Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Będę jechał oglądać f11 535d z 14r.

Prześwietliłem auto, aktualnie ma 190 tys. przebiegu i zaniepokoiły mnie dwie rzeczy. Olej w silniku wymieniany co 30tys i tylko raz do tej pory wymieniony w skrzyni. Serwisowany od początku do końca. Mogą być jakieś przykre konsekwencje takiej częstotliwości wymiany? Jestem gotowy na zblizajacy się rozrząd i panewki ale zastanawiam się czy zwrócić uwagę na coś jeszcze. Podpowiecie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
99% nowych bmw na gwarancji jeżdżących w trasach ma wymieniany olej co ok. 30 tyś. km bo tak wylicza inspekcja, ASO wcześniej nie wymienia oleju, tym sposobem będziesz miał bardzo duży problem kupić samochód bo takich którzy wymieniali olej na własną rękę pomiędzy wymianami w ASO jest pewnie jak na lekarstwo.
Opublikowano
Okej, rozumiem ale chciałbym się dowiedzieć czy ten interwał mógł jakoś destrukcyjnie wpłynąć na auto? Jestem gotów wymienić na start panewki i rozrząd ale czy mam spodziewać się jeszcze jakiś kwiatków? Samochód widziałem, wiem że większość przebiegu to trasa. Wszystko pracuje bardzo ładnie, żadnych niepokojących dźwięków itp.
Opublikowano

Jeśli i tak jesteś nastawiony na wymianę panewek i rozrządu to ok bo to te elementy najbardziej dostają w tyłek przy wymianach oleju co 30 tys. km. Ewentualnie jeszcze w tyle głowy warto mieć kondycję turbosprężarek bo one też zależne od jakości oleju. Co do oleju w skrzyni - pewnie fajnie jakby był wymieniony ze 2 razy ale z drugiej strony dobrze, że choć raz ten olej w skrzyni zmieniono. Ja bym chyba w tej skrzyni zrobił zmianę oleju statyczną, pojeździł na tym z pół roku i potem jeszcze jedną statyczną. Te skrzynie są raczej ok ale oprócz zmian oleju / jego jakości równie ważne jest jak ktoś tę skrzynię użytkował - czy pałował na zimnym czy znał podstawy poprawnego użytkowania takiej przekładni.

Pzdr.

Opublikowano

Przebieg samochodu swiadczy o tym ze ktos jezdzil, bardziej w trasie niz po miescie, wiec mysle ze twoje obawy sa, ale nie przesadzalbym ze auto juz jest szrotem

Dobry przeglad a twoja swiadomosc ze nie kupujesz nowego auta swiadczy o twojej dojrzalej decyzji zakupu i wkladu " pakietu startowego" do auta na poczatek

• 1 rok później...
Opublikowano
hej i jak auto? Kupiłeś? Interesuje mnie czy zaglądałeś do silnika do panewek przy takich interwałach... Ciekawe w jakim stanie były i rozrząd?
Jak kraść to miliony...jak jeździć to BMW!!
Opublikowano

juz sie nie odezwie

chyba ze wyskoczy

JEDZ WOLNO POTRZEBNY SERWIS