Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zaślepiłem klapy kolektora ssącego. Silnik m57n2. Auto odpaliło, komp pokazał błąd 2go wtrysku ale silnik równo działał. Skasowałem błąd, próba przejazdu i auto zgasło. Kręci ale nie odpala. Podczas kręcenia: ponad 370 barów, obroty silnika ponad 120. Pompa paliwo pompuje. Pokazują się poniższe błędy wtrysków. Auto nie "puszcza dymka". Nie ma błędu CAS. Bezpieczniki wewnątrz i pod maską sprawdzone. Tak jakby odcięty był dopływ paliwa do wtrysków. Czy ktoś miał podobny problem i rozwiązał go?

4767

Obecny

DDE: Injector, cylinder 1, activation

4787

Obecny

DDE: Injector, cylinder 2, activation

4797

Obecny

DDE: Injector, cylinder 3, activation

47A7

Obecny

D D E: Injector, cyl inder 4, activation

47B7

Obecny

DDE: Injector, cylinder 5, activation

47C7

Obecny

DDE: Injector. cylinder 6, activation

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz zdjac kolektor i sprawdzic czy nie przycisnales przewodu od wtrysku, mowa o kablach. Zdarza sie. Modlitwa o to aby, jesli tak sie stalo, nie spalil sie komp silnika, wskazana.
Opublikowano

Kolektor zdjąlem i wszystko sprawdzałem. Raczej nic nie było dociśnięte. Dodam jeszcze, że po założeniu kolektora (po zaślepieniu klap) auto zrobiło kilka kółek wokół warsztatu i chodziło chwilę pod warsztatem. Później zgasiłem silnik i chcąc odpalić był z tym problem bo po 5 sekundach gasło ale w końcu odpaliło i wtedy ten przejazd jakieś 10 metrów, mała hopa na nierówności, po czym zgasło, nie odpala i błąd wszystkich wtrysków.

Czy jest coś co mogę jeszcze sprawdzać, może jakiś czujnik odcinający wtryski? Czy wymiana 2go wtrysku, który początkowo dawał błąd tu coś pomoże?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Multimetr w łapę.

Ustaw na pomiar oporu, ale dosyć dużych wartości(na początek 200k, jak nie wystarczy to większy).

I po kolei zmierz rezystancję pomiędzy pinem wtryskiwacza, a masą silnika

Opublikowano
Problem rozwiązany. Uszkodzony drugi wtrysk. Wymiana i od razu wszystko wróciło do normy. Dzięki za wszelkie podpowiedzi.