Skocz do zawartości

Głośny klekot/błędy

Kamil5257

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam e90 po lifcie z silnikiem disel M47 2.0 177km (chip na 200+km) pisze ponieważ mam problem z błędami i dźwiękiem który przypomina głośny klekot. Dźwięk pojawia się tylko od 1tys obrotów do 1.5tys, jeżeli mam więcej obrotów auto poprawnie chodzi. Dodam że jestem po wymianie rozrządu i dwumasa. Olej który został wlany to mobile 5w30 (Jak czytałem ponoć nie sprawdza się w bmw czy wymienić? Jak tak to na jaki ?

Błędy które komputer pokazuje:

452A - INFO isystem filtra cząstek stałych silnika diesla - stały

40E9 - nieznany kod usterki

4B82 -nieznany kod usterki

Jeszcze jakiś 3 blad też - nieznany kod usterki ( nie pamiętam jaki)

Proszę o pomoc

• Zasłużeni forumowicze

Tu posprawdzaj sobie błędy

http://bmwfault.codes/

Masz silnik N47, nie M47

Jeśli masz EGR firmy WAHLER i błąd 40E9 to blokuje ci się. Najlepiej wymienić na nowy, albo zdjąć obudowę plastikową i nasmarować trzpień. Na youtubie znajdziesz jak to zrobić w tym EGR.

Olej nie ma tu nic do rzeczy

452a mówi, że kończy się DPF i auto uważa, że trzeba go wymienić. Aby sie pozbyć błędu trzeba np. aplikacją B-TOOL kliknąć, że jest nowy wsadzony.

• Zasłużeni forumowicze

https://bmwfault.codes/

Tak na szybko bo dyskusji na temat tych błędów jest od zaebu...

Pierwszy błąd, pojawia się gdy auto przekroczy 250 000km ( po podłączeniu kompa należy zaznaczyć opcje , wymiana DPF )

Drugi i trzeci błąd, może być zacinający się EGR , trzeba zdjąć kolektor ssący i go przeczyścić, wadliwa przepustnica, nieszczelność w dolocie , pęknięta membrana w zaworze EGR, nieszczelne wężyki podciśnienia itd.....

Dzieki,

Czy jeśli wymienię lub zregenreruje dpf auto przestanie klekotac na niskich obrotach?

Mam jeszcze takie błędy jak 4c2f 4c2e I 4c29 jak czytałem są one spowodowane chipem, chyba że przez ten chip auto tak klekocze.

Proszę o odpowiedz ,zależy mi na pozbyciu się tego klekotu.