Skocz do zawartości

Ile km na komplecie opon?

Michael1916

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Własnie okazało sie, że wbiła mi się śruba w oponę tak nieszczęśliwie że opona nadaje sie na śmietnik. Niestety oznacza to kupno całego kompletu nowych opon (xdrive ma swoje wymagania). Byłem zły z takiego obrotu sprawy ale w sumie okazalo sie, że nie ma nad czym płakać bo i tak po ok.37000km opony sa zużyte. Ciekawi mnie ile km wytrzymują/wytrzymały u was panowie? Jakie opony wybraliście w zamian?

Przejechane prawie 75.000 km (letnie z tego 60%, zimowe 40%) i opony wciąż według BMW nie wymagają zmiany. Jednak planuję na przyszły sezon wymianę z racji szybkiej jazdy po autostradach i ewentualnego aquaplaningu - nie ma co ryzykować. Zawsze moim pierwszym wyborem są Continentale.

U mnie wychodzi od kilku lat co ok 50 tys. km (łącznego przebiegu) przy czym wymieniam jak dochodzą do wskaźnika aquaplaningu czyli ok 4,5 mm w Continentalach. Też miałem raz nadprogramową wymianę z powodu przebicia, bo różnica między osiami byłaby większa niż 2 mm (tj nowa vs. stara, a tyle dopuszcza BMW). Od lat Continentale.

• Zasłużeni forumowicze
U mnie to ok.37000km zrobione tylko na letnich. Łacznie mam juz 46000km. Opony maja jakies 4,5 moze 5mm max. Generalnie wyglada na to ze przy moim silniku znika bieżnik dość szybko. Oryginalnie miałem Pirelli PZero zwykłe, nie runflaty. Sprawowały sie na tyle dobrze, że rozważam kupno takich samych.

• 1 rok później...
Ja swoją pierwszą G05 zrobiłem łącznie 75000tys km i zarówno lato jak i zima nadawały się do wymiany, obydwa komplety Bridgestone i powiem jedno opony tragedia, chyba gorszych w życiu nie miałem, teraz odebrałem kolejną G05 na oponach Pirelli i jest olbrzymia różnica na plus.

• Zasłużeni forumowicze
Zmieniłem opony na letnie i na stacji zauważyłem to co widać na zdjęciu poniżej. Nie zwróciłem wcześniej na to uwagi, ale jak rozumiem wynika to z dwóch różnych mieszanek gumowych w Michelin Pilot Sport 4 S?

464d9d5ba2963114med.jpg

Wrzuciłeś już letnie? Tak wcześnie? Ja nie mogę się doczekać jak je założę i ciekawy jestem jak będzie się na nich jeździło, bo od początku jeżdżę na zimówkach i po 7tys km muszę powiedzieć że są bardzo komfortowe, wręcz optymalne :) Letnie "trafiłem" na Michały, więc podobno lepiej niż Pierlli. P zero kilka kompletów zjeździłem we wcześniejszych modelach i bardzo byłem zadowolony, ale na bimmerze piszą że są gorsze od Michałów.

Temperatury w dzień przekraczają już czesto 10-15 stopni, wiec przy szybkiej jeździe szkoda zimowek ;).

Te Micheliny 4s to zdecydowanie najlepiej trzymająca drogi opona na jakiej jeździłem. Za to chyba trochę głośniejsza niż zimówki Alpine 5 o dziwo.