Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mój problem to Palenie oleju w mojej bmw. Niedawno zakupiłem autko bmw e60 520i ben 2003 240tys przebiegu. Założyłem od razu gaz. Pojechałem w trase 1300km musiałem zrobić duża dolewke aż 3 litry oleju. Co robić teraz? Odma sprawna zostaje chyba naprawa silnika opłacalne czy nie?
Opublikowano
Witam mój problem to Palenie oleju w mojej bmw. Niedawno zakupiłem autko bmw e60 520i ben 2003 240tys przebiegu. Założyłem od razu gaz. Pojechałem w trase 1300km musiałem zrobić duża dolewke aż 3 litry oleju. Co robić teraz? Odma sprawna zostaje chyba naprawa silnika opłacalne czy nie?

masz silnik M54 więc starszą ale znaną i sprawdzoną konstrukcję.

2,2 w tej budzie szału nie robi. Jak ci wystarcza to zrób dobry remont, albo pomyśl nad swapem na 3,0. Będzie trochę drożej, bo tego "anglika" też będzie trzeba przejrzeć przed swapem, ale fun potem większy.

Lecąc po kosztach zrób odmę, ale na taką konsumpcję to ci sama odma nie pomoże...

zobacz na YT kanał Garażowe Hobby, tam 90% filmów jest o twoim silniku.

R6 + V4 = :)
Opublikowano
A czy przez zamontowany gaz mogło do tego dojść że tyle oleju spalilo? Bo gosciu twierdzi że po wymianie oleju przejechał 1000km i nie spalilo mu nic ale to że on jechał na benzynie bo jeszcze gazu w nim nie było zamontowane
Opublikowano
A czy przez zamontowany gaz mogło do tego dojść że tyle oleju spalilo? Bo gosciu twierdzi że po wymianie oleju przejechał 1000km i nie spalilo mu nic ale to że on jechał na benzynie bo jeszcze gazu w nim nie było zamontowane

Oczywiście że nie, no bo jak? Gaz to tylko sposób zasilania. Nie umiem sobie wyobrazić jak bardzo musiałaby być spartolona instalacja żeby mieć wpływ na spalanie oleju.

Może kręcisz go pod czerwone non stop, nie wiem. Jak jeździsz normalnie to nie ma opcji, musiał brać wcześniej też.

R6 + V4 = :)
Opublikowano
No okey dzieki za radę. Gosciu twierdzi że nigdy w takich ilościach mu nie brał owszem twierdził ze robił dolewke w msc 200/500 ml ale nigdy w takich ilościach jak ja. Pozbył się gówna nic innego a nic nie wspominał że silnik jest do dupy po prostu oszukał. Czeka tylko remont
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

I z tym też może być ciężko:

https://www.autodna.pl/blog/zwrot-pieniedzy-za-wady-auta-od-nieuczciwego-handlarza/

Nie wspominając o tym, jak sądy działają - sprawa może się kilka lat ciągnąć.

Tym bardziej jak już wrzuciłeś LPG - może próbować pod to grać. Jeśli kolektor nie był zdejmowany do wiercenia wtrysków, mogło coś się dostać w dolot, ale jkai to miałoby mieć wpływ na branie oleju?

A zabawa w rzeczoznawcę w przypadku brania oleju może być ciężka. Może sprawdź przebieg, jak się okaże, że kręcony, to coś na to szybciej ugrasz ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

LPG ma wpływ na spalanie oleju.

A raczej na dolewanie oleju bo silnik spala go i tak tyle samo co na PB .

Różnica wynika z tego , że jadąc na PB część nie spalonej benzyny dostaje się do oleju i go uzupełnia jednocześnie rozrzedzając .

LPG nie spływa i wtedy poziom nie jest uzupełniany.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.