Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Patrząc na wasze historie wydaje mi sie ze niestety ale przydział slotów danego dilera jest bardzo ważny w kwestii wyprodukowania się samochodu

Moje zamówienie z 8 Grudnia

-318 i Sport line

-Cockpit prof

-Rozszerzone led

-Ambient

-Dostęp komfortowy

-Sportowa kierownica

-Hifi

-Asystent parkowania z kamera cofania

-Ogrzewanie foteli przednich

Rabat -15%

Aktualny Status 112 przewidziana produkcja 21 tydzień

Więc jak sami widzicie wyposażenie nie powala , a Diler mógł by w to miejsce wrzucić jednak lepiej skonfigurowana wersje i zarobić więcej , a mimo wszystko mam zmianę statusu na 112

Opublikowano
Patrząc na wasze historie wydaje mi sie ze niestety ale przydział slotów danego dilera jest bardzo ważny w kwestii wyprodukowania się samochodu

[..]

Więc jak sami widzicie wyposażenie nie powala , a Diler mógł by w to miejsce wrzucić jednak lepiej skonfigurowana wersje i zarobić więcej , a mimo wszystko mam zmianę statusu na 112

Przydział slotów to chyba najbardziej decydujący argument....

U mnie zamówienie 17/01/22 320i obecnie status 150 i od prawie tygodnia mam VIN :mrgreen:

Bez-tytu-u.jpg
Opublikowano

[..]

Przydział slotów to chyba najbardziej decydujący argument....

U mnie zamówienie 17/01/22 320i obecnie status 150 i od prawie tygodnia mam VIN :mrgreen:

A ile czasu przed planową produkcja dostałeś Vin ?

Opublikowano

Ogólnie to w zeszły poniedziałek zadzwoniłem dopytać co słychać i okazało się, że auto jest od kilku dni na statusie 112, a w środę sprzedawca zadzwonił, że ma VIN i status 150, a auto trafiło na linię. Z tego co mówił to vin jest dostępny jak auto trafia już na produkcję, ale osobiście nie wiem jak to wygląda.

Bez-tytu-u.jpg
Opublikowano

Ogólnie to w zeszły poniedziałek zadzwoniłem dopytać co słychać i okazało się, że auto jest od kilku dni na statusie 112, a w środę sprzedawca zadzwonił, że ma VIN i status 150, a auto trafiło na linię. Z tego co mówił to vin jest dostępny jak auto trafia już na produkcję, ale osobiście nie wiem jak to wygląda.

Ok bo się zastanawiam moje auto trafiło na status 112 w ubiegły czwartek i sprzedawca mówił o terminie produkcji końca maja, i wspominał ze wtedy też pojawi się Vin,

Ciekawy jestem kiedy fizycznie u Ciebie wskoczył kod 112 i czy jest to możliwe ze wskoczył na 112 i od razu z planowaną produkcja na za 2 tygodnie :)

Opublikowano
Musiał całkiem niedawno, bo auto ze stycznia, a na początku marca nie było jeszcze 112
Bez-tytu-u.jpg
Opublikowano

U mnie status 150 i VIN pojawił sięł 15.03. A date produkcji mam 28.03.

Teraz po cichu licze, że dojedzie przed świętami. Chociaż nie wiem...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak już wielokrotnie pisano status 112 nie daje żadnej gwarancji bo auto jeszcze 3x może z niego wypaść w przypadku mojego m3 bylo tak juz 2x.

Co do slotów duży dealer ma dużo slotów ale co logiczne sprzedaje więcej więc tutaj nigdy nie mamy gwarancji co się stanie a handlowiec zawsze mówi że ma.

Co do M3 w USA od ręki oczywiście że są ale z ceną 20-25tyś $ powyżej naklejki zamiast rabatu. Dlatego dealerzy walczą tam mocno o dostawy bo to dla nich złoty biznes.

Kto u nas był by gotowy zapłacić +100tyś do ceny katalogowej za auto od ręki?

Opublikowano
Jak już wielokrotnie pisano status 112 nie daje żadnej gwarancji bo auto jeszcze 3x może z niego wypaść w przypadku mojego m3 bylo tak juz 2x.

Co do slotów duży dealer ma dużo slotów ale co logiczne sprzedaje więcej więc tutaj nigdy nie mamy gwarancji co się stanie a handlowiec zawsze mówi że ma.

Co do M3 w USA od ręki oczywiście że są ale z ceną 20-25tyś $ powyżej naklejki zamiast rabatu. Dlatego dealerzy walczą tam mocno o dostawy bo to dla nich złoty biznes.

Kto u nas był by gotowy zapłacić +100tyś do ceny katalogowej za auto od ręki?

W Polsce średnia m3 kosztuje 500tys zł ,my zarabiamy w złotówkach ,jeżeli auta od ręki byłyby droższe o 20tys złotych to pewnie nie jeden klient by kupił

Porównywalnie w USA średnia m3 by musiała kosztować 500tys $ ,pytanie ile tam kosztują?

Opublikowano
U mnie 112 dostał 18.02 , 150 między 18 a 24.03 ale nie mam prt scr, a 30.03 już 182. Z tym że między 112 a 150 było zamknięcie fabryk na 2tyg przez pana putlera.
Opublikowano

Wiec teoretycznie dilerowi oplaca sie obiecywac klientowi gruszki na wierzbie, zeby tylko klient nie zerwał umowy. Bo jesli zerwie (wina sprzedawcy, brak realizaji umowy) to diler nic nie zarobi, a nóż sie uda i klient dostanie auto po roku to hajs dla dilera wpada. Jesli finalnie producent auta nie wyprodukuje, to diler zwraca zaliczke i nic nie traci. Wiec jedyne co robi diler to czeka i obiecuje, bo obietnice na gebe nic nie kosztują i do nieczego nie zobowiazują.

Wg mnie jest dokładnie odwrotnie, to dilerowi w obecnej sytuacji zależy na zerwaniu umowy przez klienta.Raz złożone zamówienie w systemie, powoduje że auto sie wyprodukuje bez wzgledu czy zamawiający zrezygnuje czy nie. Jeśli zamawiałeś auto w 2021 w cenie X a dziś były conajmniej dwie podwyżki, zero rabatów,kurs euro i cena za jaką diler sprzeda samochód to spokojnie X+20% to jak myślisz, komu zależy na Twojej rezygnacji?

To nie są moje jakies przemyślenia ale obsweruje sprawe od kilku miesiecy i czytam jak sie handlowcy zachowują,sam tez czekam na zamówienie i już były jakies próby sugerowania rezygnacji.....

Jestem dokładnie tego samego zdania. Dilerowi na rękę jest zerwanie umowy, dlatego niektórzy próbują to ugrać. Slot produkcyjny mają zajęty, aut brakuje, jak ktoś się da zrobić w bambuko i zrezygnuje, to mają zaraz auto gotowe i sprzedają je za 50-100 tys więcej w zależności od modelu. Dlatego nie rezygnować i czekać spokojnie radzę.

Sytuacja na rynku jest tak tragiczna, że np. jeden z poznańskich dilerów ma aktualnie 14 aut na stanie! Gdzie standardowo zawsze było ich kilkadziesiąt! W najgorszym momencie mieli 7!

Do tego przez wojnę w Ukr opóźnia się też transport nowych aut z D do PL, bo gros kierowców było z Ukr i wrócili do kraju walczyć :-( Ale biorąc pod uwagę ile czekamy, to już są obsuwy tygodniowe, więc tyle co nic.

U mnie nowe wiadomości, 14-ty tydzień nie wypalił. Ale nadal mam 112 i to jest pocieszające. Aktualnie produkcja na 16-ty tydzień, więc jako, że mamy 15-ty to znowu czekam na info, że jest 150 i VIN.

E30 324TD Touring 116KM, E46 330d Touring Remapped 205KM, E91 330XD Touring 270KM remapped , F31 330d xDrive 305KM remapped, G21 M340i LCI

Seria 3 musi mieć 3 litry :-)

Opublikowano

W związku ze zmianą wyposażenia była taka sytuacja opisywana iż klienci zamawiali tzw mała navi a dostawali proffesional ze względu na wycofanie z rynku tej pozycji nie dopłacacjąc...

Więc w przypadku FL powinno być analogicznie...

Opublikowano
Witam Wszystkich. Od kwietnia 2021 czekam na moje 330i, 29.03.22 samochód w końcu się wyprodukował. Aktualnie trwa dostawa do salonu. Handlowiec umila mi te ostatnie dni czekania wysyłając mi rendery mojego samochodu oraz specyfikacje w jakiej sie wyprodukował. No i pojawiła sie niezgodność z zamówieniem, przynajmniej ja tak uważam ;-)… a chodzi o to ze w kwietniu 2021r w skład M pakietu wchodził sportowy układ hamulcowy M. Samochód wyprodukował się ze standardowym układem, podobno od czerwca 2021 już jest tylko za dopłatą. Z racji tego ze ta opcja była w M pakiecie to nigdzie w zamówieniu nie jest wyszczególniona, a handlowiec który podpisywał ze mną umowę już nie pracuje w tym salonie, jego następca twierdzi ze samochód wyprodukował się zgodnie z zamówieniem i nie jest w stanie mi w żądny sposób pomóc. No i pytanie czy ktoś miał podobny problem?
Opublikowano

Zgadza się wczesnej hamulce M przy silniku 330i wchodziły w standardzie w mpakiecie. Teraz trzeba do nich dopłacić. W zamówieniu miałeś je na papierze wiec gdyby dealer zachował się odpowiednio dorzucił by je na własny koszt ewentualnie chociaż by Cię o tym poinformował ze „wypadły „ z M pakietu wtedy sam mógłbyś je dołożyć za 3200:)

Ja czekam na 330i od czerwca podobno tez się produkuje już. Ciekawe czy zgodnie ze specyfikacja :)

Opublikowano
Witam Wszystkich. Od kwietnia 2021 czekam na moje 330i, 29.03.22 samochód w końcu się wyprodukował. Aktualnie trwa dostawa do salonu. Handlowiec umila mi te ostatnie dni czekania wysyłając mi rendery mojego samochodu oraz specyfikacje w jakiej sie wyprodukował. No i pojawiła sie niezgodność z zamówieniem, przynajmniej ja tak uważam ;-)… a chodzi o to ze w kwietniu 2021r w skład M pakietu wchodził sportowy układ hamulcowy M. Samochód wyprodukował się ze standardowym układem, podobno od czerwca 2021 już jest tylko za dopłatą. Z racji tego ze ta opcja była w M pakiecie to nigdzie w zamówieniu nie jest wyszczególniona, a handlowiec który podpisywał ze mną umowę już nie pracuje w tym salonie, jego następca twierdzi ze samochód wyprodukował się zgodnie z zamówieniem i nie jest w stanie mi w żądny sposób pomóc. No i pytanie czy ktoś miał podobny problem?

Powinna być wyszczególniona. Ja zamawiając końcem kwietnia, miałem to w specyfikacji wyszczególnione. Natomiast na początku maja już tego nie było, a sprzedawca pokrętnie sie tłumaczył ze wspaniałomyślnie zamienił mi hamulce sportowe M, na regulacje szerokości oparcia w fotelach z przodu. Bo w jego odczuciu to mi się bardziej przyda. Czyli po prostu spóźnił się z puszczeniem zamówienia.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja co prawda do układu hamulcowego M musiałem dopłacić, bo do 318 nie wchodził w pakiet M, natomiast wszystkie pozostałe elementy M mam wyszczególnione. Być może już na starcie ktoś popełnił błąd i nie wbił do zamówienia? Również zamawiałem w kwietniu 21, trafiłaś na wyjątkowo marną realizację, mój przyjechał w lipcu 21.

Powinna być wyszczególniona. Ja zamawiając końcem kwietnia, miałem to w specyfikacji wyszczególnione. Natomiast na początku maja już tego nie było, a sprzedawca pokrętnie sie tłumaczył ze wspaniałomyślnie zamienił mi hamulce sportowe M, na regulacje szerokości oparcia w fotelach z przodu. Bo w jego odczuciu to mi się bardziej przyda. Czyli po prostu spóźnił się z puszczeniem zamówienia.

Czasy są chore, nie opłaca się rezygnować z zamówienia mimo braku zgodności z powrotną specyfikacją i wracamy do punktu wyjścia czyli "nie mamy Pana płaszcza i co nam Pan zrobi.." a konkretnie to nie zamówiłem Panu układu hamulcowego M, zmieniłem kolor i tapicerkę bo w moim odczuciu będzie ładniej i co mi Pan zrobi? :roll:

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano

Razem z MPakietem powinien być kod "2NH Sportowy układ hamulcowy M". W 330i było to razem kiedyś.

Jak nie masz w pierwotnym zamówieniu to obawiam się, że może być ciężko coś zadziałać ;/

Opublikowano

Razem z MPakietem powinien być kod "2NH Sportowy układ hamulcowy M". W 330i było to razem kiedyś.

Jak nie masz w pierwotnym zamówieniu to obawiam się, że może być ciężko coś zadziałać ;/

Możliwe że jego zamówienie wcale nie zostało wysłane zaraz po złożeniu zamówienia tylko dużo dużo później gdy te hamulce nie były już elementem M pakietu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możliwe że jego zamówienie wcale nie zostało wysłane zaraz po złożeniu zamówienia tylko dużo dużo później gdy te hamulce nie były już elementem M pakietu

Dokładnie tak właśnie było.

Gdyby się pakiety nie zmieniły to by to nie wylazło, a tak mamy przynajmniej info, co również generuje dłuższy czas oczekiwania.

Z drugiej strony przy zamawianiu jest przecież podpisana specyfikacja, która powinna zawierać układ hamulcowy m

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

• Moderatorzy
Opublikowano
Do tego przez wojnę w Ukr opóźnia się też transport nowych aut z D do PL, bo gros kierowców było z Ukr i wrócili do kraju walczyć :-(

No tylko że auta przyjeżdżają do PL pociągiem...

Instagram: @kolczasty
Opublikowano
Do tego przez wojnę w Ukr opóźnia się też transport nowych aut z D do PL, bo gros kierowców było z Ukr i wrócili do kraju walczyć :-(

Ale pozniej z magazynu centralnego do salonów jadą na lorach

Opublikowano (edytowane)
Mam Vin od 29.03 i cisza ,nic się nie koduje ,niby miał być w 15 tyg!!!

Ale nie musisz krzyczeć, każdy z nas czeka :)

Co do transportu, ktoś tam wcześniej już pisał, że niektóre samochody transportowane były nawet na pojedynczych lawetach z Niemiec, nie tylko pociągiem/lorami.

Edytowane przez Matrad
Opublikowano

No chyba nie tylko, bo to info od mojego dilera

E30 324TD Touring 116KM, E46 330d Touring Remapped 205KM, E91 330XD Touring 270KM remapped , F31 330d xDrive 305KM remapped, G21 M340i LCI

Seria 3 musi mieć 3 litry :-)

Opublikowano
Auta jadą do Kleszczowa, później są rozwożone po PL
http://i607.photobucket.com/albums/tt156/henake/auta-1_zps844b52e9.jpg