Skocz do zawartości

Harman Kardon vs HIFI - opinie

pawel629

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

Roznic USA vs Europa jest makabrycznie duzo :evil:

Pomimo tego ze 3-er w USA jest tansze - to:

- zawsze mialo automat

- nigdy nie mialo szmacianej tapicerki (podstawowa jest Sensatec), w PL 2k PLN

- hifi w podstawie - w PL 1,6k PLN

- kamera cofania w podstawie - w PL 5k PLN w pakiecie?

- szyberdach w podstawie - w PL 5k PLN

- siedzenia elektryczne w podstawie - w PL 5k PLN

- siedzenia sportowe z ledzwiami - w PL 4k PLN (chociaz ostatnio ledzwi nie montuja a klient nadal z tych "nie awanturujacych sie" :norty: )

- pakiet Sport Line w podstawie dla 330i, w PL 15k PLN

i dziesiatki innych frikowych rzeczy za ktore w PL/Europie trzeba doplacac grube tysiace PLN

M-pakiet w USA kosztuje 15k PLN a nie 26k PLN a pomimo tego zawiera np Sensatec na desce rozdzielczej gdzie w PL trzeba 2k PLN za to doplacic.

Live Cockpit Prof. razem z navi kosztuje w PL 13k PLN gdzie w USA za 13k PLN jest pakiet "Premium", ktory oprocz navi i LCP zawiera jeszcze - comfort access, ogrzewana kierownice, ogrzewane siedzenia czy Head Up! :evil:

To jest kpina z europejskiego klienta ktory jest dojony jak swinia a ludzie tutaj na forum jeszcze temu przyklaskuja bo to ta slynna "personalizacja" i jakby BMW dawalo te opcje jak w USA to przestalo by byc przeciez premium :duh: :norty: :norty:

• Lubię to 1

.

Roznic USA vs Europa jest makabrycznie duzo :evil:

Pomimo tego ze 3-er w USA jest tansze - to:

- zawsze mialo automat

- nigdy nie mialo szmacianej tapicerki (podstawowa jest Sensatec), w PL 2k PLN

- hifi w podstawie - w PL 1,6k PLN

- kamera cofania w podstawie - w PL 5k PLN w pakiecie?

- szyberdach w podstawie - w PL 5k PLN

- siedzenia elektryczne w podstawie - w PL 5k PLN

- siedzenia sportowe z ledzwiami - w PL 4k PLN (chociaz ostatnio ledzwi nie montuja a klient nadal z tych "nie awanturujacych sie" :norty: )

- pakiet Sport Line w podstawie dla 330i, w PL 15k PLN

i dziesiatki innych frikowych rzeczy za ktore w PL/Europie trzeba doplacac grube tysiace PLN

M-pakiet w USA kosztuje 15k PLN a nie 26k PLN a pomimo tego zawiera np Sensatec na desce rozdzielczej gdzie w PL trzeba 2k PLN za to doplacic.

Live Cockpit Prof. razem z navi kosztuje w PL 13k PLN gdzie w USA za 13k PLN jest pakiet "Premium", ktory oprocz navi i LCP zawiera jeszcze - comfort access, ogrzewana kierownice, ogrzewane siedzenia czy Head Up! :evil:

To jest kpina z europejskiego klienta ktory jest dojony jak swinia a ludzie tutaj na forum jeszcze temu przyklaskuja bo to ta slynna "personalizacja" i jakby BMW dawalo te opcje jak w USA to przestalo by byc przeciez premium :duh: :norty: :norty:

Drodzy koledzy, porównujecie gruszki z jabłkami.

Mówicie, że BMW zachowuje się wobec europejskich klientów nieelegancko bo w USA za tą samą cenę można dostać więcej, ale nie zadacie sobie najmniejszego trudu aby zweryfikować gdzie leży geneza tych różnic, a wystarczy podstawowa świadomość ekonomiczna dotycząca różnic w systemach podatkowych a zwłaszcza w zakresie VAT + akcyza...

• Zasłużeni forumowicze

Podatki finalne (vat w EU czy stanowy w US) nie maja nic wspolnego z roznicami w podstawowym wyposazeniu 3-er na oba rynki.

Akcyza w US jezeli juz to powinna miec wplyw dokladnie odwrotny - samochody czy ich wyposazenie powinny byc tansze.porownywalne u nas niz w US.

Wszystko rozbija sie o polityke sprzedazowa producenta - a polityka BMW w tym zakresie jest -> golic klienta europejskiego do kosci na opcjach dodatkowych bo jest do tego przyzwyczajony, ba, nawet to pochwala :duh:

To, ze Audi i MB maja identyczna polityke nie pomaga :norty:

Wracajac do meritu - zgadzam sie z kolega wyzej, ze wypowiedz kolegi @Pan_naP jest swietna i podpisuje sie pod nia rekami i nogami.

.

• Zasłużeni forumowicze
Tylko że w USA te auta są tańsze :)

Dokładnie, plus 330i jest najniższym modelem 3ki.

Na to nie ma co patrzeć za bardzo bo w generacji F30 - model 328d był tym samym co 320d w europie.

W generacji F10 - 535d w USA bylo tym samym co 530d w EU.

• 2 tygodnie później...

Jeździłem 520d G30 i 535xd F10

G30 miała bazowy

F10 miała Harman Kardon

Nie jestem w ogóle audiofilem, ale różnica była przeogromna na korzyść HK... Teraz odbieram M235i F44 dla żony też z HK, więc zobaczymy.

Z istotnych różnic to :

- brak "pierdzenia" przy wyższych głośnościach

- lepszy bas (po zabawach equilizerem).

- czystszy dźwięk.

Jeździłem 520d G30 i 535xd F10

G30 miała bazowy

F10 miała Harman Kardon

Nie jestem w ogóle audiofilem, ale różnica była przeogromna na korzyść HK... Teraz odbieram M235i F44 dla żony też z HK, więc zobaczymy.

Z istotnych różnic to :

- brak "pierdzenia" przy wyższych głośnościach

- lepszy bas (po zabawach equilizerem).

- czystszy dźwięk.

Zgadzam się z Tobą co do czystości dźwięku. To fakt HK ma dużo lepsze wysokie tony. Natomiast w basie jest niewielka różnica (ale jest), a co do pierdzenia to proponuję Ci włączyć w HK basy na maksa, dać umiarkowanie głośno, wyjść z auta i stanąć obok jakieś 2 m. Zobaczysz, że pierdzi tak samo jak HiFi. W środku natomiast HK rónież pierdzi jak zbliżysz ucho do głośnika bardzo blisko - na fotelach tego nie słychać (dokładnie identycznie jest z HiFi). W moim odczuciu, dopłata do HK nie jest warta różnicy w dźwięku. Pzdr!

• Zasłużeni forumowicze
Tylko że w USA te auta są tańsze :)

Są tańsze bo na rynek USA są produkowane w Meksyku:) Tania siła robocza zbija cenę dlatego można dołożyć kilka dodatków niby w cenie.

To dlaczego te na EU nie moga byc robione w Meksyku?

Przeciez te na USA nie sa gorsze jakosciowo (mialem dwa F30)

Mysle ze glosniki sie wygrzaly juz u mnie. Moge obiektywnie powiedziec ze warto doplacic do hk, gra naprawde dobrze, nie jest to poziom bangolufsen , czy browersa ale cena tez 4-6x nizsza. Gra naprawde przyzwoicie i mysle ze 80 -90 proc bedzie zadowolona tylko trzeba pogrzebac w korektorze recznie pod siebie, robi ogromna roznice….moglby wzmacniacz miec troche wiecej mocy ale nie czesto wiekszkosc slucha az tak glosno…w porownaniu do zestawu podstawowego to przepasc, do hifi nie powiem bo nie sluchalem

Zgadzam się, według mnie equalizer to klucz do sukcesu z HK. Przy pierwszym zetknięciu rzeczywiście to nagłośnienie nie robi wrażenia, ale po dostosowaniu pod siebie jest bardzo dobrze.

Podrzucisz te sprawdzone ustawienia? Może mi też podejdą :wink:

Generalnie clou programu dla HK to opcja Surround, która wykorzystuje amplituner Logic 7, umiejętnie rozbijając dźwięk na poszczególne pasma i tworząc poczucie przestrzenności, które mocno angażuje głośniki z tyłu. Nie jest to zwykłe puszczenie sygnału do tyłu, ale skierowanie tam tylko niektórych instrumentów. Jeśli komuś ten efekt bycia otoczym dźwiękiem się podoba, to będzie z HK zadowolony. Ustawiamy go jak poniżej, w opcji na +1 lub na +2:

02f1a5fd1bbc3.jpg

Do tego reszta ustawień:

Bass & Treble = Flat

Balance = Centered

Fader = -1 w stronę przodu

100Hz +3

200Hz -4

500Hz 0

1kHz +1

2kHz +1

5kHz +2

10kHz +3

pytanie jeszcze jak były parametry ustawione w obu samochodach a konkretnie equalizer, bo z stronyv harmana wynika ze to samo audio siedzi teraz w g20 i g30.

ja jak jezdziłem testówka to od razu skrytykowalem hk, odebrałe swoj i juz szukałem firmy audio, az wszedłem w equalizer.....no i zaczeło konkretnie grac, zrezygnowałem nawet na razie z wygłuszenia dzwi

Generalnie clou programu dla HK to opcja Surround, która wykorzystuje amplituner Logic 7, umiejętnie rozbijając dźwięk na poszczególne pasma i tworząc poczucie przestrzenności, które mocno angażuje głośniki z tyłu. Nie jest to zwykłe puszczenie sygnału do tyłu, ale skierowanie tam tylko niektórych instrumentów. Jeśli komuś ten efekt bycia otoczym dźwiękiem się podoba, to będzie z HK zadowolony. Ustawiamy go jak poniżej, w opcji na +1 lub na +2:

02f1a5fd1bbc3.jpg

Do tego reszta ustawień:

Bass & Treble = Flat

Balance = Centered

100Hz +3

200Hz -4

500Hz 0

1kHz +1

2kHz +1

5kHz +2

10kHz +3

Podoba mi się dźwięk na tych ustawieniach. Dzięki :)

02f1a5fd1bbc3.jpg

Do tego reszta ustawień:

Bass & Treble = Flat

Balance = Centered

100Hz +3

200Hz -4

500Hz 0

1kHz +1

2kHz +1

5kHz +2

10kHz +3

Podoba mi się dźwięk na tych ustawieniach. Dzięki :)

Również dziękuję :D Bardziej mi podchodzi to ustawienie niż to co znalazłem do tej pory na bimmerpost czy youtube

02f1a5fd1bbc3.jpg

Do tego reszta ustawień:

Bass & Treble = Flat

Balance = Centered

100Hz +3

200Hz -4

500Hz 0

1kHz +1

2kHz +1

5kHz +2

10kHz +3

Bas i torebek na flat ? A zdjecie pokazuje cos innego czy tylko ja tego nie kumam :mrgreen: