Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o info gdzie szukać odpływu z klimatyzacji,

proszę również o opis jak działał system audio w tym samochodzie mam na kierownicy przycisk z piktogramem mówiącej głowy, jak to działało bo u mnie nie działa. Fajnie by było jak ktoś opisze mi jeszcze jak działał bluetooth mam w bagażniku mulf a w menu bluetooth ale wyszarzały. Muszę wiedzieć czy warto to naprawiać bo gdzieś wyczytałem że ten bluetooth jest tylko do rozmów a nie do muzy. W podłokietniku ma jeszcze złącze na telefon.

Proszę o odpowiedzi jeśli ktoś zna ten model dokładnie

Krystian

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ta buźka na przycisku to komendy głosowe . Nie pamiętam czy wymaga to dodatkowego modułu . 99% 1er tego nie ma aktywnego . MULF masz do tego docka pod dedykowany telefon . Samo BT służy do rozmów .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
... A odplyw klimy jest od dolu, po prawej stronie, obok skrzyni biegow.
Opublikowano

Dziękuję

Proszę jednak o dokładny opis jak działa sterowanie głosowe np. czy po polsku jakie funkcje.

bluetooth ok skoro do rozmów czyli trzeba załatwić ten moduł do podłokietnika, ale czy wtedy będzie można odtwarzać muzykę?

ostatecznie czy można wymienić ten monitorek z odtwarzaczem dvd na nowsze by mieć mapy w urządzeniu nie na płycie i bluetooth muzyczny i do rozmów?

dodatkowo jeśli jest ktoś kto może mi uruchomić czujniki cofania ( kupiłem sprawny moduł ale nadal go system nie widzi) mam też nie działające lusterko wstecznie ( nie przyciemnia się) lusterko ogarnę muszę tylko wiedzieć czy w tym przeźroczystym cylindrycznym zamontowanym pod lusterkiem jest dioda podczerwieni do sterowania audio z kierownicy, zaglądałem na to przez aparat z telefonu i nie widzę by podczerwień była aktywa w czasie gdy naciskam guziki w kierownicy. Dlatego myślę że chyba to nie jest oryginalne lusterko bo takie rozwiązanie przekazywania sterowania widziałem w e46 cupe i za kierownicą też było szkiełko z podczerwienią a u mnie tego nie ma.

wiem wiem kupiłem gniota grzebanego ale chcę go naprawić bo jeździ

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z tym sprzętem który masz nie zrobisz na oryginalnym sprzęcie, aby muza grała przez BT. Dopiero od CIC z COMBOX była taka możliwość. Oczywiście, możesz to wszystko zamontować, ale jest to prócie całego auta, kodowanie no i sam ekran, komp plus COMBOX jakieś 2000 zl.

Co do sterowania głosem, to mam oryginalnego CIC z opcją Voice Command i po polsku niestety to nie działa. Jak zmienie język na Angielski to wszystko śmiga, po polsku niestety nie.

Lusterko nie ma nic wspólnego z nosem klauna. Tam jest tylko dioda od alarmu. Świeci jeśli masz oryginalny alarm. W każdym BMW działa to tak samo. Jeśli ktoś sobie coś dokładał i kombinował to może i wsadził tam jakiś odbiornik, ale w oryginale nic takiego tam nie ma.

Rozkodowywałeś VIN, żeby zobaczyć, czy ten ulep wyjechał z fabryki z multifunkcyjną kierą? Jeśli nie to sama wymiana kiery nie wystarczy. Trzeba jeszcze taśmę wymienić i wszystko zakodować.

Masz sporo do zrobienia, więc polecam:

- strona ze wszystkimi schematami oraz instrukcjami, jak co rozebrać

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/

- katalog czesci

http://realoem.pl/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie każde 1er miało samo ściemniające się lusterko wsteczne . Na przykład ja nie mam i tym pokrętłem u dołu lusterka się przestawia . Opcjonalnie w tym pokrętle miga dioda alarmu jeśli jest .

Kierownica nie wysyła komend do tego lusterka tylko przez powiedzmy zespół manetek a potem przez magistralę i leci do radia .

Opublikowano

odpiłem dziś te lusterko by zabrać je na warsztat i nie mogłem zamknąć samochodu nie reagował na kluczyk jak podłączyłem znów kluczyk zadziałał. Lusterko ma od tyłu czujnik zmierzchowy i od przodu dwa inne czujniki. Ten zmierzchowy jest bardzo głęboko jakby wepchnięty świecenie latarką i zatykanie czujników nie przynosi efektów.

co do 320CI bo takim jeździłem w pracy na bank miał podczerwień pod lusterkiem i szybkę za kierownicą oglądaliśmy pracę podczerwieni przez aparat w telefonie rocznik 2000

a przekręcenie pod lusterkiem powodowało obniżenie lusterka.

dziś też na moment zgubiłem klucz do samochodu jak się okazało wypadł mi z kieszeni i utkwił pod siedzeniem innego samochodu ale nie w tym rzecz, zadzwoniłem do serwisu bmw by zapytać o możliwość odzyskania klucza, Tak możliwe lecz koszt 1800 zł wraz z kodowaniem za 500 ale przy okazji wysłał mi gość dane z mojego vin i mam lusterko automatycznie przyciemniane pdc i radio biznes z bluetooth.

nie wiem jak wstawić załącznik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma i nigdy nie bylo podczerwieni w lusterkach bmw, to zwykla dioda alarmu. Zakonczmy to. Czujnik w obudowie lusterka jest do przyciemniania zegarow, ten na szkle, do sciemniania lusterka. Staraj sie nie zawalac jednego wpisu duzej ilosci pytaniami. Jedno pytanie, jeden wpis.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Właśnie że te czujniki oba w lusterku są od jego ściemniania . Przedni sprawdza czy jest jasno czy ciemno ( i wtedy będzie się ściemniać ) , ten nad szkłem sprawdza czy z tyłu ktoś nie świeci nam . Na środku zegarów jest taka kropka i to jest czujnik do ściemniania licznika . W lusterku jest 2 płytka elektroniki i to ona odpowiada za odbiór pilota .

W fordach z 96 roku tak samo te lusterko działa .

Opublikowano

dziękuję o taki opis mi chodziło, i zgadza się z moimi testami

czujnik nad lusterkiem sprawdzianem i są zmiany przy oświetleniu ten z tyłu lusterka też a elektronika jest martwa tzn nie reaguje na zmiany na czujnikach nadal się zastanawiam takie zależności muszą być spełnione by lusterko zadziałało, wszystkie układy poprawnie zasilane wszystkie lelmenty są sprawne ale jest tam na 90% pamięć jedyny scalak z zamazanymi symbolami i tak sobie myślę pewnie pusta, jak ktoś ma sprawne lusterko to wezmę.