Skocz do zawartości

DOŁOŻENIE NAWIGACJI BMW 3 G20

bardor

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 189
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• 2 tygodnie później...
Witam. Ja mam aktywowane.

Jeżeli ktoś posiada G20/G21 z małym ekranem centralnym, ale bez nawigacji i samochód wyjechał z fabryki z iDrive 7 to jest możliwość dokodowania Apple CarPlay oraz Android Auto. Nie trzeba dokładać anteny WiFi, zresztą nie ma takiej możliwości, ponieważ MGU w tej wersji nie posiada odpowiedniego złącza (sprawdzone w serwisie). Wystarczy kabel ENET, kodowanie i później aktualizacja usług on-line. Ja kodowanie miałem zrobione zdalnie, znalazłem kodera na FB bmw_chiptuning, później wizyta w serwisie na aktualizację usług. Pozdrawiam.

A czy mógłbyś podzielić się informacja, gdzie udało Ci się to zrobić? Szukam szukam i znalazłem jedynie koderow z Moskwy którzy to robią:)

Wydawało mi się, że wszystko tu precyzyjnie opisałem :)

Tak, kodowanie miałem robione zdalnie z Wołgogradu w Rosji, płatność np. PayPal. Następnie wizyta w serwisie, który ma możliwość zrobienia aktualizacji usług on-line z serwerów BMW (nie musi to być najokazalsze ASO w okolicy...). AA działa dokładnie tak samo jak na systemach fabrycznie wyposażonych w nawigację i iDrive7. Zdjęcia mojego samochodu są na FB https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=599749831466370&id=108406323934059

Czołem,

Jestem "świeżak" na forum zatem proszę o pomoc.

Auto zakupione 11.2021 w konfiguracji:

6AK Usługi ConnectedDrive

6C1 Pakiet Connected

czyli bez nawigacji.

W sklepie connected-drive dostępna jest opcja zakupu rocznego pakietu CONNECTED BOOSTER XL, w którego skład wchodzi:

Automate My Habits

Jeśli jest zimno, włączasz ogrzewanie foteli na trzecim poziomie? Funkcja Automate My Habits zapamiętuje preferowane ustawienia i na życzenie wprowadza je automatycznie. Dzięki temu możesz się odprężyć podczas jazdy, a Twoje BMW zadba o Twoje samopoczucie.

BMW Intelligent Personal Assistant

BMW Intelligent Personal Assistant to Twój osobisty ekspert w zakresie samochodu. Obsługa wielu funkcji pojazdu jest wygodna i intuicyjna dzięki sterowaniu głosem. BMW Intelligent Personal Assistant może wyjaśnić funkcje samochodu i pomóc Ci lepiej poznać Twoje BMW.

BMW Maps

Podczas planowania i przygotowań, w czasie jazdy, a nawet podczas parkowania: BMW Maps gwarantuje wyjątkowe wrażenia podczas korzystania z nawigacji. Spraw, aby Twoja podróż była jeszcze bardziej komfortowa i dopasowana do Twoich potrzeb — dzięki intuicyjnej obsłudze i idealnie dopasowanej nawigacji.

BMW Maps

System BMW Maps wyróżnia się bardzo dokładnie prognozowanym czasem przybycia, uproszczonym wprowadzaniem celu podróży i aktualnymi cenami paliwa. Dynamiczna kalkulacja trasy oparta na chmurze dopasowuje rekomendacje dotyczące trasy bezpośrednio do zmian w sytuacji na drodze. Dzięki bezprzewodowej aktualizacji map Twoje dane kartograficzne będą zawsze aktualne.

Connected Music i Spotify

Słuchaj ulubionej muzyki tam, gdzie jesteś. Klasyka na autostradzie, jazz w godzinach szczytu i pop podczas krążenia po mieście. Dzięki usłudze Connected Music umożliwiającej integrację z aplikacją Spotify możesz bez ograniczeń odtwarzać strumieniowo miliony utworów przez Spotify. W tym celu należy skorzystać z istniejącego konta Spotify oraz karty SIM zainstalowanej w samochodzie.

In-Car Experiences

Dzięki funkcjom In-Car Experiences Twoje BMW zadba o Twoje samopoczucie. Pozwalają one zachować świeżość umysłu oraz sprawność fizyczną podczas jazdy lub odprężyć się po dniu pełnym stresu. Funkcje In-Car Experiences sprawią, że podczas jazdy poczujesz się lepiej.

Aplikacje samochodowe

Mając do dyspozycji aplikacje samochodowe z internetowymi usługami w zakresie mobilności możesz w każdej chwili bez problemów i bezpiecznie dotrzeć do celu. Pobierz np. wiadomości, prognozy pogody lub informacje krajowe bezpośrednio i szybko do Twojego BMW. Dzięki karcie SIM zainstalowanej w samochodzie możesz korzystać z oferowanych usług również za granicą.

Usługi zdalne z systemem

Miej wgląd w otoczenie swojego BMW, aby mieć pewność, że z Twoim samochodem wszystko jest w porządku. Usługi zdalne i funkcja Remote 3D View pozwalają za pomocą aplikacji My BMW kontrolować otoczenie pojazdu z każdej perspektywy, blokować drzwi lub włączać sygnał świetlny.

Czy ktoś zakupił ten pakiet i otrzymał nawigację która zawarta jest w tym pakiecie?

Witaj.

Chyba jest to niemożliwe aby za pare stówek kupić coś co jest warte 9600zł, w tej samej firmie.

Jak będziesz próbować lub będziesz miał info to opisz.

Tak jak kolega mario pisał, można dokodować android auto, powiem tak, miMam nadzieję że do mojego odbioru, będzie to można zrobić w PL bez konieczności kodowania z Wołgogradu.

Nasi też to w końcu ogarną.

Nawigacja powinna być! w aucie premium w standardzie.

Nie bardzo podobają mi sie wirtualny cockpod i + te 9600 przeważyly nad brakiem zakupu.

Szkoda ze nie ma już tej tzw "małej nawigacji".

Witaj.

Chyba jest to niemożliwe aby za pare stówek kupić coś co jest warte 9600zł, w tej samej firmie.

Jak będziesz próbować lub będziesz miał info to opisz.

Tak jak kolega mario-pl pisał, można dokodować android auto, powiem tak, miałem nadzieję że do mojego odbioru, będzie to można zrobić w PL bez konieczności kodowania z Wołgogradu.

Nasi też to w końcu ogarną.

Nawigacja powinna być! w aucie premium w standardzie.

Nie bardzo podobają mi sie wirtualny cockpod i + te 9600 przeważyly nad brakiem zakupu.

Szkoda ze nie ma już tej tzw "małej nawigacji".

Cześć,

Niestety trudno się niezgodzić z tym co napisałeś. Ja kupiłem auto tydzień temu i brałem co było bo ktoś zrezygnował z odbioru właśnie z powodu braku nawigacji (zamówiony był 6U2 LC Plus, przyszło bez navi).

Dziwna sytuacja ponieważ auto ma prawie wszystkie dodatki jakie można było dołożyć (suma opcji jest na blisko 40 tyś nie licząc dopłaty za pakiet M-Sport w kwocie 25 tyś) a nie ma nawigacji.

Dzisiaj odwiedziłem ASO BMW, gdzie dowiedziałem się że wogóle nie zajmują się usługami ConnectedDrive. Poradzili zadzwonić do BMW i zapytać u źródła.

Telefonicznie dowiedziałęm się że na stronie www jest błąd jeżeli system umożliwia zakup pakietu Booster XL do konkretnego numeru VIN który nie jest wyposażony w jakąkolwiek navi.

Wracajać do przypadku mario-pl to do układanki brakuje informacji jaki pakiet on ma, czy jest to 6C1 (Connected) czy 6C3 (Connected Professional) - oba pakiety są bez nawigacji.

W przypadku tego pierwszego wszyscy "BMW kodersi" w PL powiedzieli mi - to se ne da, w przypadku tego drugiego, jest to możliwe już w PL.

Pakiet 6C3 connected professional można było wziąć kiedyś tylko z małą navi (live cockpit plus) lub live cockpit pro. I oznaczało to właśnie Android auto/Car play.

Potem mała navi wypadła i teraz nie ma connected professional nawet w konfiguratorze, chyba połączyli to z live cockpit pro.

Więc jak kolega nie miał navi to na 99% miał 6C1.

Mam nadzieje że zaraz ktoś w PL to ogarnie bo widać ze jest taka potrzeba na rynku.

Jedyni, którzy stwierdzili że dadzą radę chociaż w 100% nie gwarantują sukcesu to : http://mobilecoders.pl/kontakt/

Chłopaki mają na FB bardzo dużo pozytywnych komentarzy.

Jeżeli ktoś spróbuje i efekt będzie pozytywny, proszę o tym napisać na forum.

^^ jakieś pół roku temu możliwość dokodowania AA/CP Mobilecoders uzależniali od możliwości dołożenia anteny WiFi. Uprzedzę wszystkich, że radio bez nawigacji z produkcji 11.2020 nie ma możliwości podpięcia anteny WiFi (sprawdziłem empirycznie). AA i CP po dokodowaniu działa przez WiFi bez anteny. Telefonu nie trzeba wyjmować z kieszeni.

Dobrze by było, żeby ktoś to u nas również ogarnął :)

Odpowiedz od polskich koderów.

Witamy serdecznie Panie Michale.

Tak robiliśmy z sukcesem w tych jednostkach. Warunek to jednostka musi mieć fizycznie możliwość wpięcia WIFI.

Jeżeli anteny nie ma niezbędne jest dołożenie i odpowiednie kodowanie.

Było kilka samochodów, w których się nie udało i nie wiemy dlaczego, bo zawsze robimy tak sami i w większości przypadków działa.

Koszt anteny 289,00 Koszt CarPlay jak się uda 1289,00 (w samochodach z anteną) i 1689,00 w samochodach bez anteny, ze względu na sporo rozbierania w tym cały tunel środkowy i panel przedni.

To teraz, czy live cockpid standard ma antenę fizycznie tylko nieaktywną?

Koszt anteny 289,00 Koszt CarPlay jak się uda 1289,00 (w samochodach z anteną) i 1689,00 w samochodach bez anteny, ze względu na sporo rozbierania w tym cały tunel środkowy i panel przedni.

Akurat ja mam wbudowaną, aktywną antenę WiFi. Sygnał WiFi mogę włączyć i wyłączyć z poziomu pulpitu (przez WiFi z iPhona aktualizowałem oprogramowanie do i7).

Łatwo to sprawdzić, choćby w konfiguracji auta:

6WD Hotspot Wi-Fi

Jeżeli masz Hotspot, to znaczy że masz antenę i wtedy pozostaje tylko koszt 1289 zł.

• Zasłużeni forumowicze

Akurat ja mam wbudowaną, aktywną antenę WiFi. Sygnał WiFi mogę włączyć i wyłączyć z poziomu pulpitu (przez WiFi z iPhona aktualizowałem oprogramowanie do i7).

Łatwo to sprawdzić, choćby w konfiguracji auta:

6WD Hotspot Wi-Fi

Jeżeli masz Hotspot, to znaczy że masz antenę i wtedy pozostaje tylko koszt 1289 zł.

WLAN hotspot z tego co pamiętam jest w module ATM, a nie w jednostce navi