Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam nastepujacy problem lambda w DPF mi nie pokazuje wzkazan w programie B-Tool Expert screenshot ponizej.

Error LambdaVoltage1

1600767361812.jpg

Czy chodzi o to, ze lambda nie podaje sygnalu i dlatego ten blad, czy raczej napiecie nie dochodzi do lambdy :mad2:

Czy wie ktos jak to sprawdzic ?

Odczyt lambdy jest caly czas 0.0

Diagnostyka nie wyrzuca bledu oxygen sensora. Jak odlacze sensor to diagnostyka wywala error. Mialem jeszcze jedna lambde wiec ja podlaczylem, ale zachowuje sie tak samo, wiec to chyba nie problem samej lambdy :?:

1. Pralem DPF - cisnienia chyba OK

2. Sprawdzilem wszystkie bezpieczniki

3. Wymienilem przekaznik od jednostki DDE

Problem szybko zapelniajacy sie DPF. Regeneracja przebiega bezproblemowo do 0 sooth mass, tylko czesto co 80km.

Ciekawe jest tez to, ze nieraz sooth mass jest stabilny albo wzrasta pomalu o 0.1g a nieraz skoczy o 3 gr.

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Opublikowano

Dzieki za echo.

Dzis jeszcze zauwazylem, ze ISTA nie komunikuje z DDE wiec znowu sprawdzilem ten niebieski przekaznik i okazalo sie, ze znow padl, oczywiscie przekaznik nie byl nowy wiec kupie nowy.

Przed montazem sprawdzalem i dzialal:

1. slychac bylo stykanie

2. multimetrem sprawdzalem obwod sie zamykal

Najciekwsze jest to, ze jak ten przekaznik padnie to auto odpala i jezdzi.

Odnosnie olania lambdy: nie znam sie na tym, ale wydaje mi sie, ze bedzie to mialo wplyw na spalanie, podzejrzewam ze bedzie sie generowac wiecej sadzy, pewnie tez spadnie moc, ale nie jestem tego pewien, raczkuje w tych kwestiach

Co ile wypala Ci sie DPF ? Jezeli lambda nie dziala ?

Moze znasz jeszcze jakis program pod android ktory pokazuje lambde, bo nie udalo mi sie znalesc, moze u mnie lambda dziala a program ma blad ???

Opublikowano
Źle mnie zrozumiałeś, założyłem nową sondę i na 100% jest sprawna, więc olałem to co pokazuje bimmertool, widocznie w apce jest jakiś błąd, po BT i na kablu to samo pokazuje. DPF-a u mnie brak, tzn. usunięty.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Lambda działa po rozgrzaniu.

Tu masz jeszcze zimny silnik. I pytanie czy to norma taka temperatura czy osiąga wyższe?

Lambda może być ospała jak nie masz kata dpfa lub zmodyfikowany wydech.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!