Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc wszystkim,

Mój problem jest następujący.

Mam samochód jak w temacie - wersja włoska. WEBASTO które posiadam to Thermo Top C.

Na panelu LCD mam tylko wentylacje postojowa, nie mam ogrzewania postojowego. Z tego

co przeczytałem to ta wersja WEBASTO jest odpowiednia pod ogrzewanie postojowe. Moje pytanie brzmi:

Czy muszę coś dokupić? Czy wystarczy przeprogramowanie i kto może mi to zrobić? Mogę zrobić to sam?

Dodam, że na samym WEBASTO złącze X5 mam podpięte zatem istnieje możliwość dodania ogrzewania postojowego. Złącze X6 mam puste, bez pinów.

Opublikowano

webasto thermo top c to ogrzewanie postojowe czyli dogrzewanie silnika tez jest

zalaczy sie jak masz okolo +5 stopni i odpalisz auto lub jak masz pilota do tego webasta to na postoju tez Ci sie zalaczy jak uruchomisz z pilota

na konsoli nawigacji/radia mozesz uruchomic je manualnie kluczyk zaplonu w pozycji 2 i odpowiednia opcja w aux.heating/vent grzanie wylaczy sie samoczynnie po 30 minutach pamietaj ze mocno zjada akumulator takie ogrzewanie i jak masz slaby to Ci sie moze nie uruchomic jak silnik jest wylaczony

zeby recznie wylaczyc wcisnij przycisk zegara na konsoli nawigacji/radia

link do opisu webasta

http://ogrzewaniepostojowe.net.pl/instalacja.html

Opublikowano

Dziekuje bardzo za porady. Na moim panelu LCD nie mam aux heating. Mam tylko wentylacje postojowa i chcialbym wlasnie by zakodowac aux heating/ogrzewanie postojowe. Tym bardziej ze moj piec ma taka opcje i pompke wody dodatkowa.

Moglibyscie poradzic mi jak to zrobic przy pomocy BMW Scanner 1.4.0? Mam juz te aplikacje ale nie mam pojecia jak w niej wejsc w odpowiedni modul i zakodowac funkcje grzania.

Opublikowano

Ok - udało mi sie zakodowac Webasto przy pomocy programu BMW Scanner 1.4.0 - mozliwosc zalaczenia Aux heating znajduje sie w module IKE. Jednakze

po zalaczeniu Aux Heating - opcja ta pojawila sie na panelu LCD, moge ja wlaczyc ale zalacza sie tylko grzanie silnika, do wnetrza kabiny nie dmucha zadne cieple/gorace powietrze mimo ze ustawilem wszystkie "pokretla" w kabinie na temp. 24 stopnie. Czy musze zmienic konfiguracje elektryczna mojego Webasto?

Opublikowano

webasto daje ogrzewanie na szyby przednia i boczne oraz na stopy dlatego sprawdz nawiew na podszybiu czy leci i nawiew dolny

z przodu kratek nie bedzie leciec cieple powietrze

Opublikowano
Sprawdziłem i niestety nic nie leci :/ ogólnie załączenie WEBASTO nie załącza jakiegokolwiek nawiewu poza tym który sam ustawie na climatronicu
Opublikowano

to sprawdz moze przyczyne tego w linku jaki przeslalem moze trzeba dolozy wentylator do kabiny lub nie do konca sie zakodowal

jutro sprawdze u siebie i dam Ci znac czy u mnie leci nawiew tez mam top c

Opublikowano
sprawdzilem dzisiaj i webasto po uruchomieniu dopiero po jakis 5 minutach zaczela nadmuch na szybe i nogi dlatego sprawdz jescze raz dodatkowo czy jak uruchamiasz webasto zaczyna migac Ci taki czerwony wentylatorek przy pokretle w nawigacji?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
A czy w oryginalnym Webasto da się ustawiać temperaturę przy której automatycznie się uruchamia? W moim aucie webasto uruchania się automatycznie nawet jeśli temperatura jest 20stopni. Mowa o uruchamianiu na postoju. Wyjąłem wtyczkę ale chętnie bym sobie to zaprogramował poprawnie.
Opublikowano

hej

webasto dziala nie tylko jako ogrzewanie kabiny ale tez jako dogrzewanie silnika

przy tem +5 stopni juz zaczyna dogrzewac silnik

jesli Ci uruchamia na postoju znaczy ze bylo zimno w nocy i tem oscylowala kolo +5

zaprogramowac mozesz godzine a nie temperature przy ktorej sie odpali lub pilotem do webasta

Opublikowano

No właśnie nawet latem mi się uruchamiala więc podejrzewam że czujnik temperatury w sterowniku jest walnięty albo kwestia programowania.

Po odłączeniu jednej z 2 wtyczek Webasto się nie załącza. FA

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

zobacz sterownik, u mnie widać na serowniku od spodu jak ładnie popękała cyna na nóżkach

macie kogoś dobrego który regeneruje te sterowniki?

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW