Skocz do zawartości

opóźnienie w odbiorze.

pawel629

Rekomendowane odpowiedzi

To mam jeszcze jedno pytanie do grupy. Jak to wygląda z tymi statusami produkcji w kontekście Polski. Obecnie moje auto jest w transporcie czytałem, że droga z fabryki w Meksyku wiedzie przez port Bremerhaven następnie Kleszczów i na końcu dealer. Czy status w transporcie obejmuje tylko port Bremerhaven czy Kleszczów też? Chodzi o to, czy jak auto pojawi się w porcie powinienem spodziewać się zmiany statusu auta czy nie?

Dziękuje za informacje.

Teoretycznie status powinien się zmieniać, transport morski, transport lądowy. Niestety ja też muszę wyciskać info od sprzedawcy co się dzieje z autem. VIN miałem nadany 15marca, wyprodukowana 30 marca. Na dzień dzisiejszy mam info że płynie.

@aras2 odbieram w Krakowie i sprzedawca powiedział, że do 3 tygodni powinno być po wszystkim...mam nadzieję, że do 3 tygodni odbiorę...Kluczowy jest transport z Bremerhaven do Kleszczowa, bo już Kleszczów - Kraków to powinno być kwestia jednego dwóch dni. Ciekawe...

Nie wiem, od czego to zależy. Ja swoje M340i zamówiłem jakoś 10 lutego, wyprodukowała się 17 kwietnia - Meksyk of course, tydzień temu przyjechała do Bawarii, dziś odebrałem 🥰

Mega szybko w moim przypadku - jestem pozytywnie zaskoczony - z resztą ludzie z Bawarii również 🙂  Mój kolega - sprzedawca mówi, że ważne u kogo się zamawia 🙂

Dodam jeszcze, że statusy się zmieniały dość dynamicznie - dopytywałem średnio co tydzień (sprzedawca miał mnie dość) - największa pauza była przy statusie 155 (2 tygodnie) potem zmieniały się szybko, pojawiło się 190 i też chwilę to trwało, zaraz 193 - potem nie zdążyłem zapytać i przypadkiem pojawiłem się u dealera i... kolega zrobił mi niespodziankę i auto pokazał 😍

• 4 tygodnie później...
W dniu 7.06.2023 o 15:13, stefanklb napisał(a):

@aras2 odbieram w Krakowie i sprzedawca powiedział, że do 3 tygodni powinno być po wszystkim...mam nadzieję, że do 3 tygodni odbiorę...Kluczowy jest transport z Bremerhaven do Kleszczowa, bo już Kleszczów - Kraków to powinno być kwestia jednego dwóch dni. Ciekawe...

@stefanklb już odebrałeś auto ? Bo ja niestety jeszcze nawet nie mam potwierdzenia że stoi w Kleszczowie. Powoli mój entuzjazm wygasa odnośnie odbioru nowego auta, mam nadzieję że warto czekać i jazda zrekompensuje oczekiwanie.

W dniu 1.07.2023 o 09:29, aras2 napisał(a):

@stefanklb już odebrałeś auto ? Bo ja niestety jeszcze nawet nie mam potwierdzenia że stoi w Kleszczowie. Powoli mój entuzjazm wygasa odnośnie odbioru nowego auta, mam nadzieję że warto czekać i jazda zrekompensuje oczekiwanie.

Auto odebrane i docierane właśnie teraz. 

Warto było czekać na Nie! 

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Czy jest ktoś, kto zamawiał wczerwcu lub na początku lipca? Zamówiłem koniec czerwca i do dzisiaj (2 miesiące) nie ma wyznaczonego slotu produkcyjnego. Macie podobnie? Z tego co wiem na początku każdego m-ca max. do 10 odbywa się kolejkowanie, przy którym kluczowe znaczenie ma setup, ewentualne braki komponentów itd... Do tego chyba zaczyna się transfer 4er do Mex co nam pewnie nie pomoże 😕 Ostatnie stwierdzenie to mój domysł, nie podparty 100% faktami. Może ktoś wie więcej w temacie... info z pierwszej ręki?

Podobno produkcja wrzesień i październik jest już rozdana, więc trzymaj kciuki aby trafić na listopad 😉 o przeniesieniu produkcji do Meksyku nic nie słyszałem, ale podpytam swojego handlowca i wrócę z informacjami.

• Lubię to 1

Wg moich doświadczeń produkcja w Meksyku idzie bardzo sprawnie, szybciej niż w Niemczech. Ja zamówiłem 3er chyba 10 lutego, a auto odebrałem 7 czerwca, a wszyscy straszyli transportem od 6 do 8 tygodni. To nowoczesna fabryka o dużych możliwościach produkcyjnych. Też martwiłem się o jakość samochodu, ale nie ma do czego się przyczepić - wręcz twierdzę, że produkcja z Mex to na plus.

Godzinę temu, Mandus napisał(a):

Wg moich doświadczeń produkcja w Meksyku idzie bardzo sprawnie, szybciej niż w Niemczech. Ja zamówiłem 3er chyba 10 lutego, a auto odebrałem 7 czerwca, a wszyscy straszyli transportem od 6 do 8 tygodni. To nowoczesna fabryka o dużych możliwościach produkcyjnych. Też martwiłem się o jakość samochodu, ale nie ma do czego się przyczepić - wręcz twierdzę, że produkcja z Mex to na plus.

U mnie transport z Meksyku trwał 3 miesiące, od maja do sierpnia, więc nie byłbym aż takim optymistą 🙂

13 godzin temu, saab napisał(a):

To chyba jakis cud albo musieli auto teleportować 😉

A jednak - jak widać, nie ma reguły. Tak też mówił mi sprzedawca, że na to wpływu nie mają. Z resztą oficjalna informacja na temat terminu transportu z Mex jest od 6 do 8 tygodni. U mnie było 5 tygodni i to już auto było u dealera.

Znam przypadek, że kolega czekał na transport Toyoty Rav4 - 5 tygodni z ich placu gdzieś z Chrzanowa do dealera na Śląsku, bo podobno nie było transportu... więc jak widać nie tylko odległość ma znaczenie, tylko czasem tak sprawy potoczą się niefortunnie, czasem niekompetencja i zlewanie tematu przez sprzedającego - że czekanie nie ma końca...

Hej Mandus, czy widzisz w swoim aucie coś innego niż w aucie testowym lub po prostu zamawianym? Np. poduszka kierownicy obszyta skórą i przeszyciem? Teraz mają dawać plastik... massacra. Może coś jeszcze na minus? Może trzeba zredagować porządnie nowy wątek...