Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, posiadam bmw x1 z roku 2013 na feldze 19 styling 324. Tak auto zostało zakupione i wydaje mi się że to felga salonowa. Opony to 225/40 z przodu i z tyłu i moje pytanko czy można założyć większą gumę na tej feldze aby był większy komfort, jeśli tak to jaki rozmiar ? Głównie chodzi żeby opona była wyższa, większy balon. Jak patrzyłem na oponeo to nie mogłem dobrać większej opony niż jest, patrząc na auto to jest jeszcze dużo miejsca między opona a nadkolem. Czy pozostaje tylko zmiana felg? Z góry dziękuję za pomoc.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Wiedz, że mając na tyle seryjne 255/35 i robiąc to, co chcesz zrobić, czyli włożyć 255/40 - trze o nadkole.

Nie wiem jak będzie przy 225/45.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz xDrive? Jeśli tak, to wszelkie kombinacje z oponami to proszenie się o kłopoty.

Fabrycznie są to felgi w dwóch szerokościach i powinny być takie opony:

- przód 8x19 225/40R19

- tył 9x19 255/35R19

Na 9" masz opony 225? :shock:

Opublikowano
Nie wiem ile cali ma ta felga. Tak jest x drive, wydaje mi się że nikt tu nie kombinował z oponami i jest tak jak to wyjechało z fabryki. Z przodu i z tyłu ten sam rozmiar opony. Ale wnioskując z tego co piszecie to z tyłu opona powinna być szersza tak? Żadnych problemów z napędem nie było ale autko jest krótko.
Opublikowano
Jeżeli auto wyjechało na tych felgach z fabryki , to na 100% ktoś kombinował z oponami. Tak jak napisał kolega wyżej są one w dwóch szerokościach i z tyłu fabrycznie powinna być opona 255/35/19 i o ile ktoś nie wsadził tam sobie czterech felg o szerokości 8 w co wątpię, to radzę ci jak najszybciej zrobić porządek z tylnymi oponami.
Opublikowano
Jeżeli auto wyjechało na tych felgach z fabryki , to na 100% ktoś kombinował z oponami. Tak jak napisał kolega wyżej są one w dwóch szerokościach i z tyłu fabrycznie powinna być opona 255/35/19 i o ile ktoś nie wsadził tam sobie czterech felg o szerokości 8 w co wątpię, to radzę ci jak najszybciej zrobić porządek z tylnymi oponami.

Wita, moje niedopatrzenie. Z tyłu jest ten rozmiar o którym piszecie, co znaczy że felgi są oryginalne. I tutaj moje kolejne pytanie, auto użytkuje mama, chce zmienić te felgi mówi ze zle jej się jezdzi na 19, jest głośno i malo komfortowo. Czy jeśli jest napęd xdrive to można założyć felgi 17? Czy 19 są z powodu właśnie napędu xdrive.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oczywiście, ze możesz założyć felgi 17" Rozmiar felgi nie ma znaczenia- ważne, aby była zachowana bezwzględnie średnica koła.

Przy rozmiarze 17", nie ma mieszanych felg, więc zakładasz cztery JEDNAKOWE felgi i opony i masz problem z głowy, jeśli chodzi o bezpieczeństwo xDrive.

Ważne, aby zachować zasadę: cztery jednakowe opony z tym samym bieżnikiem, najlepiej nowe lub identycznie zużyte. Ja polecam z homologacją BMW z gwiazdką.

Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
Oczywiście, ze możesz założyć felgi 17" Rozmiar felgi nie ma znaczenia- ważne, aby była zachowana bezwzględnie średnica koła.

Przy rozmiarze 17", nie ma mieszanych felg, więc zakładasz cztery JEDNAKOWE felgi i opony i masz problem z głowy, jeśli chodzi o bezpieczeństwo xDrive.

Ważne, aby zachować zasadę: cztery jednakowe opony z tym samym bieżnikiem, najlepiej nowe lub identycznie zużyte. Ja polecam z homologacją BMW z gwiazdką.

Dziękuje bardzo wszystkim odpowiadającym za pomoc.

Osatania prośba(jak narazie ;) ) chce zakupić te felgi, czy będą okej? Niestety nie jest podane et ale chyba pochodzą z x1 https://www.olx.pl/oferta/kola-bmw-x1-225-50-r17-5x120-7j-CID5-IDEoIv2.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, moja sąsiadka ma takie w X1. Nawet, jakby nie były, z tą szerokością i tak będą pasować. Na plus, że mają czujniki TPMS.

Opony śmietnik, ale to pewnie wiesz.

Benzyna zamiast krwi...