Skocz do zawartości

Bmw e60 535d dym z pod korka wlewu oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, bmw e60 535d LCI spod korka wlewu oleju leci delikatny dymek jak z gorącej herbaty, wąż od turbiny jest mokry w oleju i wąż z drugiej strony intercoolera. Odma wymieniona (febi) oleju raz z maxa wywaliła do stanu pomiędzy Max a min i od tamtej pory nic nie bierze. Węża od turbiny przeczyscilem Wymieniłem odme i od nowa się zabrudził. Turbiny maja 120tys przebiegu od nowości. Teraz pytanie czy normalny jest delikatny dymek z pod korka wlewu oleju, skąd bierze się ten olej w turbinie? I czy mokry przewod nie oznacza jakiejś nieszczelności (nie widać żeby był uszkodzony, oring tez w dobrym stanie).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odmę masz normalną - bez wkładu? Pewnie tak :)

U mnie przykazałem mechanikowi na początku wakacji już drugi raz w tym roku pozbyć się wycieków. Najpierw regeneracja turbo, przewody, odma. Za dugim razem zmieniałem intercooler na większy, przy okazji oringi intercoolera i znowu odma, bo mówi, że wszystko spoko, tylko z odmy leciało trochę, a grzebał tam trochę bo DPF wyjmował do mycia, więc zakładam, że innych wycieków nie ma faktycznie.

Wyjechałem z czyściutkim silnikiem, umytą osłoną. Minęły 2 miesiące i znowu się nazbierało i gdzieś kapie, więc pogrzebałem trochę po internetach i wyszło, że warto odmę zmienić na taką ze starego M57 z filtrem i zobaczyć co się będzie działo.

https://www.teile-direkt.ch/meyle-9534210.html

Zamówiłem takiego dziada, jak przyjdzie za kilka dni założę, umyję co się da i zobaczymy czy pomoże jak piszą.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nieszczelność vacum.

Pewnie dziurawe servo.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spróbuję z filterkiem najpierw, nie są to jakieś poważne ilości, pół litra po 10 tysiącach km dolałem do stanu, więc bardziej kosmetycznie mi to przeszkadza, nie lubię jak fura znaczy teren.