Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie. Mam u siebie uszkodzony moduł airbag, nie mogę wykasować błędów gdyż inpa wywala błąd, że nie ma odpowiedzi z modułu. I teraz moje pytanie, czy mogę kupić moduł airbag o innych numerach i go zakodować ncs'em ? Szukałem dosyć długo informacji na ten temat i przeczytałem żeby numery były te same, ale tak to nic konkretnego. Ale co do tych numerów airbaga to u mnie w aucie siedzi moduł o numerze 65776900727, który według realoem w ogóle nie był stosowany do e39. U mnie według vinu powinien być moduł o numerze 65776997257. Sęk w tym, że nigdzie nie widzę na internecie modułu o tym numerze, a cena 4000 w aso jest kosmiczna. Jeśli ktoś by wiedział coś na ten temat, to bardzo dziękuje.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ten co masz założony wg. numerów to MRSZ3, a ten co wychodzi ci po vinie to MRSZ4, produkowane przed dwie firmy, Bosch i Temic różnią się kostką, więc nie pozostaje ci nic innego jak upewnić jakiej firmy posiadasz. MRSZ4 obsługuje dodatkowo poduszki w tylnych słupkach.

Z którego roku i miesiąca masz auto, kombi czy sedan? Lub podaj vin.

Policz dokładnie ile masz poduszek!

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź :wink: Ten moduł co u mnie teraz siedzi jest z firmy TEMIC. Ale tak jak pisałem, w e39 go nie było, był za to w e38, e53 :wink: Poduszek mam 6, 2000 rok, sedan, jeszcze przed lift. Czyli rozumiem, że mogę szukać modułu TEMIC z MRSZ4 i powinien pasować ? Zakodowanie/wykodowanie poduszek to żaden problem :wink:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak masz tylko 6 poduszek plus klema pirotechniczna to szukałbym raczej mrsz3, z kodowaniem nie powinno być żadnego problemu. Ncs przekodujesz pustym plikiem i powinno być ok.

Jeśli jednak zaczniesz kombinować bo np któraś poduszka wystrzelona lub jej brak i będziesz chciał ją wykodować, to sterownik może się wysypać te z końcówką 727 czasem to robią i trzeba szukać kolejny ;) najlepiej wymienić niesprawną poduchę czy napinacz, skasować błędy i będzie ok, dla testu można założyć rezystor, żeby się upewnić czy poducha napewno śmieć.

Opublikowano
Pokazuje mi błąd napinacza, taśmy i ogólny błąd sterownika 240, a bez sprawnego sterownika nie wiem czy te dwa pierwsze błędy są prawdziwe gdyż nie mogę ich skasować :wink: Czyli mówisz kolego, że nie będzie problemów w razie czego z MRSZ4 ? Bo dostać MRSZ3 z TEMIC jest trochę ciężko. A ten co mam teraz to znalazłem za prawie 300 zł, ale chyba trochę gra nie warta świeczki skoro one są takie wadliwe :wink: Znalazłem też temat na angielskim forum od X5 i ktoś pisał że wymienił ten moduł 727 na inny z MRSZ4, ale musiał dołożyć jakieś czujniki zderzenia bocznego. Czy w takiej sytuacji też bym musiał to dołożyć ? Czy wystarczyło by puścić pusty plik ncs'em, żeby samochód sam to sobie przekodował ? Ten sterownik 727 był zastąpiony przez 65776919789 oraz 65776920848. Jakby coś to vin GP23138. Dzięki za zainteresowanie :wink:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pustym manem i sam się zaadoptuje do wyposażenia samochodu, nie szukaj po numerze tylko na portalu aukcyjnym wpisz E39 moduł airbag, lub sensor airbag i patrz po zdjęciach, można sensor znaleźć za 50zł