Skocz do zawartości

BMW E60 - Zeruje się godzina, radio się wycisza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od miesiąca mam problem ze swoją 535d. Co jakiś czas po odpaleniu auta, zeruje mi się data i godzina, radio włącza się, ale jest wyciszone, kiedy otwieram auto z pilota ringi powitalne nie świecą, po zgaszeniu auta od razu ekran się wyłącza. Kiedy wszystko działa dobrze nie wita mnie żaden komunikat, po otwarciu auta z pilota ringi świecą jak powinny, po włożeniu kluczyka w stacyjkę radio włącza się samo i gra jak należy (dźwięk nie jest wyciszony) a po zgaszeniu silnika radio nadal gra póki nie zamknę auta z kluczyka. Myślałem że może to wina akumulatora więc wymieniłem na nowy (oczywiście zrobili mi adaptację). Problem występuje nadal. Nie mam już pojęcia czego to może być wina.. POMOCY :mad2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może źle(lub wcale) wykonali rejestrację akumulatora? Z uniwersalnymi testerami bywa różnie

Skoro aku nowy to odłącz wtyczkę z klemy IBS i sprawdź czy coś się zmieni.

Zapewne tak.

Jeśli masz klemę w wersji z wystającymi kabelkami, to obligo, wymieniłbym ją na wersję najnowszą(nie z polifta)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy klemie plusowej jest wpięta mała wtyczka z kabelkiem. Ten kabelek jak widzę jest koloru czarnego i żółtego. U mnie jest ucięty ;o Za co on odpowiada ?

LINK DO FOTO: https://ibb.co/ZHrw6LB

To klema pirotechniczna. Podczas wypadku ma rozłączyć kabel plusowy idący od klemy do rozrusznika i alternatora(jedyny obwód, nie zabezpieczony bezpiecznikiem).

Skoro jest ucięta, to prawdopodobnie auto miało jakąś kolizję i klema ta wystrzeliła.

Inna opcja, to w wielu modelach, po tylu latach, odzywają się problemy z połączeniem, które skutkują wyższą rezystancją. Ktoś może sobie nie poradził z problemem i zastąpił rezystorem

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie. Po wymianie świec, akumulatora oraz sterownika świec, auto znów trafiło do serwisu BOSCH'a.

Po tygodniowej diagnostyce stwierdzili że do wymiany jest moduł CAS. Poniżej podam e-maila jakiego dostałem:

''Cena z OE to: 1815 netto z OE i około 600 PLN używka!

Dodatkowo należy pamiętać o programowaniu (przypisaniu) nowej lub używanej części - czasem zdarzają się komplikacje z modułem ccc itp. musimy

wrócić do serii i jeżeli mieliśmy jakieś spolszczenia, chip i inne mogą zostać usunięte - chyba, że da się zaprogramować CCC jakoś inaczej. Czasem po prostu

zdarza się, że przy programowaniu online z BMW mamy problem z ccc - wysypuje się! Znajdziemy najlepsze rozwiązanie dla Pańskiego pojazdu!''

Zatem podsumowując koszty:

- ok. 600 część - chyba, że Pan dostarczy własną bądź zamówimy z OE.

- robocizna: 200 PLN

- programowanie 300 PLN

- Łącznie: 1100 PLN

CO O TYM SĄDZICIE PANOWIE? CZY TAM MOŻE TKWIĆ RZECZYWIŚCIE PROBLEM ???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja bym to auto od nich zabrał bo błądzą.

A samodzielnie rozpiął światłowód(np. złączka w schowku do programowania) i zobaczył czy coś się zmieni po nocy

Odłączałeś klemę IBS?

Opublikowano
Tak odłączyłem, to nie to. Dzwoniłem do nich i powiedzieli, że po odłączeniu CAS-a auto przestało pobierać prąd. Wiec sądzą że tam jest problem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak odłączyłem, to nie to. Dzwoniłem do nich i powiedzieli, że po odłączeniu CAS-a auto przestało pobierać prąd. Wiec sądzą że tam jest problem.

Jak już pisałem. Przykładowo jeśli IBS będzie informować o zużyciu aku, to CAS zamiast uśpić samochód, potrafi nadal podtrzymywać zasilanie, powodując cuda.

Nie wykluczam, że to na pewno nie jest jego wina, ale myślę, że podstawienie po prostu innego, mogłoby rozwiązać zagadkę.

P. S. skąd jesteś?