Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam problem. Po wymianie przednich amortyzatorów przód auta wyraźnie się uniósł. Sprężyny zostały oryginalne. Amortyzatory to KYB. Zostały zakupione w Intercars.

Mój model to X1 E84 2010 rok 18Xdrive. Nr Vin: VP26453.

https://intercars.pl/produkty/1714266-amortyzator-excel-g-kyb-3358003

Czy do mojego modelu występuję kilka rodzajów amortyzatorów i ten został źle dobrany?

Opublikowano

Sprawdziłem w ETK po numerze VIN i wyszło, że powinienem mieć oryginał 31 31 6789853. Więc powienien ten KYB pasować:

https://czescidobmw.pl/wyniki-wyszukiwania?q=31%2031%206789853

Zastanawia mnie sposób montażu. Na zdjęciach w necie zauważyłem, że amortyzator wchodzi na dole w zwrotnice głębiej niż jest to u mnie. U mnie został włożony tylko do momentu zwężenia na dole amortyzatora, natomiast na zdjęciach widzę, że montowane są głębiej, że to zwężenie wystaję od dołu

Zdjęcie z netu:

e47749bc49ddb.jpg

Montaż u mnie:

20b0fec6d46b6.jpg

• Moderatorzy
Opublikowano

Dobry masz amortyzator.

OE lewy: 31 31 6 789 853

OE prawy: 31 31 6 789 853

Dobrze ułożył majster sprężynę w gnieździe? Daj amortyzatorom kilka KM na ułożenie się.

Opublikowano

Sprężyna wygląda dobrze, zastanawia mnie osadzenie w zwrotnicy.

Panowie, wyjaśniło się. Okazało się, że zamontowane zostały amorki od wersji sdrive. Na FV numer się zgadzał, w rzeczywistości po sprawdzeniu był inny.

Teraz sprawdzam Sachs i tam w katalogu pokazuję taki sam numer dla zawieszenia sportowego i normalnego, czy tak ma być?

U mnie oryginał sprawdzony w ETK to:

31 31 6789853

31 31 6789854

odpowiednik Sachs, które zamówił mechanik:

313 931

313 932

Możecie potwierdzić?