Skocz do zawartości

Wymiana zwrotnicy E39 528i

MrSiekacz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 92
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Jeśli chcesz zgłębić diagnostykę benzyny to polecam kanał Garażowe Hobby, szczególnie pierwsze odcinki. Co prawda na silniku M54, ale łopatologicznie tłumaczy pracę sond, korekty krótkie/długie i jak interpretować odczyty.

Mechanik zobaczył na kompie, że sondy stoją na 4.8V na jałowym i stwierdził, że sondy obie do wymiany. Doszło do tego, że lewe powietrze gdzieś ciągnie przy kolektorze. Kupa roboty z tymi bmkami.

Ogólnie mam błąd 202 i 203 od sond, ale przecież to też może być od tego lewego powietrza? Benzyne też dosyć czuć w spalinach, pali jak smok, ma muła od dołu troche.

Dużo gimnastyki jest żeby kolektor dolotowy ściągnać?

Dyfer zakupiłem, musze wymienić. Co do wymiany łożyska to musiałem też zaopatrzyć się w półoś i zwrotnice bo mechanik stwierdził, że będzie wyciskał półoś ze zwrotnicy na prasie i może coś sie zepsuć dlatego kazał się zaopatrzyć w półoś i zwrotnice. Normalnie pierwszy i ostatni raz oddaje auto do mechanika na takie naprawy..

• Zasłużeni forumowicze
Słychać wiatraczek czy się kręci ? Bo jak się nie kręci to nie będzie poprawnie odczytywać temperatury i dmuchać może nie tak jak trzeba. Nie ma dużo roboty - panel wyciągasz, rozkręcasz i czyścisz, sprawdzasz czy się lekko obraca. Nawet jak jest sprawny to raz na 20 lat warto tam zajrzeć i przedmuchać.

Ogarne to co mówisz. A jeszcze sprawa taka. Jaka powinna być temp w 2.8? m52 bo ja jak jade w trase to mam 98-99-100 stopni, takie temperatury. Czasem spada do 96, ale raczej trzyma sie na 98-99. w korku nawet 101 potrafie miec. Przy takiej pogodzie to chyba niezbyt normalne? jak włącze nawiew ciepło na maxa to temp spada o kilka stopni.

• Zasłużeni forumowicze

Nie mam doświadczenia w benzynach R6, ale pierwsze to bym sprawdził wisko czy się załącza. Było trochę tematów o wysokiej temperaturze. Może tutaj

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=72&t=356030&hilit=temperatura

A wracając do dyfra ( sorry, że tak skacze, ale wole wszystko w jednym temacie załatwić) Kupiłem nowy używany dyfer ;p niby wszystko z nim ok, woziłem go w bagażniku kilka dni w pozycji takiej w jakiej jest przymocowany, dziś go wyjąłem z auta, położyłem na chwile na "plecach" czyli tych mocowaniach i zaczął z niego wypływać olej.. i to na dodatek mega świeży. Co z nim może być nie tak, że wylewa się z niego olej w takiej pozycji? korek może puszczać aż tak ?

Cieknie dokładnie z tego miejsca jak go postawie w pionie, po chwili kałuża jest:

OS9hGc.jpg

LGV9Yf.jpg

a tutaj filmik jak ruszam lekko przod tyl to stuka coś w nim.. do tego z jednej strony gdzie półoś idzie to lekki luz jest. Czy to się nadaje wgl do użytku czy szukać innego? :

https://www.youtube.com/watch?v=c4q16aK95ic&feature=youtu.be