Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć. Mam temat który nurtuje mnie od dłuższego czasu. Spotykam się z BMW 530d z silnikiem 231km 3.0 tdi w roczniku 2004. Wszystkie źródła w Internecie pokazują że taki silnik był montowany od 2005r. Czy zna ktoś może powod dlaczego taki silnik znajduje się w aucie z 2004r? Dodam że pierwsza rejestracja auta w 2005r. Zastanawiam się nad zakupem. Prosiłbym o radę. Spotkałem już trzecie BMW z taką samą sytuacja. Pozdrawiam.
Opublikowano

Jesteś pewien, że ma te 231km i jest na bloku aluminiowym a nie 218km i ma blok żeliwny?

Wiele osób nie wie co ma tak naprawdę pod maską w samochodzie

Opublikowano
Tak jestem pewien że to 231km. Sprawdziłem nawet numer VIN (podstawowe dane bez wykupienia) w ktorym pisze ze produkcja 2005r i 231km. w książce auta pisze że produkcja październik 2004. I tego nie rozumiem.
Opublikowano
Niestety w tej chwili nie ma mnie przy aucie. Chciałbym tylko czysto informacyjnie dowiedzieć się czym to może być spowodowane? Auto wyprodukowana w 2004r A wystawiono na sprzedaż w 2005r ? Nie mam pojęcia.
Opublikowano

Jeśli po nr vin jest informacja że ten egzemplarz wyjechał

z fabryki w Monachium z silnikiem aluminiowym z mocą 231KM.

To tak jest.

Pewnie to jest pierwszy egzemplarz Bmw 530 z tym silnikiem.

Tzw. rarytas :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Skoro po VIN masz produkcje 2005 to auto masz widocznie z 2005r tylko ktoś się pomylił w książce podając 2004. 231hp wychodziły od wrzesnia 2005, ty masz październik tylko niby 2004 wiec ktos popełnił błąd. A i 231 były palone na przycisk, nie na kluczyk, nie ma możliwości aby fabrycznie w 2004 wyszedł z silnikiem 231hp bo ich wtedy jeszcze nie produkowano