Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój pierwszy pos więc WITAM.

Niedawno nabyłem E91 i od jakiegoś czasu mam problem ze światłami stopu.

Wiem, że taki tematów są setki ale nie znalazłem dokładnie tego co występuje u mnie.

Otóż standardowo komputer wyświetla błędy 134 i 136.

Wszystkie światła działają normalnie, żarówki zmieniane dwa razy, mocowania żarówek wydrapane papierem.

Co jest dziwne przy naciśnięciu pedału hamulca od razu zapalają się wszystkie 4 żarówki a nie dwie zewnętrzne jak powinno być. Nie doczytałem się nigdzie skąd samochód wie kiedy hamujemy "awaryjnie". Podejrzewam też zwarcie w wiązce albo sam moduł. Chociaż nie mam żadnych innych objawów więc modul może nie.

Dodatkowo co zmierzyłem to napięcie na żarówkach stopu jest raczej dziwne bo tylko 11.5-6v.

Moze ktoś się z czymś takim spotkał, ma jakiś pomysł gdzie zacząć szukać.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli dobrze pamiętam to jest to do zakodowania w FRM, które stopy się świecą.
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź wtyczki obu lamp, zwróć uwagę na "masę". Często lampy głupieją przez brak właściwej masy.
Opublikowano

Co do kodowania to nie wydaje mi się żeby tam było grzebane. Błędy nie zawsze wyskakują od razu, czasami po przejechaniu kilku km. Potrafią też na chwilę zniknąć w czasie jazdy.

Masę sprawdzę ale dalej z jakiegoś powodu na obu przewodach jest napięcie podczas hamowania.

A wiecie może co konkretnie daje sygnał do zapalenia dodatkowego stopu?

Nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, wiem.

Tylko chodzi o to z którego czujnika idzie sygnał.

Z czujnika przy pedale hamulca, ABS czy jeszcze jakiś inny?

Może jakiś czujnik się zespawal i daje sygnał o hamowaniu awaryjnym?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja bym też obejrzał kable , w miejscu przechodzenia między klapą a budą, czyli tam gdzie zawsze pękaja. Dziwne masz napięcia.
Opublikowano

Ok. Taki miałem właśnie plan na weekend.

Dużo czytałem, że tam często jest problem.

A jeszcze inne pytanie. Jak jest rozwiązane zasilanie między modułem świateł a lampami z tyłu?

Chodzi mi o to, że na rozpisce na necie jest tylko po jednym pinie na stronę a do samej lampy dochodzą po 2 przewody.

Sorry za może głupie pytania ale staram się zebrać wiedzę zanim wszystko rozbiorę