Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie mam nadzieje, że ktoś pomoże . Jestem po wymianie skrzyni w swoim samochodzie, stara 6HP26X kończyła żywota więc postanowiłem na lekką zmianę. Z racji, że mogłem zakupić sprawdzoną skrzynie 6HP28 od takiego samego silnika ( M57) wybór padł właśnie na nią . Po zamontowaniu niestety skrzynia wywala błędy samochód nie reaguje na zmiany biegów wszystko jest zablokowane ( zdjęcie poniżej) słuchajcie co poradzić ? przełożyć starą mechatronikę do nowej skrzyni ? Potrzebna aktualizacja oprogramowania ?

c0e1982c2994d.jpg.html

https://zapodaj.net/c0e1982c2994d.jpg.html

Opublikowano

Cześć. Expertem nie jestem ale mam tutaj trochę info.

Po pierwsze nowa skrzynia musi być zakodowana do samochodu, albo musi zostać przełożona mechatronika ze starej. W przeciwnym wypadku będzie błąd skrzyni i o ile pamiętam nawet nie pozwoli odpalić samochodu (ale mogę się mylić). Ja przełożyłem mechatronikę, natomiast u mnie była zmiana na ten sam model 6p26x.

Natomiast co do 6hp28x - to najprawdopodobniej masz ją z modelu E71 35d z silnika M57. Ja dokładnie taką kupiłem mając nadzieję, że uda mi się ją kiedyś włożyć do mojego samochodu. I niestety dostałem info od Papika, który zdaje to samo testował, że nie da się dostosować 6hp28x do E9x współpracującego oryginalnie z 6hp26x, mimo, że obudowy skrzyni są takie same dla silnika M57 - jest tam inne sterowanie/mechatronika (cokolwiek to znaczy). Ale, jak mówiłem, nie wchodziłem bardzo w temat, więc może jest jednaj jakaś możliwość. Zadzwoń do Papika, może jednak coś się uda.

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Od e71 nie bedzie na bank pasowac bo maja imo wbudowane, e83 imo nie maja wiec zgrywania isn nie wymagaja. Dlaczego nie chodzi? Byl robiony flash? Jakies kodowanie bynajmniej?
Opublikowano

Patrze do katalogu i widzę, że nawet w E90 montowali 6hp28x i to nawet w 2006r, więc już sam nie wiem. Strona 154: https://transmisevilla.com/wp-content/uploads/2014/12/catalogo_transmicion.pdf

Ale jakby dobierać model jaki jest fabryczny to trzeba posługiwać sie numerami z ostatniej kolumny z katalogu, u ciebie jest to 1068 020 060 i wybity jest na tabliczce znamionowej skrzyni i na naklejkach, jeżeli są.

Musisz jednak podpytać kogoś bardziej kompetentnego. Lub spróbować przełożyć tą mechatronikę i zobaczyć czy podpasuje ale to parę setek i szkoda wydać na próbę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Robi sie jeszcze bardziej ciekawie, nie ma możliwości polaczenia ze skrzynią . Czyżby mechatronika ?

To wszystko jasne. Komunikacja w e83 idzie po dcan/ews a w e90 po ptcan/cas. Nic nie zrobisz. Musisz wstawic mechatronike od swojej 6hp26.

Opublikowano
Tylko czy mechatronika podejdzie z 6hp26 do 28?

Daj znac czy przekladales ta mechatronike. No i jak wogole sprawa stoi.

Opublikowano
Mechatronika od mojej starej skrzyni jest inna , namierzyłem skrzynie 6hp28 sam tylny naped od e90. Silnik m57 czyli to samo co u mnie. Z niej sprobuje przelozyc mechatronike zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieje ze tak zagada.
Opublikowano
Pytanie czy mechatronika ze skrzyni 6hp28 bez Xdrive Podejdzie do 6hp28x mam taka mechatronie do ogarnięcia moze wtedy nie bedzie problemu z komunikcja
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pytanie czy mechatronika ze skrzyni 6hp28 bez Xdrive Podejdzie do 6hp28x mam taka mechatronie do ogarnięcia moze wtedy nie bedzie problemu z komunikcja

Czy xdrive czy nie, to nie istotne, istotne z jakiego auta masz ta mechatronike?

Opublikowano
Skrzynia pochodzi od samochodu bmw e90, rok produkcji 2005 - myślę, że taka mechatronika skomunikuje się z moim samochodem - jak sądzicie?
Opublikowano
Na pewno chcesz isc w ta strone? Nie wiem ile wydajesz na te skrzynie ale moze sie okazac ze finalnie sie to nie uda.