Skocz do zawartości

Check Engine, uboga/bogata mieszanka, wypadanie zapłonu

thewojciech

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Od samego początku po zakupie auta M54B22 + LPG borykam się z problemami wymienionymi w temacie, a mianowicie :

- Zapala check engine - błędy to zbyt uboga lub zbyt bogata mieszanka, wypadanie zapłonu na cylindrach - nie ma klucza na jakim, po prostu wypadają czy to na wolnych obrotach czy podczas jazdy.

Jestem po uszczelnieniu całego silnika + dolotu, wymianie odmy, wymianie disy, cewek, świec, katalizatorów, czyszczeniu przepustnicy i krokowca, wymianie sond lambda 4 szt (chińczyk NTY, żeby sprawdzić czy to sondy po wymianie katów) i jak wypadało tak wypada. Przepływomierz firmy magneti marelli pokazuje prawidłowe wskazania ~14-16kg/h powietrza.

Z tego co zauważyłem, to sondy po odpaleniu i zostawieniu na wolnych obrotach, wskazują wartości 0,4V i w miarę rozgrzewania silnika woltaż spada do wartości około 0,01-0,02V. Przy dodawaniu gazu wskakują do 0,8V, przy jednostajnej prędkości ponownie spadek do 0,01-0,02. Sondy za katalizatorem cały czas wiszą na 0,02. Katalizatory to zamienniki.

Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem ?

Czy może mieć to związek z uszkodzonym vanosem ? Czy w układzie w miarę rozgrzewania zwiększa się ciśnienie i gdzieś może dalej ciągnie lewe powietrze i dlatego to napięcie spada ? Czy może to mieć związek z kompresją silnika, której jeszcze nie sprawdzałem ? I czy woltaż sond powinien cały czas oscylować w okolicach 0,4V, czy nie ma reguły ?

• Zasłużeni forumowicze

Przepływomierz to od razu możesz wywalić w krzaki, niestety szkoda pieniędzy na te firme. Sondy przed

katalizatorami mają oscylować cały czas, od około 0,1V do około 0,9V, te za katalizatorami praktycznie stoją na 0,7-0,8V. Na wolnych i podczas jazdy z tego co piszesz masz ubogą mieszankę. Przepływka do podmiany na oryginał. Skasuj adaptacje i pojeździj na samej benzynie, pewnie będzie lepiej.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Więc tak :

Przepływomierz na wolnych obrotach pokazuje od 3,6 do 4.0g/s poboru tlenu.

Sondy lambda przed katem budzą się dopiero po wciśnięciu gazu. Na wolnych obrotach cały czas 0,0V.

Korekty paliwowe na wolnych obrotach +28 cały czas.

Czy ktoś wie jak pracują sprawne sondy przy odpiętym przepływomierzu ?

Dałem na sprawdzenie ciśnienia i ponoć jest 3,5 bara na listwie.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jak odma jest nieszczelna, to może być tak, że zaciąga mocno lewe powietrze ? Dmuchałem wczoraj w dolot samym powietrzem i słychać było jakby właśnie przez odmę sobie ono uciekało.

• Zasłużeni forumowicze

Odma ma za zadanie odseparować olej od oparów z układu korbowego. Jest to układ zamknięty.

W środku jest membrana któa przy zwiększonym ciśnieniu się uchyla puszczając gazy do dolotu. Gdy jest podciśnienie - membrana jest zamknięta, żeby nie zasysało powietrza, czy oleju z układu odmy. Wszystko co płynne powinno spłynąć rurką wchodzącą koło bagnetu, któa teżmoże się przytkać jeśli olej jest syfiasty, lub w przypadku ujemnych temperatur - są nawet wersje tej rury na zimne kraje - w dodatkowej izolacji.

Miałeś wymienianą samą odmę, czy odmę z orurowaniem? Rury są obowiązkowe przy wymianie odmy - parcieją strasznie. Po zdjęciu osłony silnika będziesz widział wejście systemu odmy, możesz psiknąć plakiem na jałowych posłuchać czy się obroty zmieniają.