam uwalić, podjadę do Gościa co mi aku wymieniał

Może sprawdzi mi te bezpieczniki a ja przeczyszczę to zardzewiałą śrubę

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy odłączając te klemy powinno zachować się jakąś kolejność?

Nie chcę nic tam uwalić, podjadę do Gościa co mi aku wymieniał

Może sprawdzi mi te bezpieczniki a ja przeczyszczę to zardzewiałą śrubę

Tą śrubę warto też zobaczyć od dołu.

Ostatnio klientowi auto zgasło w czasie jazdy, bo zniknął plus do sterownika silnika

Opublikowano

Chyba udało mi się naprawić błąd kelmy IBS,

Otwieram klapę żeby dobrać się do tej śruby przy aku,

Sprawdzam te wszystkie przewody na minusie bo już się wyedukowałem że IBS to minus i patrzę a 1 przewód z niebieską wtyczką jest nie podłączony,

Podliczyłem go reset błędu i na razie nie wraca 1k złoty do przodu dzisiaj :D

• 2 lata później...
Opublikowano
Witam, chciałbym odkopać trochę temat. Mam ten sam błąd z tym, ze nie posiadam klemy IBS. Prawdopodobnie błąd wystąpił po wymianie akumulatora. Nowy został zakodowany. Jakieś pomysły gdzie szukać problemu?