Skocz do zawartości

Sterownik wentylatora klimatyzacji 520D

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanko. Ale na wstępie zaznaczę iż posiadam bmw e39 2.0d 2002 rok.

Problem jest następujący po zakupie swojej e39 padnięty miałem wentylator klimatyzacji wymieniłem go Ale po podłączeniu wtyczki wentylator pracował cały czas tak jakby był podłączony na krótko. Okazało się pozniej że w lewym nadkolu powinien być sterownik którego u mnie nie było Ale niedawno go kupiłem. Problem w tym jak go podłączyć skoro ja mam jedna wtyczkę od wentylatorA oraz gniazdo. A w sterowniku są 2 wtyczki i jedno gniazdo gdzie podłączyć 2 wtyczkę od sterownika ???

• Zasłużeni forumowicze

Oczywiście, pozostałe też trzeba podłączyć :D

OK, ten najdłuższy idzie w stronę prawej lampy do wiatraka. Od tego najdłuższego przy sterowniku odchodzi drugi (czerwone kable), zakręca na górę puszki i tam się łączy z żółtymi (moje zdjęcie). Zostaje trzecia wtyczka (brązowy i niebieski) podłączona pod puszką na moim zdjęciu.

Oczywiście, pozostałe też trzeba podłączyć :D

OK, ten najdłuższy idzie w stronę prawej lampy do wiatraka. Od tego najdłuższego przy sterowniku odchodzi drugi (czerwone kable), zakręca na górę puszki i tam się łączy z żółtymi (moje zdjęcie). Zostaje trzecia wtyczka (brązowy i niebieski) podłączona pod puszką na moim zdjęciu.

Nie Rozumiem ja mam 1 wtyczkę I 1 gniazdo to w takim razie gdzie podłączyć 3 wtyczkę od sterownika ???

Zrób zdjęcie tego co masz w aucie w miejscu gdzie ma być ten sterownik. U mnie idą dwa kable od góry od strony filtra kabinowego.

U mnie nie ma żadnego kabla od strony filtra kabinowego tylko 2 kable koło lampy

• Zasłużeni forumowicze
Nie wiem co mam ci powiedzieć :( Ta luźna wtyczka co trzymasz w ręce to u mnie na zdjęciu idzie nad puszkę i tam łączy się z żółtymi. Mogę co najwyżej zrobić jeszcze jakieś zdjęcia jak chcesz. Jesteś pewien, że masz mieć wiatrak 4-pin ? W wersji 3-pin nie występuje ten sterownik.

Nie wiem co mam ci powiedzieć :( Ta luźna wtyczka co trzymasz w ręce to u mnie na zdjęciu idzie nad puszkę i tam łączy się z żółtymi. Mogę co najwyżej zrobić jeszcze jakieś zdjęcia jak chcesz. Jesteś pewien, że masz mieć wiatrak 4-pin ? W wersji 3-pin nie występuje ten sterownik.

Czyli ta wtyczka która ja trzymam na zdjęciu to idzie do wtyczki biegnącej z filtra jabłkowego??

Wentylator mam 4 pinowy gdyż wtyczka biegnąca ma 4 piny.

• Zasłużeni forumowicze
Od strony filtra idzie wiązka i jedna wtyczka stamtąd idzie nad puszkę, a druga pod puszkę i tyle. W sterowniku są właśnie dwie wtyczki co się łączą z nimi, a trzecia z najdłuższym kablem biegnie do wiatraka.

Kurczę ja się już pogubiłem wyczytałem że po lifty miały 3 piny to w takim razie czemu po podłączeniu tych 2 wtyczek które mam wentylator cały czas pracuje???

Od strony filtra idzie wiązka i jedna wtyczka stamtąd idzie nad puszkę, a druga pod puszkę i tyle. W sterowniku są właśnie dwie wtyczki co się łączą z nimi, a trzecia z najdłuższym kablem biegnie do wiatraka.

To ja mam tylko jedna wtyczkę I jedne gniazdo jak je podlacze to wentylator pracuje cały czas. A od strony filtra nie mam żadnych wtyczek. W takim razie możliwe że mam 3 piny. Ale w takim razie jak jest 3 linowy to gdzie jest sterownik wentylatora w 3 pinowych?

• Zasłużeni forumowicze

Nie do końca tak, bo ja mam polift i są 4-piny.

Od początku - wejdź na realoem.com, wpisz swój vin, przejdź na Ogrzewanie i klimatyzacja -> Skraplacz klimatyzacji i tam jest sterownik pod numerem 13. Jeśli jest on wyszarzony/nieaktywny to znaczy, że go nie masz, bo wiatrak jest 3-pin.

Nie do końca tak, bo ja mam polift i są 4-piny.

Od początku - wejdź na realoem.com, wpisz swój vin, przejdź na Ogrzewanie i klimatyzacja -> Skraplacz klimatyzacji i tam jest sterownik pod numerem 13. Jeśli jest on wyszarzony/nieaktywny to znaczy, że go nie masz, bo wiatrak jest 3-pin.

Dzięki wielkie za wskazówki to już się wyjaśniło mam wentylator 3 pinowy gdyż nie ma go w katalogu. Pytanie tylko co może być nie tak skoro wentylator po podłączeniu działa cały czas na full obrotach.

https://zapodaj.net/10ae29efd7a35.png.html

Powinieneś mieć wiatrak 3-pin podłączyłeś 4-pin ? To przecież nie będzie działać, bo to są zupełnie różne konstrukcje. 4-pin ma silnik szczotkowy, a 3-pin krokowy.

Wszystko się wyjaśniło. To jest tak jak wymontowałem stary wentylator to on posiadał 4 piny i taki też zakupiłem do swojej e39. Dopiero jak Pan powiedział mi o tej stronie realoem wszystko się wyjaśniło.Ten stary wentylator który miałem w aucie zgodnie z numerem części był montowany do 1998 roku wiec ktoś zamontował w mojej Buni wentylator który kompletnie nie pasował a ja sugerując się nim kupiłem taki sam. Sprawdziłem numer części muszę zakupić wentylator 3 pin z modułem a ten który mam wyjąc.

Dziękuje bardzo Panu za pomoc bez Pana nie udało by mi się rozwiązać problemu. Sytuacja jaka ja miałem jest dowodem na to jakie druciarstwo niektórzy uprawiają albo po prostu kompletnie się nie znaja na rzeczy. By wsadzić wentylator nie dość ze 4 pin do 3 pin do jeszcze z kompletnie innym numerem częśći. Teraz zawsze będe sugerował sie numerem części oraz Winem.

Pozdrawiam jest winien Panu duże piwo.