Skocz do zawartości

wspomaganie kierownicy, drgania po odpaleniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jakiś miesiąc temu kupiłem BMW e39 520 rocznik 2000. Poprzednio miałem toyote avensis i wydaje mi sie z w bmw wspomaganie chodzi ciężej niż w toyocie czy to norlane w BMW?? na postoju jak skrecam kierownice to slychac cicho pompe czy to też standart w BMW?? i nurtuje mnie jeszcze ten wyciec ze zbiorniczka z olejem w spomaganiu jaka może być tego przyczyna?

part 2 jak odpale silnik po nocy i wyjade z garazu to po jakiejs minucie jak jest silnik jeszcze zimny to przy obrotach miedzy 1000-1500 są jakieś dziwne drgania tak jak trzęsący plastik pod maska co to może być??

Opublikowano

Wspomaganie w e39 ogolnie chodzi ciezej. I dobrze, wiem jak jest w toyocie i to juzni jest takie fajne. BMW zrobilo takie wspomaganie i dzieki bogu. Jadac po dziurach nie nosi Cie na prawo i lewo, nawet jesli reka zaczyna latac na nierownosciach to i tak auto nie bedzie skrecac bo jest wiekszy opor. To jest to co zawsze w BMW mi sie podobalo. Jezdzilem kumpla Toyota camry 3.0 to na glowe dostawalem. jedziesz 60, wspomaganie chodzi jak maslo, jedziesz 200 i wciaz tak samo. To jest bardzo niebezpieczne, bo latwo mozna majtnac kierownica i stracic panowanie nad autem. Docenisz to wtedy kiedy pojezdzisz dluzej e39 a pozniej przesiadziesz sie z powrotem do Toyoty.

A jesli chodzi o pompe, to czy piszczy przy skrecie ? Jesli slychac tylko syczenie czasami to ok. Wazne, zeby w calym zakresie skrecania nie miala zadnych oporow.

A opony nie maja tu prawie nic do rzeczy. Pozdrawiam.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

U mnie też słychać pracę i wszyscy mówią że jest ok.

Mam również delikatny wyciek od czasu do czasu ze zbiorniczka płynu do wspomagania - ktoś pisał o jakimś filterku - hmmm - dzięki za takie info i gdzie jest ten filterek,jaki jest jego koszt i czy sam go wymienie,no i cz y będe musiał zmienić płyn we wspomaganiu podczas wymiany tego filterka.

Proszę o info

pozdr.

BMW = Będziesz Musiał Wyprzedzać :-)
Opublikowano
no to sprawę wspomagania wyjaśniliśmy a co z tymi dziwnym odglosami z pod maski jak jest zimny pomiedzy 1000-1500 obrotow?? dzwięk tak jak by trzęsacy sie plasktik
Opublikowano
Wymiencie plyn od wspomagania, a jesli to nie pomoze to pompa juz siada. I bedzie tak caly czas dopoki nie wymienicie.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Mowa była o jakimś filtrze - pytania dotyczące tego są w powyższych postach w tym temacie. Proszę o info
Opublikowano

Czyli przy wymianie filtra płyn też do wymiany ?

Da radę samemu wymienić ten filterek i jaki jest jego koszt ?

Opublikowano

Piotrek czy da radę samemu to zrobić ?

I czy bede musiał wymienić płyn do wspomagania ?

Jaki polecasz i jaki powinien być płyn do wspomagania ?

Thx za info :cool2:

Opublikowano
Piotrek czy da radę samemu to zrobić ?

I czy bede musiał wymienić płyn do wspomagania ?

Jaki polecasz i jaki powinien być płyn do wspomagania ?

Thx za info :cool2:

Witam!

Powinieneś sobie poradzić,jeśli nie wymieniałeś płynu we wspomaganiu to możesz wymienić,na korku wlewu płynu jest napisane jaki powinien być ,przewaznie jest to ATF czerwony!

Pozdro!!!!!!!!!!

Opublikowano
Możesz jeszcze powiedzieć jak wyczyścić ten filtr , czy bez problemu się wyciagnie i gdzie dokładniej on się znajduje ?