Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, zastanawiam się nad zakupem e53 z silnikiem 3.0 , mam pytanie czy 3 dzieci będzie miała miejsce z tyłu ? chodzi głownie o foteliki , 3 foteliki lub ostatecznie 2 skrajne i starszy w środku bez fotelika z podstawką ? oraz mam pytanie odnośnie awarii i utrzymania tego samochodu , kiedyś miałem E36 1.8 IS coupe :)) dobre czasy , ale wtedy pojawił się pierwszy syn i trzeba było go zamienić na inne , pytam odnośnie najczęstszych i najbardziej kosztownych awarii w tym modelu ,na co mam się ewentualnie przygotować , czy samochód jest godny polecenia? Szukam już od kilku miesięcy , miałem na oku s-maxa 2.5t ale niestety okazało się ze większość ma padnięty ten silnik tam jakaś wada fabryczna tulei jest sa za cienkie i pękają i wtedy remont… bronie się jak mogę przed zakupem typowego rodzinnego powolnego vana , żonie bardzo podoba się X-5 wiec stad moje pytanie do was . Ew. czy ktoś może sprzedaje taki egzemplarz w dobrym stanie ? bo na internecie to nie ma za dużo :/ , a z racji zamiłowania do tej marki , marzyy mi sie ponownie :)) dzięki za info
Opublikowano

Witaj. Tak na krótko, miejsca w środku jest sporo, jeśli nie powiedzieć dużo, trójka dzieci z tylu raczej nie będzie miała problemu. Ale jak na trójkę dzieci to bagażnik nie grzeszy wielkością, możesz mieć problem z zapakowaniem się, chyba ze kupisz bagażnik dachowy, dużo pomaga.

Najlepszy sensowny wybór to 3.0 diesel po lifcie z mniej awaryjnym automatem. Fajnie się tym jeździ, przysłowiowa radość z jazdy jest ale to trzeba się przekonać samemu. Jeśli chodzi o typowe bolączki to musisz poczytać forum. W naszym kraju ciężko może być o dobry egzemplarz.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

Opublikowano

Hmm, 2+3...

No na kanapie z tyłu jest sporo miejsca i trójka dzieci wejdzie ale dzieci rosną :-)

Wszystko zależy jak długo chcesz mieć ten samochód i gdzie chcesz nim jeździć. Nas jest 2+1 i wcześniej miałem sharana. Na co dzień woziłem powietrze ale w wakacje jechał cały wypakowany. Co do pojemności nie miał konkurencji no ale ile można jeździć tym samym samochodem?

Kupiłem E53 - jakby jakość i komfort jady inna :-) No ale ilość miejsca w bagażniku na letnie wypady jak dla mnie porażka. Od razu nabyłem kufer na hak aby jako tako tą objętość ładunkową zwiększyć ale i tak do sharana się nie umywa.

Co do bolączek - poczytaj forum. Ideału nie kupisz a naprawy są drogie. Ja kalkuluję to inaczej bo robię sam i koszty części same w sobie nie są powalające jednak musisz wziąć pod uwagę, że jest to samochód stosunkowo skomplikowany - zwykły serwis tylnego zawieszenia będzie kosztować 3x tyle co w normalnym samochodzie z belką lub wleczonym wahaczem.

Co do rodzinnego powolnego vana... Pamiętaj, że X5 to kawał kloca i musisz brać poprawkę na moc silnika, to co w prostym vanie będzie robić robotę to w e53 da mizerny efekt. Jeśli ta powolność-szybkość jest kryterium wyboru to powiem Ci, że fajnie to jeździ z V8 ale i tu jakoś d..y nie urywa z uwagi na masę.

Opublikowano

jesli 3.0 diesel to wersja po lifcie (skrzynia biegow zf byla wytrzymalsz niz gm) i automatyczna skrzynia biegow chyba ze znajdziesz w manualnej skrzyni to wersje przedliftowa proponuje

szukaj wersji fabrycznych bez dpfow

zaleta diesla jest to ze zawieszenie jest klasyczne mniej awaryjne niz jak w przypadku benzyn regulowane

moc masz dobra niuty robia robote koszty serwisu nie sa az takie wysokie ale musisz miec przygotowane okolo 10 tys extra na ewentualny serwis zawieszenia i wymian startowy czyli oleje filtry nowy akumulator bo zapotrzebowania na prad ma bardzo duze itp rozne mniejsze naprawy jakie moga sie trafic ale jesli silnik nie ma problemu z lancuchem rozrzadu to pancerna jednostka i spokojnie zrobisz nia kolejne 500-700 tys km tylko musisz o nia dbac zwlaszcza zrob wymiane oleju w skrzyni biegow od razu po zakupie jak i wymiany wszystkich plynow (oleje z gornej polki na tym nie oszczedzaj)

miejsca z tylu jest duzo natomiast tak jak przedmowcy pisali bagaznik jest jak w srednim samochodzie natomiast majac kratke zabezpieczajaca miedzy tylna kanapa a bagaznikiem mozesz pakowac pod dach walizy wiec ma przewage nad sedanami

Opublikowano
Chcesz X5 bo Ci się podoba to kup ale nie doszukuj się w tym samochodzie „auta rodzinnego” :-) Tak jak we wszystkich innych gdzie objętość komory silnika jest większa od objętości bagażnika :-)
Opublikowano

Ew. czy ktoś może sprzedaje taki egzemplarz w dobrym stanie ?

Za rozsądną cenę byłbym w stanie rozstać się ze swoim czołgiem;)

Opublikowano
Kolego już 6ty rok e53 służy nam jako auto rodzinne. Wcześniej 3.0d przedlift(trochę za głośny silnik), obecnie 3 rok polift. Jeżeli chodzi o foteliki z tyłu, to spokojnie można zapiąć dwa po bokach i podstawka w środku. Zdażało się zapinać trzy foteliki. Albo dwa foteliki i trzecia osoba w środku. Na szerokość jest bardzo dobrze, na nogi szału nie ma. I bardzo ważna rzecz. Wygoda zapinania dzieciaki w pasy. Bez schylania, kombinowania, wszystko na odpowiedniej wysokości. I żona bardzo lubi to auto, bo wszyscy ustępują jej miejsca na drodze...i nawet pogodziła się ze spalaniem, bo poniżej 10L/100km to nie masz szans zejść
Opublikowano

na trasie 9 l

:shock: kiedy tyle pali? Bo mój na trasie 530km spala ok 70 litrów przy średniej 144km/h daje to jakieś 13-14 na setkę.

To rodzinne auto - zawsze do domu mnie zawiozło:)

Opublikowano

Eeee... to co komputer pokazuje to często nijak się ma do realnego spalania :-)

Lejesz pod korek, jedziesz, sprawdzasz stan licznika, lejesz pod korek - to jest miarodajny pomiar spalania.

Opublikowano
na trasie 9 l

:shock: kiedy tyle pali? Bo mój na trasie 530km spala ok 70 litrów przy średniej 144km/h daje to jakieś 13-14 na setkę.

To rodzinne auto - zawsze do domu mnie zawiozło:)

Tyle to pali 4.4 przy tej prędkości :), a średnią to chyba wyliczyłeś na odcinku 10km, bo nie wiem gdzie takie prędkości osiągasz ;)

Opublikowano

Jeszcze raz... Nie podawajcie średnich z komputera bo to nie ma sensu.

Swoją drogą zrobić 530 km ze średnią 144km/h to trzeba czasem cisnąć i 180km/h albo i więcej, no chyba, że prosty odcinek autostrady tylko, że u nas takich nie ma.

Najbliżej to chyba Chorwacja. Od Zagrzebia do końca autostrady przy Ploce jest coś właśnie 500 z hakiem. Po drodze żadnych większych przeszkód, jedynie trochę tuneli z ograniczeniem do 100... więc aby zrobić te 144 to trzeba i tak nadgonić.

Jak ostatnio nadganiałem moim 4.4 to 65 litrów gazu wystarczyło na 250km :-) taki przelocik 180km/h.

Opublikowano
Natomiast wracając do tematu czy nadaje się dla 5 czy 2+3 to komfortowo będą nim podróżowało pięć osób prawie bez względu na rozmiar, gorzej z ich bagażem. Mam wersję z podwójną podłogą bagażnika co dodatkowo sprawia że jest on płytszy. Z tego co kojarzę to można włożyć do linii szyb trzy torby po 100-120 litrów na to coś płaskiego i zaciągnąć roletę.