Skocz do zawartości

Problem że spryskiwaczami przedniej szyby

5y1w3k

Rekomendowane odpowiedzi

Nie działały mi spryskiwacze i odkryłem że pod maską cieknie na połączeniu przewodów takim białym plastikowym kolankiem. Gdzieś się zgubił klips. Wyrzuciłem więc rzeczone kolanko i połączyłem przewody (przewód z pompy z przewodem z dyszami) łącznikiem. Ale psika bardzo słabo, bez ciśnienia.

Teraz pytanie... czy to kolanko ma jakieś decydujące znaczenie? Nie wiem... trzyma ciśnienie, czy coś?

Jeśli tak, to jaka to konkretnie część jest?

Tak, odkręcasz najpierw przednią część nadkola potem tylną, na błotniku masz taki plastik z trzema kołkami ktore w środku mają bolce, te wpychasz do środka - pamiętaj żeby je pozbierać. Odkręć sobie też kilka srub osłony pod silnikiem -te najbliżej krawędzi, nadkole łatwiej wyjdzie.

Pod maską delikatnie wykręć plastikową śrubę trzymającą wlew płynu i wypnij wlew (też delikatnie). Pod nadkolem będzie sruba 10 trzynajaca zbiornik, po wykręceniu zbiornik przechylasz na siebie i delikatnie do góry wyjdzie. Od dołu ona ma tylko bolec który wchodzi do dziurki. I tak się trzyma.

Pompki wyciągasz pociągając do siebie, potem do góry. Filtry są w uszczelkach.

Gdybyś rozbierał te złączki z klipsami, uważaj bo w srodku mają malutkie oringi.

Gdybyś musiał kupić nowe uszczelki, kup Febi, bo są identyczne jak ori, a połowę tańsze.

• 2 tygodnie później...