Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim. Jestem tutaj nowy to się odrazu przywitam zanim zacznę modlitwę ;) Siema ;)

Na początku roku (luty/marzec) zakupiłem BMW e91 N43 318i jako drugie auto. Wszystko ładnie pięknie do czasu.

Olej wymieniłem odrazu po zakupiw auta plus Tarzcze tył i klocki. Jakoś po miesiącu swiece przy okazji filtry. W trasie w czerwcu z Niemiec do Polski padła cewką na czwartym cylindrze. Poczekałem aż ostygnie skasowałem błąd i dzida, dalej bez problemu na następny dzień cewka została wymieniona. Po powrocie do Niemiec dla spokojnej głowy zakupiłem trzy cewki i wymieniłem wszystkie "Boscha". Autem zaczęło po pewnym czasie bujać na ciepłym silniku no i zaczelem czytać sprawdzać. Wymontowałem Vanosy zalałem naftą plus i minus pod aku i wyleciał syf. Ale problemu to nie wyelaminowalo. Wpadłem na pomysł że może napinacz od łańcucha, też wymieniony i co ? I nic, dalej Bunia buja. To pomyślałem może wtryski ciekną lub może coś odbiega od parametrów. Wymontowałem wtryski na czwartym cylindrze strasznie wychodził ale dało radę. Wysłałem je do Firmy Diesel Technik Biberach GmbH okazało się że Dwa wtryski są Super a dwa już nie jeden cieknie a drugi za mało paliwa wtryskuje. No to pomyślałem sobie super to już będzie eureka i problem z głowy. Niestety nie teraz to się zaczęło dziać. Moje stare wtryski z numerem OEM 13537589048-7 zamieniłem na 13537589048-11 czyli z indexu 7 na 11. Wtryski zamontowałem odpaliłem silnik i [BAD] chodzi na dwa gary 1 i 4, 2 i 3 nie tyka. Sobota do mechanika na lawecie kodowanie wtrysków że starych na nowe. [BAD] kodowanie nic nie daje dalej na dwa gary i błąd na PC to 30BB. Mechanik powiedział że komputer się pożegnał bo za cholerę nie idzie usunąć blegu. Zamówiłem używany Komputer plus klonowanie mojego starego w Firmie ECU. Komputer Continental DMĘ MSD81.2. Komputer przyszedł po klonowanie montaż i Banan na buzi a tu ni huhu dalej to samo Błąd 30BB którego nie da się usunąć. Jutro będzie sprawdzana kompresja na silniku no i jestem ciekaw co to dalej będzie. Może ktoś z was ma jakąś idee bo mi już zabrakło pomysłów. Chciałem mieć BMW i teraz mam problem.