Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki @homek toft🙂

W całej tej sytuacji irytuje mnie brak jakichkolwiek informacji. Nie wierzę, że w obecnych czasach BMW nie posiada informacji na jaki statek załadowany został samochód…ehhh

Opublikowano

To mam jeszcze jedno pytanie do grupy. Jak to wygląda z tymi statusami produkcji w kontekście Polski. Obecnie moje auto jest w transporcie czytałem, że droga z fabryki w Meksyku wiedzie przez port Bremerhaven następnie Kleszczów i na końcu dealer. Czy status w transporcie obejmuje tylko port Bremerhaven czy Kleszczów też? Chodzi o to, czy jak auto pojawi się w porcie powinienem spodziewać się zmiany statusu auta czy nie?

Dziękuje za informacje.

Opublikowano

Teoretycznie status powinien się zmieniać, transport morski, transport lądowy. Niestety ja też muszę wyciskać info od sprzedawcy co się dzieje z autem. VIN miałem nadany 15marca, wyprodukowana 30 marca. Na dzień dzisiejszy mam info że płynie.

Opublikowano

Czyli @aras2 mamy dokładnie tą samą sytuacje z Naszymi autami. Daj znać jak będziesz coś wiedział od swojego dealera. Całkiem prawdopodobne, że nasze auta płyną razem😁

Opublikowano

@aras2 przed chwilą dzwonił do mnie sprzedawca, że aut jest już w Bremerhaven. Nakłada priorytet na transport z Niemiec do Kleszczowa. Może Twoje już też w Niemczech. Ciekawe teraz ile trwa taki transport…Ktoś się orientuje?

Opublikowano

Bardzo roznie. W zeszlym roku moje auto stało w samym tylko Kleszczowie 6 tygodni - dlaczego ? Tego nie wiedział nikt. 

Opublikowano

@aras2 odbieram w Krakowie i sprzedawca powiedział, że do 3 tygodni powinno być po wszystkim...mam nadzieję, że do 3 tygodni odbiorę...Kluczowy jest transport z Bremerhaven do Kleszczowa, bo już Kleszczów - Kraków to powinno być kwestia jednego dwóch dni. Ciekawe...

Opublikowano

Zycze Wam tego ale samo rejestrowanie potrafi trwac i tydzien. 

Opublikowano

Nie wiem, od czego to zależy. Ja swoje M340i zamówiłem jakoś 10 lutego, wyprodukowała się 17 kwietnia - Meksyk of course, tydzień temu przyjechała do Bawarii, dziś odebrałem 🥰

Mega szybko w moim przypadku - jestem pozytywnie zaskoczony - z resztą ludzie z Bawarii również 🙂  Mój kolega - sprzedawca mówi, że ważne u kogo się zamawia 🙂

Dodam jeszcze, że statusy się zmieniały dość dynamicznie - dopytywałem średnio co tydzień (sprzedawca miał mnie dość) - największa pauza była przy statusie 155 (2 tygodnie) potem zmieniały się szybko, pojawiło się 190 i też chwilę to trwało, zaraz 193 - potem nie zdążyłem zapytać i przypadkiem pojawiłem się u dealera i... kolega zrobił mi niespodziankę i auto pokazał 😍

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 7.06.2023 o 15:13, stefanklb napisał(a):

@aras2 odbieram w Krakowie i sprzedawca powiedział, że do 3 tygodni powinno być po wszystkim...mam nadzieję, że do 3 tygodni odbiorę...Kluczowy jest transport z Bremerhaven do Kleszczowa, bo już Kleszczów - Kraków to powinno być kwestia jednego dwóch dni. Ciekawe...

@stefanklb już odebrałeś auto ? Bo ja niestety jeszcze nawet nie mam potwierdzenia że stoi w Kleszczowie. Powoli mój entuzjazm wygasa odnośnie odbioru nowego auta, mam nadzieję że warto czekać i jazda zrekompensuje oczekiwanie.

Opublikowano
W dniu 1.07.2023 o 09:29, aras2 napisał(a):

@stefanklb już odebrałeś auto ? Bo ja niestety jeszcze nawet nie mam potwierdzenia że stoi w Kleszczowie. Powoli mój entuzjazm wygasa odnośnie odbioru nowego auta, mam nadzieję że warto czekać i jazda zrekompensuje oczekiwanie.

Auto odebrane i docierane właśnie teraz. 

Warto było czekać na Nie! 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś z Was wie, czy przysługuje jakaś rekompensata za niedotrzymanie terminu wydania auta? W umowie nie ma słowa na ten temat, a w moim przypadku mija już 4 miesiące od terminu wydania z umowy.

Edytowane przez michal2-4
Opublikowano

OWU sprzedawca jest zobowiązany do  wydania samochodu nie później niż 6 tygodni od daty w zamówieniu, za każdy dzień zwłoki 0,03 % wartości pojazdu  nie więcej niż 4 %.

Opublikowano

moje g20 od 3 tygodni ma status 112, miało wchodzić na produkcje w tym tygodniu - KW32, sprawdzając wczoraj na ten moment przesunęli na KW34

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy jest ktoś, kto zamawiał wczerwcu lub na początku lipca? Zamówiłem koniec czerwca i do dzisiaj (2 miesiące) nie ma wyznaczonego slotu produkcyjnego. Macie podobnie? Z tego co wiem na początku każdego m-ca max. do 10 odbywa się kolejkowanie, przy którym kluczowe znaczenie ma setup, ewentualne braki komponentów itd... Do tego chyba zaczyna się transfer 4er do Mex co nam pewnie nie pomoże 😕 Ostatnie stwierdzenie to mój domysł, nie podparty 100% faktami. Może ktoś wie więcej w temacie... info z pierwszej ręki?

Opublikowano

Podobno produkcja wrzesień i październik jest już rozdana, więc trzymaj kciuki aby trafić na listopad 😉 o przeniesieniu produkcji do Meksyku nic nie słyszałem, ale podpytam swojego handlowca i wrócę z informacjami.

• Lubię to 1
Opublikowano

Wg moich doświadczeń produkcja w Meksyku idzie bardzo sprawnie, szybciej niż w Niemczech. Ja zamówiłem 3er chyba 10 lutego, a auto odebrałem 7 czerwca, a wszyscy straszyli transportem od 6 do 8 tygodni. To nowoczesna fabryka o dużych możliwościach produkcyjnych. Też martwiłem się o jakość samochodu, ale nie ma do czego się przyczepić - wręcz twierdzę, że produkcja z Mex to na plus.

Opublikowano
Godzinę temu, Mandus napisał(a):

Wg moich doświadczeń produkcja w Meksyku idzie bardzo sprawnie, szybciej niż w Niemczech. Ja zamówiłem 3er chyba 10 lutego, a auto odebrałem 7 czerwca, a wszyscy straszyli transportem od 6 do 8 tygodni. To nowoczesna fabryka o dużych możliwościach produkcyjnych. Też martwiłem się o jakość samochodu, ale nie ma do czego się przyczepić - wręcz twierdzę, że produkcja z Mex to na plus.

U mnie transport z Meksyku trwał 3 miesiące, od maja do sierpnia, więc nie byłbym aż takim optymistą 🙂

Opublikowano

Moja produkcja Meksyk 31 marca 2023 do dilera przyjechała na plac 17 lipca. informacyjnie od kwietnia BMW nie trafiają na plac do Kleszczowa tylko Mszczonowa.

Opublikowano

To widać miałem szczęście. Od produkcji do dealera to było około 5 tygodni.

Opublikowano

To chyba jakis cud albo musieli auto teleportować 😉

Opublikowano
13 godzin temu, saab napisał(a):

To chyba jakis cud albo musieli auto teleportować 😉

A jednak - jak widać, nie ma reguły. Tak też mówił mi sprzedawca, że na to wpływu nie mają. Z resztą oficjalna informacja na temat terminu transportu z Mex jest od 6 do 8 tygodni. U mnie było 5 tygodni i to już auto było u dealera.

Znam przypadek, że kolega czekał na transport Toyoty Rav4 - 5 tygodni z ich placu gdzieś z Chrzanowa do dealera na Śląsku, bo podobno nie było transportu... więc jak widać nie tylko odległość ma znaczenie, tylko czasem tak sprawy potoczą się niefortunnie, czasem niekompetencja i zlewanie tematu przez sprzedającego - że czekanie nie ma końca...

Opublikowano

Hej Mandus, czy widzisz w swoim aucie coś innego niż w aucie testowym lub po prostu zamawianym? Np. poduszka kierownicy obszyta skórą i przeszyciem? Teraz mają dawać plastik... massacra. Może coś jeszcze na minus? Może trzeba zredagować porządnie nowy wątek...