Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie!

Przeszukałem już paredziesiat tematów, zarówno polskich jak i zagranicznych i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. O ile temat jest łatwy w przypadku, gdy posiada się "SA694", czyli "przygotowanie pod zmieniarkę"(niby wtedy kable są już przygotowane za schowkiem i wystarczy podpiąć i dokodować zmieniarkę) , o tyle trudniej jest, gdy się tego nie ma. Stąd moje pytanie. Czy doposażył ktoś swoją E60/E61 w zmieniarkę? Chce właśnie dołożyć do swojej, bo mam opcje kupić w dobrych pieniądzach zmieniarkę. Jak to wygląda z instalacją? Poratuje ktoś?

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli nie masz wspomnianego przygotowania, to potrzebujesz oryginalną wtyczkę do zmieniarki. Doprowadzić zasilanie zgodnie ze schematem oraz dołożyć światłowody. Linia MOST(światłowód) jest połączona szeregowo(od urządzenia, do urządzenia).
Opublikowano

Kupując np "cały zestaw" o ile jest z jakiegoś dawcy ułatwi mi to robotę? Bo jak na razie widziałem same zmieniarki, brak instalacji do nich.

Chyba że wytłumaczyłbyś mi to jakoś bardziej "zrozumiałe"... Bo tak samo szukałem jakiegoś schematu podłączenia na reloem bmw, ale niestety nie znalazłem... Chyba że jest gdzieś jakiś Tuturial, nawet na ruskiej stronie a ja znaleźć nie potrafię haha

Opublikowano

witam, Ja kupiłem zmieniarkę z odciętymi wtyczkami MOST i zasilania (To jedna wtyczka)

Kupiłem uniwersalną loop dla BMW most loop/baypas 500mm lub 800mm długości , odpinasz optyczny kabel z obudowy i rozgałęziasz most z najbliższego urządzenia MOST, kierując się strzałkami na wtyczkach tak podłączasz okablowanie MOST w jednym kierunku.

Kupiłem 5m kabla czerwony (+)oraz 2 brązowego (-) masa do najbliższego punktu zbiorczego audio, zasilanie do magistrali bezpieczników tam gdzie ma port dla CDC, potrzebny jest tylko slot aby wpiąć bezpiecznik , jak kupiłem całą odciętą skrzynkę z bezpiecznikami i uzupełniłem brakujące piny.

Programujesz tylko CCC oraz flash/update CDC aby zmienić VIN.

I u mnie działa prawidłowo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzisiaj, w pracy, szukając innej wiązki, wpadła mi w ręce wiązka z zestawu doposażenia w IPOD do E60.

Używając tego manuala:

https://mega.nz/file/kphhlYxC#9hWWIdJvLNII57ZQaRWnhqnV2B5sGt0VQc_3VM825tY

Można wykorzystać ten fragment wiązki do dołożenia zmieniarki. Z tego co pamiętam to wtyczka jest taka sama.

Zapewne szef chętnie ją sprzeda

Opublikowano

Będę później patrzył na ten Tutorial i dam znać.

Ale czytając tu, widzę że jest trochę roboty i rozbiórki samochodu... A liczyłem na łatwiejsza robotę.

Spokojnie, mulf'a 2 mam.

• 2 tygodnie później...