Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Podobno w niektórych autach przy otwartej przepustnicy klimatyzacja sama powinna się wyłączać aby odciążyć silnik.

Czy w BMW E90 też tak to działa?

Jeździcie cały rok na auto, czy np. jesienią już wyłączacie?

Cxy klima obciąża silnik tak samo przy np +25C jak przy +15C?

Pozdrawiam

Opublikowano

Osobiście jeżdżę cały rok na klimie, obciążenie/wydajność kompresora sterowana jest zaworkiem który sam sobie dozuje przepływ czynnika. Nie zauważyłem różnicy w mocy przy włączonej i wyłączonej klimie jedynie słychać obciążenie silnika. Logiczne jest ze przy 30c klima będzie bardziej obciążać silnik bo potrzebuje większej wydajności niż przy 20c

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Z klimy powinno się korzystać cały rok, dla zachowania jej sprawności - jak chodzi, to jest smarowana itd.

Druga rzecz - jak dla mnie to jest chyba bardziej użyteczna jesień/zima kiedy szyby parują i osuszacz działa cuda.

Tez nie czuje, żeby kompresor jakos wpływał na osiągi, a mialem kiedyś Japończyka i tam było to bardzo odczuwalne.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W zwykłym E90 klima działa normalnie. W M obciążenie klimy (ale też alternatora) jest zmniejszane przy dużym zapotrzebowaniu na moc silnika.
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
O ile w upał masz sensowną temperaturę ustawioną tak około 21 22 stopnie a nie 16 to po schłodzeniu kabiny układ pracuje dość oszczędnie już . Ten system nie tylko schładza kabinę ale i osusza . Nie pamiętam nawet z czasów e46 żeby nawet próbowało parować od wewnątrz . Jedyna różnica że dla 318i może być odczuwalne obciążenie a dla 320d już nie . Stąd ja od 3 ostatnich pojazdów z traktorem nigdy nie wyłączałem wogóle .
Opublikowano
O ile w upał masz sensowną temperaturę ustawioną tak około 21 22 stopnie a nie 16 to po schłodzeniu kabiny układ pracuje dość oszczędnie już . Ten system nie tylko schładza kabinę ale i osusza . Nie pamiętam nawet z czasów e46 żeby nawet próbowało parować od wewnątrz . Jedyna różnica że dla 318i może być odczuwalne obciążenie a dla 320d już nie . Stąd ja od 3 ostatnich pojazdów z traktorem nigdy nie wyłączałem wogóle .

318i też nie ma problemów z cały czas załączoną klimą nawet przy 30st, oczywiście trzeba pilnować i na czas dobić czynnik klimatyzacji(powinno być 590g), objaw małej ilość czynnika to głośna praca układu i oczywiście słabsze chłodzenie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuje za Wasze wyjaśnienia.

Z moim słabym silnikiem niestety odczuwam włączoną klimatyzację.

Mam pytanie jeszcze odnośnie pokrętła zimno-ciepło przy otworach went. Do czego to służy? Klimatyzacja automatyczna i te pokrętło trochę mi nie pasuje :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zimno/ciepło służy do regulacji temp. środkowych nawiewów. Np. chcesz schłodzić wnętrze ale jednocześnie nie chcesz, żeby wiało mrozem na pysk Twój i pięknej pasażerki. Ewentualne chcesz nagrzać wnętrze ale jednocześnie nie chcesz, żeby leciało na pysk jak z suszarki, bo piękna pasażerka ma delikatną cerę :wink:
  • Moderatorzy
Opublikowano

Z instrukcji obsługi:

„Pokrętło do mniejszego lub większego chłodzenia powietrza napływającego z kratek nawiewów na tułów".

Co do automatycznej klimatyzacji to wszystkie kratki muszą być otwarte na maksa, ty tylko regulujesz temperaturę.