Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was,

Od kilku dni jestem nowym użytkownikiem BMW X3 :) Przesiadłem się z VW także marka dla mnie nowa. Po kilku dniach używania zauważyłem dziwną rzecz. Mam fabryczny ekran, w ustawieniach mam do wyboru język Niemiecki, Angielski, Francuski, ustawiam sobie Niemiecki, ustawiam żeby ekran nie był dzielony a pełny. Elegancko działa, wyłączam samochód, wyświetlacz się zamyka, włączam auto, wyświetlacz się otwiera i z powrotem mam język Niemiecki i dzielony ekran :( Stacje radiowe, czy data zapisywane przez mnie są zapamiętane, zauważyłem że właśnie dotyczy to tylko języka i ustawienia ekranu, być może czegoś jeszcze, wszystkich ustawień nie sprawdzałem.

Czy ktoś z Was się z tym spotkał?

Opublikowano
Obawiam się, że niestety masz uwalony komputer nawigacji. Miałem podobne problemy z zapamiętywaniem ustawień i skończyło się jego wymianą na nowy.

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zauważyłem też że po skasowaniu wszystkich błędów w ISTA, dwa, które są być może z tym związane, wracają,

"0030 GM: K bus: data transmission disturbed" oraz

"A468 CID: Cable break to MASK or NAVI".

Nawigacja działa, zapisywanie stacji radiowych czy godziny działa. Nie mogę połączyć się z bluetooth (telefon nie widzi auta) oraz nie zapisuję zmiany języka na wyświetlaczu np z Niemieckiego na Angielski bądź ustawienia wyświetlania ekranu z dzielony na full. Po wyłączeniu i włączeniu zapłonu te ustawienia wracają do wcześniejszych.

Przekopałem internet (również angielskie fora) ale nic konkretnego nie znalazłem :(

Czy ktoś się z takim czymś spotkał i czy ktoś wie czy w X3 był może montowany światłowód?

• Moderatorzy
Opublikowano

A łączysz się telefonem normalną procedura parowania telefonu?

Trzymasz guzik 3,. potem zapłon itp.?

Masz błąd, że wiązka po drodze gdzieś dostała...

Ja mam bliźniaczy system do e83, ten sam wyświetlacz cały osprzęt tak samo u mnie działa jak w e83.

Ekran startuje sam jak odpalasz?

Opublikowano
Procedurę parowania odpalam, ale bluetooth w telefonie nie widzi/nie znajduje auta (sam moduł bluetooth wg historii z ASO był wymieniany w 2013 i jest na nim data 11.2010). Nie mogę również wejść w procedurę usuwania zapisanych telefonów. Ekran w aucie startuje, działa bez zarzutu, wszystko wyświetla.
Opublikowano
Procedurę parowania odpalam, ale bluetooth w telefonie nie widzi/nie znajduje auta (sam moduł bluetooth wg historii z ASO był wymieniany w 2013 i jest na nim data 11.2010). Nie mogę również wejść w procedurę usuwania zapisanych telefonów. Ekran w aucie startuje, działa bez zarzutu, wszystko wyświetla.

W moim X3 przyczyną takich objawów był błąd wewnętrzny modułu Bletooth, który kolega wykrył ISTA (INPA nic nie wykazywała).

Po usunięciu błędu nie powrócił on, a usterki ustąpiły - dało się wykasować sparowane wcześniej telefony i sparować dwa nowe - iPhone 5S i SE.

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Problem został rozwiązany! Rozwiązanie okazało się banalne, uszkodzony komputer nawigacji (elektronika). Wymiana na nowy (używany) rozwiązała problem.