Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Niedawno nabyłem bardzo sympatyczną e87 123d. Powrót do BMW po latach japończyków/koreańczyków jest błogosławieństwem. No ale wiemy o co chodzi a pytania mam dwa.

1. Pomimo zapiętego pasa pasażera auto plumka i wyrzuca czerwoną ikonę fotela z poduszką. Nie zawsze ale dość często. Ponadto gdy fotel się zwolni błąd nie znika do restartu auta. Ponoć mata zajętości jest problemem - możecie to potwierdzić ? Podobno można ją wyłączyć (znajomy ma warsztat i może to wyłączyć) ale czy w razie wypadku wystrzęli poduszka pasażera ? Bo rozumiem że wymiana maty łączy się z pruciem fotela.

2. Mam w fotelach na rogu regulacje/pompowanie boczków w pasie lędźwiowym. Auto jest w m-pakiecie, dobrze wyposażone i zastawiam się czy tego po prostu nie ma (a są same guziczki) czy np jest coś odłączone. Nie działa w obu fotelach. Jak to sprawdzić/włączyć ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. Można wykodować i poducha strzeli zawsze, bez różnicy czy ktoś siedzi czy nie.

2. Rozkoduj VIN i zobacz czy fotele z boczkami są dołożone czy tak. Wyjechał z fabryki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak ktoś do przedlifta wsadził fotele z polifta to pompowanie nie działa . Drobna różnica w wiązce pośredniej pod fotelem .
Opublikowano

Auto jest po lifcie. Jeśli o rozkodowanie vin to jedyne co znalazłem o fotelu to 0481 Sports seat. Zastanawiam się czy jest taka opcja że przełącznik w fotelu jest natomiast opcji wykupionej nie ma. Zdaje się że podobnie było z kierownicą multimedialną. Było w niej sterowanie ale nie wszystkie auta miały moduł BT i pomimo guziczków słuchawki na kierce to opcji nie było.

Jeśli jest tak jak mi się wydaje to czy jest dużo gimnastyki aby to działało.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Montaż pompowania ? Wyższy level sado-maso . Tak na szybko to sprawdzasz czy przy prawym zawiasie oparcia od spodu jest taka wtyczka na 4 czy 6 pinów . To jest szansa że pompka jest . Opcjonalnie ten plastikowy tył fotela zdejmujesz . Na dole plastiku 2 spinki ( trzeba sie z nimi poszarpać ) . Panel ściągasz w dół . Jak będą wężyki to znaczy że jest . Montaż odwrotnie .
Opublikowano
Czyli jest opcja że w fotelu jest tylko przełącznik bez pompki i kabli. No w sumie to by miało sens. Miałem nadzieje ze w fotelu jest wszystko tylko nie jest np doprowadzone zasilanie. Ale sprawdzę to co piszesz. Gdzieś tam się łudzę że może tylko bezpiecznik :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma takiej opcji. Jest przelacznik, jest cala reszta. Nigdy bmw nie wstawialo siedzen z przyciskami, ktore nie dzialaja. Trzeba sprawdzic wiazke do siedzen.
Opublikowano

Potwierdzam to ci mówi KKX

Jeśli w aucie były od nowości sporty to pompowanie boczków musi działać. Nie było opcji sportów bez pompowania boczków. Opcja dodatkowa do sportowego fotela było pompowanie lędźwi.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi. Reasumując, skoro mam w narożniku fotela guzik do pompowania to znaczy że powinno być pompowanie. Czy był osobny bezpiecznik może na to ? Zacząłbym od tego

Zainteresowało mnie że kolega rozdzielił pompowanie boczków i lędźwi. Gdzie było, które montowane ? :) Bo zakładam w takim razie że skoro mam tylko jedno to jest to pompowanie boczków a nie lędźwi.

Opublikowano
Pompowanie boczków to guzik z dwoma poziomymi strzałkami z boku na rogu fotela, pompowanie lędźwi to kółko z 4 strzałkami coś Ala dżojstik. Pompowanie lędźwi było opcja dodatkową do fotela standard i sport. Bezpiecznik jest na pompowanie, możliwe że wysiadł
Opublikowano
No i wielkie dzięki koledzy. Wystarczyło wymienić bezpiecznik i boczki się pompują aż miło :) Czy mata zajętości też jest na bezpieczniku ? Na 6 wymienionych w instrukcji bezpieczników dotyczących fotela miałem tylko jeden. Zakładam że tak powinno być bo zależy od modelu a rozpiska jest uniwersalna.
Opublikowano
mata nie jest na bezpieczniku. Połowa serii 1 i 3 jeździ na uszkodzonych bo co chwila się to psuje. Wystarczy, że ktoś kolanem naciśnie przy myciu czy szukaniu czegoś i już jest po macie