Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

od jakiegoś czasu mam swoje przedliftowe F11 i powoli odkrywam pewne ograniczenia, które z tą wersją idą. Do nich należą bardzo ograniczone możliwości Connected Drive, np. zarządzanie profilami kierowcy. U siebie mogę ustawić tylko nazwę profilu i to wszystko. Nie mam opcji do zapisania w profilu np. foteli, świateł, stacji radiowych, itp. Gdzieś na forum czytałem, że jest moduł, który może udostępnić więcej funkcji Connected Drive.

Podczas ostatniej wizyty w serwisie podpytałem o możliwości słuchania muzyki przez bluetooth i powiedziano mi o module, który bym musiał osobno dokupić.

Moje pytanie:

Czy ten moduł umożliwiający mi szerszy zakres funkcji Connected Drive i możliwość puszczania muzyki przez BT byłby ten sam?

Czy mógłby mi ktoś podać nazwę tego modułu (do Connected Drive)? Chciałbym o nim poczytać i wtedy podjąć decyzję, czy warto zatopić 2k PLN w taką dostawkę.

Z góry ślicznie dziękuję,

Piotr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Skoro nie masz bluetooth audio to zapewne masz jeszcze nawigację CIC oraz moduł bluetooth o nazwie MULF

Moduł obsługujący bluetooth audio, nazywa się COMBOX

Czy umożliwi coś więcej z connected drive, to wątpię. Myślę, że najlepsze wyjście to zmiana jednostki głónej na NBT

Opublikowano

Ja mam x3 F25 z 2011 roku.Combox był oryginalnie,oczywiście odtwarza muzykę przez bluetooth.Ale navi nie mam NBT tylko CIC.Co do profili kierowcy to tak jak pod danym profilem mam ustawione,tak po otwarciu auta się włącza.Czy to radio,czy klima.Fotel i lusterka też,ale mam przypisane kluczyki do danych profili.Zależy którym kluczykiem otworzę,tak się ustawia fotel i lusterka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam x3 F25 z 2011 roku.Combox był oryginalnie,oczywiście odtwarza muzykę przez bluetooth.Ale navi nie mam NBT tylko CIC.Co do profili kierowcy to tak jak pod danym profilem mam ustawione,tak po otwarciu auta się włącza.Czy to radio,czy klima.Fotel i lusterka też,ale mam przypisane kluczyki do danych profili.Zależy którym kluczykiem otworzę,tak się ustawia fotel i lusterka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

NBT nie posiadało już modułu COMBOX. Obsługa bluetooth jest już wbudowana w jednostkę. Moduł TCB używany jest do telematyki(czyli m.in. connected drive)

Opublikowano
Skoro nie masz bluetooth audio to zapewne masz jeszcze nawigację CIC oraz moduł bluetooth o nazwie MULF

Czy umożliwi coś więcej z connected drive, to wątpię. Myślę, że najlepsze wyjście to zmiana jednostki głónej na NBT

Fajnie, dziękuję bardzo :cool2:

A teraz pytanie absolutnego amatora. Jeżeli wyhaczę gdzieś całe radio NBT, to w ogóle będę mógł je podłączyć do swojego okablowania?

Z tego co wiem, to wersje poliftowe, lub wersje HiFi mają już światłowody. Czy znaczyłoby to, że bym nie mógł nowego radia wpiąć do swojego

F11 z podstawowym audio/na normalnych przewodach?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Fajnie, dziękuję bardzo :cool2:

A teraz pytanie absolutnego amatora. Jeżeli wyhaczę gdzieś całe radio NBT, to w ogóle będę mógł je podłączyć do swojego okablowania?

Z tego co wiem, to wersje poliftowe, lub wersje HiFi mają już światłowody. Czy znaczyłoby to, że bym nie mógł nowego radia wpiąć do swojego

F11 z podstawowym audio/na normalnych przewodach?

CIC wymaga światłowodu do poprawnej pracy.

Zmiana na NBT to nie jest plug&play. Inny jest monitor, okablowanie do monitora(monitor z nbt bierze z radia, a nie osobno z auta).

Inny jest moduł ZGW(bramka łącząca wszystkie linie CAN). Da się Twój przeprogramować na właściwy, ale trzeba wiedzieć co i jak.

Następnie, jednostkę NBT należy dokodować i następnie ogarnąć kody FSC do nawigacji.