Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , w mojej nowo zakupionej E63 nie działają światła postojowe z przodu, komputer wywala błąd 9CBC -Zwarcie obwodu na wyjściu lampki, zwarcie obwodu do plusa , obejrzałem dokładnie kable przy kostkach nie ma żadnych przetarć , żarówki świecą jak je podepnę na krótko, gdzie jeszcze po drodze mógł zostać uszkodzony przewód ? , z tym że dziwne że obie naraz ? a może to moduł świateł ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niekoniecznie musiał być uszkodzony.

Moduł świateł posiada licznik zwarć/uszkodzeń obwodu. Spaloną żarówkę również traktuje jako zwarcie i nalicza licznik.

Gdy przekroczy założoną przez producenta wartość, to blokuje wyjście i mimo sprawnej instalacji, włożenia sprawnej żarówki, to nadal nie mamy napięcia na wyjściu, bo moduł świateł zablokował ten konkretny obwód.

Najlepsze wyjście to reset licznika zwarć w module. Da się to zrobić programem Tool32, który jest w pakiecie wraz z INPA

Opublikowano

Witam ponownie , dzisiaj sprawdzając numer modułu świateł zobaczyłem u siebie taką rzeźbę z kablami , ten w kółku zaznaczony jest tylko zaizolowany nieprzecięty ,ale kabel szary z niebieskim paskiem wygląda mi na wypięty z kostki i podczepiony pod szaro zielony , prawdopodobnie ma to związek z moimi niedziałającymi światłami postojowymi , chciałbym to ogarnąć do porządku i zrobić fabrycznie , czy ktoś dysponuje jakimś schematem z jakiego numeru w kostce może być wypięty kabel koloru szary z niebieskim paskiem ? wolnych pinów w kostce jest parę więc z tąd moje pytanie , dzięki za jakąkolwiek pomoc .

https://ibb.co/8bTGsv3

Opublikowano
Temat ogarnięty , kupiłem moduł o tym samym numerze i działa bez kodowania ,kable wróciły w oryginalne piny w kostce , dzięki serwiosówce z ebay za pare groszy :) jedynie co jest inaczej to światła na ''auto'' świecą jak jest pochmurno , gasną jak świeci słońce , inaczej zakodowany moduł ? Pozdro