Skocz do zawartości

Czujnik ABS Bosch

MajsterE92

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, raz na jakiś czas zapalała się kontrola trakcji w trakcie jazdy na prostej drodze plus lekkie podszarpywanie. Poczytałem i podłożyłem podkładke no i jakiś czas było okej. Po jakimś czasie święta trójca zaczeła sie zapalać szczególnie na rondzie więc swierdziłem czujniki do wymiany. Kupiłem zamiennik Boscha zmieniłem no i teraz 3 kontrolki świecą się no stop nawet po przejechaniu 20km. Teraz panowie co.jest grane , czy trzeba kodować lub adoptować ? Błędy kasowałem ale po ruszeniu zaraz kontrolki wracają.

Film nie wiele wnosi :/

Mógł się uszkodzić pierścień magnetyczny na łożysku.

Jeśli czujnik masz cieńszy i dłuższy niż na filmie to masz łożysko z pierścieniem magnetycznym który pęka i trzeba wymieniać całe łozysko.

Dodam że po założeniu starego czujnika błędny znikają od razu lecz w trakcie jazdy na rondzie się pojawiają A poprzejechaniu jakiejś odległości znikają . Dlatego chciałem zmienić na nowy czujnik tyle że po założeniu to błędy od razu wyskakują i nie znikają na nowym

• Zasłużeni forumowicze
Ja wiem wszystko na temat abs ale widac iz nie potrafisz zrozumiec co napisalismy. Nawet video jest. Wyjmij poloske, napraw koronke, kup nowy czujnik bo ten co kupiles juz zniszczyles zakladajac go i bedzie wszystko smigac.

No o co wam chodzi wszystko napisałem co i jak i jaki mam problem z nowym czujnikiem. Nie rozumiem jak mogłem go uszkodzić skoro wszytsko staram się delikatnie nic na siłę A nowy czujnik tylko z pudełka wyciągnięty. Aż tak zielony nie jestem tylko nie.rozumiem o co chodzi że na nowym czujniku błędy wywala. A co do filmu to przecież opisałem co i jak robiłem przed filmem i ten film nic nie wniósł mi więc napisałem to. A kolega się dopytywał czego nie rozumiem no to napisałem że jest wszytsko wyżej. A że ktoś coś odebrał źle to teraz mam przyjąć fale krytyki

• Zasłużeni forumowicze

Kolega kkx5 piszę ci o skorodowanej koronce na półosi. Skorodowana koronka , pęcznieje/puchnie zwiększając tym samym swoją objętość/średnicę. Taki stan rzeczy powoduje ,że czujnik ABS zostaje starty/uszkodzony. Jeśli włożysz nowy czujnik i zostawisz starą/skorodowaną koronkę, to on również zostanie zniszczony.

W takiej sytuacji należy wymienić koronkę .

No tak rzecz jasna tylko mi chodzi o to dlaczego jak założę nowy czujnik z podklatką wyskakują błędy mi o to chodź A na starym po założeniu zaraz błędy znikają. Cały czas o to pytam A ciągle dostaje inne odpowiedz.

Czy może nowy czujnik się jakoś adaptuje czy przypisuje lub koduje ? O to sie rozchodzi

• Zasłużeni forumowicze
Kupiłem zamiennik Boscha zmieniłem no i teraz 3 kontrolki świecą się no stop nawet po przejechaniu 20km. Teraz panowie co.jest grane , czy trzeba kodować lub adoptować ? Błędy kasowałem ale po ruszeniu zaraz kontrolki wracają.

Bazujemy na tym zdaniu. Nowy czujnik zalozyles i autem jechales.

• Zasłużeni forumowicze

Bo ma zla długość. Jezeli nie masz uszkodzonej koronki to czujnik zamiennik jest zly. Przechodziłem przez to w zeszlym roku jak mi kuna kabel zeżarła. Zamiennik wywalił choinkę na desce po 10 metrach. Dopiero oryginal z bmw zalatwil sprawe. Jezeli nie masz zgnitej koronki to wymien kabel na orygnial.

Założyłeś nowy kabel zostawiając podkladke? To zmieniasz w ten sposób długość czujnika. Weź ze sie ogarnij bo cholera wie o co ci chodzi.

🙃🙃