Skocz do zawartości

Harman Kardon vs HIFI - opinie

pawel629

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

Super news :cool2:

Konkurencja nie chcac byc w tyle - podazy ta sama sciezka.

Przy tak szybkim internecie jaki mamy obecnie to jedyna rozsadna decyzja :cool2: :cool2:

.

Masz przynajmniej trzy powody / pytania dlaczego są te różnice między BMW a Volvo:

1. czy w obu markach jest ten sam sprzęt HK

2. konkretne ustawienia w danym egzemplarzu

3. geometria i materiały wpływające na akustykę wnętrza

NA pewno to co powyżej ma duże znacznie i wynika z tego, że w którymś miejscu w Volvo ma lepiej dobrany cały system, bo tutaj ma znaczenie pakiet a nie tylko czy jest wrzucony HK, Bang Olufsen czy inna marka.

Generalnie clou programu dla HK to opcja Surround, która wykorzystuje amplituner Logic 7, umiejętnie rozbijając dźwięk na poszczególne pasma i tworząc poczucie przestrzenności, które mocno angażuje głośniki z tyłu. Nie jest to zwykłe puszczenie sygnału do tyłu, ale skierowanie tam tylko niektórych instrumentów. Jeśli komuś ten efekt bycia otoczym dźwiękiem się podoba, to będzie z HK zadowolony. Ustawiamy go jak poniżej, w opcji na +1 lub na +2:

02f1a5fd1bbc3.jpg

Do tego reszta ustawień:

Bass & Treble = Flat

Balance = Centered

Fader = -1 w stronę przodu

100Hz +3

200Hz -4

500Hz 0

1kHz +1

2kHz +1

5kHz +2

10kHz +3

Te plus do Hz to od poziomu zdefiniowanego w systemie?

Wiem, że może nie tutaj ... ale podziele się moją opinią :

Harman w F44 M235i vs mój Burmester w CLS53AMG to ... totalne G... Aż nie mogę się nadziwić jak słabo ten HK gra w stosunku do tego Burmestera. Oczywiście nie mam tej topowej wersji w Mercedesie tylko to "oczko" wyżej... HK w tym F44 brzmi po prostu słabo. Jeżeli HK brzmi słabo to aż nie mogę sobie wyobraźić jak gra HiFi...

Tak wiem, że inna klasa auta jest i powinienem porównywać taką 5tkę z HK, ale tak się chciałem podzielić.

Od kliku dni cieszę się z mojej nowej G20 z nagłośnieniem Harman Kardon i podzielę się moją SUBIEKTYWNĄ opinią. Po krótkiej zabawie z korektorem z efektów jestem zadowolony i uważam, że warto było wydać na ten dodatek pieniądze. Wydaje mi się, że trudno jest oczekiwać żeby system grał tak samo dobrze jak w furze 500k albo lepiej (tam pewnie dopłata jest odpowiednio większa). Moim powtarzam SUBIKETYWYM zdaniem HK w G20 jest warte wydania tych ok 4k pln.

@F1le pamiętasz ile kosztowała dopłata z podstawowego systemu do Burmester w CLS53AMG ?

@Krakus Nie wiem jak w Polsce, ale u mnie kolo 4800 EUR za ten z wyzszej polki (Burmester high end 3D).. Podstawowy Burmester jest wliczony w cene.

HK nie jest audiofilskim rozwiązaniem, jest takim minimum które powinno być montowane w BMW, samo audio jest mocno średniaste i pewnie za połowe ceny można kupić coś podobnego na rynku ALE wszystko poniżej jest żenujące, i wiem bo sam wziąłem Hifi gdyz po zaznaczeniu wszystkch innych opcji na audio został mini budżet. Gra to gorzej niż audio w Golfie 6 żony, podejrzewam że opcja poniżej Hifi ma sens jeśli jedyne czego słuchamy to r6 :twisted:

• Zasłużeni forumowicze
żenujące, i wiem bo sam wziąłem Hifi gdyz po zaznaczeniu wszystkch innych opcji na audio został mini budżet. Gra to gorzej niż audio w Golfie 6 żony,

ale mówimy o HiFi w G20 ? pytam bo jedyne porównanie mojego HiFi mam z systemem audio w Tiguanie - ten średni system , odpowiednik HiFi- i muszę powiedzieć że HiFi BMW zdecydowanie lepiej gra . cos czuję ze po odbiorze auta z odświeżona ceramiką , znajdę się dziś w firmie car audio a potem może jazda próbna MB C , taki chytry plan na wolny dzień :wink:

Panowie tak się składa ,że poprzednie moje auto to był Mercedes C i miałem w nim system audio Burmester . Obecnie mam G20 330i i Harmon Kardon. Z wykształecenia jestem muzykiem i troche inaczej odbieram systemy audio. Uważam, że Burmester i HK po odpowiednim ustawieniu parametrów pozwalają na dobrą jakość słuchanej muzyki. Oczywiście zakładam, że odtwarzane utwory sa odpowiedniej jakości .

W Burmesterze po wyłącznieu efektu surround słuchanie muzyki nie daje żadnej frajdy i jest słabe , w HK jest akceptowalne . Subwoofer troche lepszy w Burmester . Jeśli ktos lubi jeżdzić z otwartymi oknami i muzyką bum bum na głośno to Burmester daje więcej czadu .

Co do ceny to dopłata w Mercedesie był 4100 zł .

Ale w ogólnym spojrzeniu z mojego punktu widzenia troche wyzej oceniam HK .