Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, w końcu podjąłem decyzję i kupiłem śliczną BMW E46, ale jak ze ślicznotakami bywa, pełno wokół nich problemów.

1. alarm niewłaściwie założony, do poprawki. Pomimo, ze wywaliłem kupę kasy na AC, to pokusiłem się o kolejne zabezpieczenie, ale gościu mordował cały dzień moja miłość i nie zrobił tego jak należy. Wszędzie pozakładał fartuchy, ale i tak zarysował mi lakier (zboczeniec jeden)

Tak, że alarm do poprawki, albo i do wymiany.

Oczekiwałbym porady na temat najlepszychśrodków do maskowania rys lakieru (czarny). Środków do pielęgnacji lakieru, takich, które jak najdłuzej pozwalałyby cieszyć się kosmoczarnym kolorkiem :)

2. wali prawy wahacz, a konkretnie sworzeń przy zwrotnicy, kupiłem nowy wahacz, bo podobno nie rozbieralne są. No pozostaje montaż, ale nie mogę znaleźć warsztatu, bo wszędzie mają dziwne podnośniki. Nie taki rozstaw łap itp głupoty. Jeden warsztat znalazłem, ale niefachowcy tam pracują.

I tu mam pytanie. Bo operacja nie wyglada na zbyt zaawansowaną. Czy można ja powierzyć młodzikom, którzy po prostu to zrobią, ale nie sa wybitnymi mechanikami. Na pewno trzeba by sprawdzić zbieżność. To powinno być w cenie wymiany wahacza?

3. Zbliża sie zima i czas pomyśleć nad zmianą opon. Mam znajomego, co tym handluje.

Pytanie: stalówki, czy alu. Teraz mam alu 17". On ma akurat 15" 195 stalówki z oponami zimowymi pirelli (200-250zl) + kołpaki BMW. Opony tak na 1 może 2 sezony. Brać? Za alu z zimowymi chce 500zl. Czy na zimę jest sens kupić alu?

Inne problemy na pewno się znajdą z czasem.

Ale trzeba przeznać, że magia w tych autach jest. Ja normalnie dostaję dreszczy jak podchodzę do BMW, a co się dzieje z laskami, to nie wiem ;)

Żałuję, że nie zastąpi mi moja ukochana beemka kobiety - szkoda ;)

Opublikowano

Jak by mi ktoś porysował lakier podczas instalacji to nie zapłacił bym za alarm. Mają instalowac alarm a nie rysowac lakier matołki.

Pozatym alarm zakłada się najlepiej w firmach które robia to od lat i jezeli zapytasz o BMW to gościu nawet okiem nie mrugnie tylko powie "dawaj pan".

Jak zleciłem przyciemnianie szyb to stłukli tylnią lewą i nic nie płaciłem. plus dali nową szybę.

Co do rys to najpierw papier ścierny - zmatawiasz lakier, później Pasta G3 a później G7 na wykończenie do połysku.

Na Zime zakładasz stalówki bo Alu bardzo Ci się poniszczą.

magia jest, pomijając mój dzisiejszy post jak mnie wzieła pełna Agila 1.2 z moim silnikiem 1.8 tragedia normalnie morale mi opadło.

www.lodofka.pl - Mocno pojechany serwis ogłoszeniowy.
Opublikowano

To chyba krótko się znacie...

Każda beemka jest jak kobieta, piękna, kapryśna, wymagająca i baardzo kosztowna...

No ale wracając do tematu, to ceny za zimówki dotyczą kompletu, czy jednego koła? Pytam ,bo mogę mieć nowy komplet stalówek do e46 z nowymi oponami 195/65/15 prosto z salonu BMW za ok.400zł za koło.

Pamiętaj, zimówka aby spełniała swoją rolę powinna mieć min.4mm bieżnika, poniżej tej wartości pomimo niezłego wyglądu zimowki są już słabe.

Pozdarwiam :D

Opublikowano

Właśnie chce 210zł za 4 felgi stalowe z oponami i oryginalnym i kołpakami od BMW. Tanio mi sie wydaje. Opony pirelli, ale nie pamietam jakie. Bieżnika jest 5mm. Tak na sezon/dwa pośmigają.

Zadrapanie zobaczyłem później i dlatego siekirę wziąłem, bo i tak muszę do niego wrócić, bo źle założył alarm, albo centralka jest rypnięta.

Opublikowano
OT, ten temat bardziej pasuje do działu "Mechanika..."

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

3. Zbliża sie zima i czas pomyśleć nad zmianą opon. Mam znajomego, co tym handluje.

Pytanie: stalówki, czy alu. Teraz mam alu 17". On ma akurat 15" 195 stalówki z oponami zimowymi pirelli (200-250zl) + kołpaki BMW. Opony tak na 1 może 2 sezony. Brać? Za alu z zimowymi chce 500zl. Czy na zimę jest sens kupić alu?

Jaki masz motor w tej e46? Jeżeli masz 328 lub 330 to 15" nie wejdzie.Sprawdz na słupku od strony kierowcy jakie opony są zalecane na zime M+S

Opublikowano

Ja kupilem niedawno 4 kormorany winter na 15nastki za 200 zl.. Wysokosc bieznika od zabezpieczen to kolo 7-8 mm :) a wystarczylo tylko troche pojezdzic po wulkanizacjach i sie potargowac..

Pozdrawiam!

Opublikowano
Ja kupilem niedawno 4 kormorany winter na 15nastki za 200 zl.. Wysokosc bieznika od zabezpieczen to kolo 7-8 mm :) a wystarczylo tylko troche pojezdzic po wulkanizacjach i sie potargowac..

Pozdrawiam!

Wiesz co, ja bym się bał na takich oponach w zimie jeździć. Faktem jest, że komplet dobrych opon to spory wydatek, przyzwoite nówki to około 1000pln, a używki 7mm (np. NCT5) to 400(w Koszalinie) do 600pln(w Warszawie). Ale na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać, to nie musi, ale może się źle skończyć, życie jest więcej warte niż te kilkaset złotych.

Legu wg mnie, jeśli chodzi o elementy samochodu mające bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo (a więc i zawieszenie) to lepiej nie iść na skróty. Lepiej oddaj to jakiemuś mechanikowi, który wie co robić, zresztą dlaczego "młodziki" mają się uczyć na Tobie? :). Na stronie głównej forum jest dział z polecanymi warsztatami, zajrzyj tam.

A przy wymianie wahacza z przodu musisz ustawić zbieżność i geometrię. Jeśli warsztat ma odpowiedni sprzęt to może to być w cenie wymiany, jeśli nie to nie będzie w cenie. :)

Opublikowano

Pozdrawiam!

Wiesz co, ja bym się bał na takich oponach w zimie jeździć. Faktem jest, że komplet dobrych opon to spory wydatek, przyzwoite nówki to około 1000pln, a używki 7mm (np. NCT5) to 400(w Koszalinie) do 600pln(w Warszawie). Ale na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać, to nie musi, ale może się źle skończyć, życie jest więcej warte niż te kilkaset złotych.

Czym te uzywki za 400 w Koszalinie do 600 w Wawie beda sie roznic od tych moich za 200 ?? niczym? W przeciwienstwie do allegro przed kupnem mialem je w rekach i gosc sprawdzal je cisnieniowo przy mnie.. Nie maja nawet sladu po sciaganiu.. Moze faktem jest to ze chcial zanie po 100 zl za sztuke ale faktem jest tez ze sprzedal po 50 zl za sztuke :)

Opublikowano
na kormoranach zrobilem 5000 km a na goodyear-ach 70000 km....

...kwintesencja piękna i harmonia ksztaltów E36..:)

http://tygra85.w.interia.pl/szablon_obrazki/okopt.JPG

Opublikowano
Czym te uzywki za 400 w Koszalinie do 600 w Wawie beda sie roznic od tych moich za 200 ?? niczym?

Niczym poza jakością, a co za tym idzie bezpieczeństwem. Poza tym są takie same, mogą mieć ładniejsze lub brzydsze nazwy.

Opublikowano
mnie problem zimowek nie dotyczy.Handluje beemkani w Hiszpanii.a tam zimowek nie ma.Auta kupuje w niemczech i zawsze do nich mam komplety zimowek i co.. musze je zostawiac w piwnicy u znajomego albo z braku miejsca normalnie zostawiac w krzakach.Mam sporo kompletow w Berlinie.Ktos chce sobie odebrac za grosze????
te gusta conducir? BMW
Opublikowano
mlodzik tez potrafi naprawic.Stary sie lubi obijac.Dajmy szanse mlodemu pokoleniu.a co do rysy to zalezy cz do podkladu zdrapany lakier.MOzesz kupic paste koloryzujaca ze specialna kredka wypelniajaca i nawet slad nie zostaje.
te gusta conducir? BMW
Opublikowano
To chyba krótko się znacie...

Każda beemka jest jak kobieta, piękna, kapryśna, wymagająca i baardzo kosztowna...

No ale wracając do tematu, to ceny za zimówki dotyczą kompletu, czy jednego koła? Pytam ,bo mogę mieć nowy komplet stalówek do e46 z nowymi oponami 195/65/15 prosto z salonu BMW za ok.400zł za koło.

Pamiętaj, zimówka aby spełniała swoją rolę powinna mieć min.4mm bieżnika, poniżej tej wartości pomimo niezłego wyglądu zimowki są już słabe.

Pozdarwiam :D

chętnie bym kupił taki komplet bo wogóle na zimę nic nie mam a alumek szkoda. Co do wysokości bierznika w zimówce 6mm to minimum!! a do BMW najlepiej nowe kupic bo to nie Audi i nie ciągnie tylko pcha :)