Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, 2 lata po kupnie auta w trakcie sprzątania zauważyłem, że pod siedzeniem pasażera jest podpięty emulator maty obecności pasażera i emulator zapiętych pasów, nie powiem troszkę mnie to zmartwiło. Podpiąłem kostkę maty i pokazał się błąd 93C1 i postanowiłem rozebrać fotel i ją wymienić. Tak też zrobiłem, zamówiłem używaną sprawną matę i okazało się, że po założeniu błąd nie znikł :oops: Mało tego po odpięciu maty pojawia się 2-krotnie ten sam błąd, po podpięciu z powrotem maty błąd pojawia się tylko 1 raz. Po podpięciu emulatora błąd znika bezpowrotnie. Proszę o pomoc
Opublikowano
Auto EU, mata różni się numerem, jednak wtyczka jest ta sama (taki sam kolor). Mam wentylowane fotele i rzeczywiście mata wygląda inaczej.
Opublikowano
Mata z samochodu - 9171319, mata kupiona (używana)- 9171318, maty różnią się też wyglądem. Jest jeszcze kwestia tego, że ktoś zmienił fotele na wentylowane razem z panelem sterowania klimatyzacji bo po Vin nie wychodzi.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
No i kupiłem matę z tym samym numerem seryjnym - NOWĄ, i dalej to samo, na emulatorze działa, a tutaj ten sam błąd- I CO DALEJ PANOWIE ROBIĆ ? :mad2: :mad2: :mad2: Jak sprawdzić czy owe maty są sprawne ?
Opublikowano
Błąd wraca, a na emulatorze błąd znika :cry2: Nie wiem może błąd tkwi w sterowniku :( Generalnie siedzenia są nie z tego samochodu, bo ktoś wsadził wentylowane, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.
Opublikowano
Czyli masz już odpowiedź. Dobierasz numer maty po numerze vin, a fotele to nie są te co po rozkodowaniu vin bo jak sam twierdzisz były zmienione.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wrzuć screen z błędu jaki pojawia się po podłączeniu maty.

Najlepiej wraz z dodatkowym opisem(nie każdy uniwersalny tester w ogóle pokazuje coś ponadto jak kod błędu i krótki opis)

Opublikowano
Diagnozowałem INPA, i pokazuje kod błędu ten co w temacie, dodatkowo jak odłączę matę wyświetla się identyczny błąd 2 raz. Natomiast jak diagnozowałem CDIF to tłumaczenie tego kodu było jako "Błąd danych kodowania".