Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. W moim f36 przestała całkowicie świecić przednia prawa lampa. Jest to lampa full led z polifta, nie adaptacyjna. 3 dni temu myłem silnik i na następny dzień lampa zaczęła mrugać, zapalała się i gasła aż w końcu zgasła na dobre. Sprawdziłem wiązkę i wydaje się ok. Zdjąłem moduł FLE z lampy i się okazało, że jest pęknięty. Uznałem, że się zalał. Kupiłem używany moduł o tym samym numerze części i z tego samego roku produkcji (ten sam HWEL i inne cyferki też się zgadzają) i po podłączeniu lampa dalej nie świeci. Sprawdzałem błędy ista i mam taki d9cc00. Ista mówi, że nie może się połączyć z modułem FLE prawy. Sprawdziłem też bezpieczniki (są tylko 4 odpowiedzialne za oświetlenie) i wszystko jest ok. Sprawdziłem też kostkę i w kilku pinach jest napięcie przy włączonych światłach. No i teraz pytanie, zanim zdejmę zderzak i sprawdzę czy lewy moduł działa w prawej lampie, chciałbym się dowiedzieć, czy potrzebne jest kodowanie nowego modułu FLE? Na starym module i na nowym mam ten sam błąd. Dziękuję za wszelką pomoc.

7d2867347d5a.jpg

Opublikowano

U mnie jak nie świecił reflektor prawy przepalony był bezpiecznik nr 21 w bagażniku.

Moduł fle2 trzeba było zakodować jeszcze raz nawet jak miał takie same numery jak poprzednik jednak ista go nie widziała zanim nie wymieniło się tego bezpiecznika.

Kolor tego bezpiecznika od prawego reflektora to jasny niebieski

Moduły fle warto kupować nowe lub prawie nowe bo nie zawsze używane działają.

MADE IN PRL
Opublikowano

KumatyWujek, dzięki za odpowiedź.

Usterkę znalazłem, mianowicie wypiął się kabel +12V ze skrzynki bezpieczników (był on tam wsadzony 'na słowo honoru' przez osobę która doposażała auto w lampy led). Moduł który był na aucie działa ale niestety generuje błąd 805b37 o zbyt niskim napięciu w module (w teście ista pokazuje 0.0V). Lampa niestety nie świeci chociaż ista mówi, że moduł działa i komunikacja z nim jest ok. Po założeniu nowego- używanego modułu błąd o niskim napięciu nie wraca, ale pojawiają się inne o konieczności zakodowania pod auto a także 3 inne które chyba są wynikiem ustawionego złego napięcia w module (może moduł chodził w lampie adaptive). Także na tą chwilę mam auto złożone na gotowo i szukam kogoś kto mi ten moduł zakoduje bo szczerze nie chce mi się studiować esysa. Znacie kogoś z Trójmiasta albo Olsztyna?

0c2cf3e63bf3.jpg

Opublikowano

jak masz esys to gdzies na youtube murzyn pokazuje krok po kroku jak koduje sie lampe led w bmw 5 g30.

3 odcinki sa nakrecone do tego

MADE IN PRL
Opublikowano
Tak, widziałem to już:). Niestety nie mam esysa, nie mam kabla enet i nie mam wiedzy jak to ogarnąć, chociaż wiem, że wszystko jest w necie, trzeba tylko poszukać. Dla mnie to jednorazowa akcja więc szkoda mi zachodu. Jutro jadę do jednego magika, zobaczymy co z tego będzie. Mam u siebie iste, inpe, ncs, bimmercode z adapterem i na moje potrzeby wystarczy. Jutro dam znać co z tego wyszło. Dzięki za odpowiedź.