Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Panowie :wink: podejrzewam, że był gdzieś wcześniej podobny wątek ale niestety nigdzie nie mogłem go odnaleźć. Zwracam się do Was z zapytaniem :8) Jakiś czas temu gdy uruchamiałem silnik w swoim bmw zauważyłem, że gdy jest on całkowicie zimny to przez pierwszy moment, trwa to może 0.5 s pojawia się taki jakby zgrzyt i po króciutkiej chwili zanika. Bagatelizowałem to zjawisko ale jakoś ostatnio w rozmowie ze znajomym dowiedziałem się przypadkiem, że może to być objaw psującego się rozrządu. Czy ktoś miał z Was podobne przypadki? czy to już może oznacza, że rozrząd będzie do wymiany czy może skończyć się na samym napinaczu? ewentualnie ktoś może mi plus minus przedstawić jakie się koszta takich napraw? pacjent to e46 316i N42, 1.8 l, 85 KW, rozrząd jest na łańcuchu. Wyczytałem gdzieś na forach, że może to być też problem z podstawa filtra oleju i przez nią spływa cały olej do misy i stąd taki objaw ale za to chyba też odpowiada napinacz? będę za ok miesiąc oddawał do mechanika na wymianę oleju i filtra oraz usuniecie drobnego wycieku z którym walczę już od 3 miesięcy i powiem, żeby zajął się tym tematem rozrządu tylko nie wiem na jakie koszta mam się ewentualnie nastawiać ;) pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oleju nie spala? Przy okazji rozrządu można zrobić uszczelniacze zaworowe. Kontrolka ciśnienia oleju gaśnie od razu? Nagraj to.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Nie, kontrolka od razu gaśnie i na bagnecie cały czas ten sam poziom. Uszczelniacze zaworowe były robione w czerwcu bo mechanik powiedział, że jest to przyczyna wycieku. Pomimo naprawy wyciek nadal był i inny mechanik wymienił oring czujnika położenia wałka rozrządu bo też była nieszczelność ale nadal zauważam kropelki przed silnikiem na długości ok 50 cm.