Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje BMW wyczuło że w tym tygodniu leci na otomoto i zaczęło nie odpalać a dokładnie nie kręci w ogóle rozrusznik. Wczoraj wróciłem z pracy samochodem i po 20 minutach chciałem go odpalić no i nic, nawet nie zakręcił.

Po 2h spróbowałem odpalić - odpalił od razu. Wieczorem pojechałem do sklepu no i samochód znowu nie odpalił. Dzisiaj rano pojechałem po samochód i odpalił od razu, lekko nacisnąłem przycisk start/stop i już maszyna działała

Nie wiem gdzie leży problem bo rozrusznik wymieniłem rok temu na nówkę. Co warto sprawdzić aby nie ściągać kolektora. Dodam że wcześniej nie było żądnych problemów i zawsze palił na dotknięcie. Dodatkowo nawet jak rozrusznik nie kręci to pompa paliwa chodzi (słyszę buczenie) jak i reszta wewnętrznego osprzętu (radio, wentylator). Może ktoś na śląsku (Chorzów najlepiej) dysponuje ISTĄ i by sprawdził czy komputer wypluwa jakieś błędy. Na pewno się dogadamy co do ceny.

Z tego co zauważyłem to problem istnieje wtedy kiedy silnik jest ciepły ale jeżeli silnik zgaszę zaraz po jeździe kiedy na 100% osiągnął temperaturę roboczą to nie ma problemu z odpaleniem. Problem pojawia się po kilkunastu minutach - wracam ze sklepu i już nie odpala.

Pozdrawiam,

Piotrek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Myślę że najlepiej zacząć od przeszukania forum i sprawdzenia przewodów masowych silnika.
3A0jS9b.png