Skocz do zawartości

2 bieg czsami nie zalapuje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
nie wiem co sie dzieje z biegami, jak wrzucam na 2 bieg to auto jakby hamuje i nie chce jechac dopiero po paru sek. zaskakuje i jedzie z 3 biegiem tez juz powoli zaczyna sie tak niekiedy....prosze o jakies porady....E39 525tds...moze auto sie zapowietrza czy co.
Opublikowano
jesli manual, to bedzie to synchronizator 2 biegu (3 tez juz powoli siada...)

http://img119.imageshack.us/img119/5599/e125ty.jpg

"Człowiek więc najpierw czekał na Chrystusa, a jak już się doczekał, to wsiadł do samochodu. I stał się wolny."

Opublikowano
jesli manual, to bedzie to synchronizator 2 biegu (3 tez juz powoli siada...)

dokładnie!! zaczyna padać synchronizator

to jest manual dzieki za porady a moze jeszczcze mi ktos doradzi na 4 biego albo piatym czasmi zapala sie lampka dde i wtedy samochod nie ma mocy poprostu nie ma gazu to trwa pare sekund, dopiero jak zdejmne noge z gazu i z powrotem dodam gazu to jedzie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam

Kolego podejrzewam, ze masz problem z pompa wtrysku paliwa, a awarie biegow tzn. jak wrzucasz bieg i moc pojawia sie jaki czas pozniej to jest to czesto powodem zlego wtrysku paliwa.

Mam podobny problem tylko nie w takim stadium, czasami tez mi sie zapali kontrolka dde (w tedy nalepiej puscic noge z gazu lub zredukowac)

Zrobilem juz bardzo duzo rzeczy ale caly czas mam ten problem.

Problemy z pompa wtryskowa w tdsach sa chyba na porzadku dziennym, auta te maja spore przebiegi i dlatego pewne podzespoly wymagaja wymiany. Problem jest tylko taki ze za te podzespoly mozna sobie kupic o wiele nowszy samochod.

Sprawdz czy silnik faluje i szarpie na biegu jalowym, jesli tak to pomka czy rozdzielacz nie daje jak nalezy i oczywiscie jak masz luzy na lancuchu rozrzadu to go trzeba wymienic.

Co do pompy to kompletna nowa kosztuje 12 000 zl regenerowana to ok 5 tys. Ja mam nadzieje, ze u mnie wystarczy wymienic rozdzielacz pompy i bedzie ok.

Rada zdiagnozuj auto na kompie u kogos kto sie na tym zna, jak nie znasz nikogo to pojec do serwisu, zabulisz ok 150zl ale przynajmniej bedziesz mial pewnosc co jest nie tak i zaoszczedzisz czas nie wluczac sie po innych warsztatach. Uwazaj tylko na mechanikow, ktorzy tak na prawde nie znaja sie na samochodach marki bmw, powiedza ci farmazony i tylko kase stracisz.

Opublikowano

raczej koleżanko a nie kolego. :roll: ...w serwisie bmw juz byłam pół roku temu i niby mi to naprawili bo jakiś czas ta lampka dde sie nie zapalała a teraz znowu zaczyna ..oni powiedzieli mi ze samochód się zapowietrza....ale teraz tez myślę, ze to coś z pompą....ale dzięki za rade :hand:

Opublikowano

[quote="NEZZA"

no i właśnie na jałowym silnik faluje..a odpala ci dobrze przy gorącym silniku? bo mi żle odpalał i kupiłam takie urządzenie na allegro na lepsze odpalanie przy cieplym silniku i pomogło...

Opublikowano

Czesc "kolezanko", ja tez pochodze z okolic Zielonej G. a dokladnie z Sulechowa i jak bylas w serwisie u Fialkowskiego to ci pewnie bled po kasowali i ewentualnie ustwili kat wtrysku na pompie.

Jest jeszcze serwis boscha w swiebodzinie mozesz sprobowac u nich ale o to tez zlodzieje i pewnie ci powiedza zeby nalepiej wymienic pompe.

Mam kontak z gosciem, ktory sie dobrze zna na bmw i w ta sobote bede u niego to ci powiem cos wiecej, albo jak chcesz to sie z nim skontaktuj wpisz w wyszukiwarce forum urzytkownika Robert co powinnas znalezc jego posty. Gosciu jest bardzo w porzadku.

Mi auto odpala praktycznie tak samo na zimnym jak i na goracym silniku. Mialem kiedys problemy z odpalaniem i przyczyna byly spalone swiece zarowe. Staraj sie nie stosowac zadnych wspomagaczy do odpalania, gdyz jak ci nie chce odpalic to cos musi byc nie tak, zdjagonzuj u mechanika na komputerze tam wyjdzie czy to swiece czy moze cos innego. W e39 bez diagnozy komputerowej lepiej nie zaczynac grzebania.

pozdrawiam

Opublikowano
wpisz w wyszukiwarce forum autora robertbmw

hej no u fiałkowskiego bylam i nie polecam nikomu, bo wydaje mi sie ze oni tam scieme walą, zobaczyli pewnie,ze sie nie znam i tak jak mówisz błedy pokasowali...dzięki za informacje póżniej poszukam tego roberta a słyszales moze cos jest w Głogowie Bosch i facet niby na wszystkim sie zna..

Opublikowano

Czesc

Niestety nic o Glogowie mi nie wiadomo, w twoim przypadku jesli masz duzy przebieg przydalo by sie zdiagnozowac stan lancucha rozrzadu.

W sobote bylem u Roberta i zwiekszyl mi dawke paliwa, pomoglo auto jest teraz bardziej dynamicze ale w ciaz wystepuje problem z falowaniem i zapalaniem sie sporadycznie dde.

Skontaktuj sie koniecznie z Robertem o jest ekspertem, ale jest problem bo on jest w Irlandi a Ty w Polsce ale moze zna kogos kto bedzie wiedzial gdzie jest jakis dobry wartsztat w okolicy

Pozdrawiam