Skocz do zawartości

E39 poziom oleju

piterek89

Rekomendowane odpowiedzi

czesc wszystkim, kilka dni temu wymieniałem olej w e39 523, mechanik wlał ok.6,5 litra, jak sprawdziłem na drugi chyba dzien poziom oleju na zimnym silniku to po wyciągnięciu bagnetu az z niego lecialo i kapało, był prawie cały w oleju, po czym przetralem go i włożyłem ponownie, po tej próbie już było ok, nie kapało, no może 1 kropelka :D ale teraz zastanawiam sie czy nie jest go za dużo w silniku ponieważ jest bliżej tej kropki na prawo od jedynki, oto zdjecie: https://ibb.co/T2RxmXT

To zdjecie pokazuje stan na ciepłym.

Czy poziom oleju na zimnym i ciepłym silniku będą podobne? jazda z takim wyższym poziomem nie zaszkodzi?

dzięki z góry za pomoc

rozumiem, ale wracając do sprawdzenia poziomu na zimnym silniku, normalne jest to że przy takim wysokim poziomie wyciągając bagnet moze z niego aż leciec, obficie kapać? na ciepłym silniku mam rozumieć że po trasie np. 50 km po czym zjechać, zgasić odczekać te 5-10min i sprawdzic poziom wtedy wynik będzie najdokładniejszy? i jazda z troche wyzszym stanem niz max moze coś się uszkodzić? prosze o rozchwianie moich wszystkich wątpliwości

W silnikach pb jest zaworek przy filtrze oleju, który z czasem pada i cały olej z filtra po nocy schodzi do miski i niby stan jest za duży mimo, że jest wszystko ok. Te parę minut jest po to, aby olej spłynął do miski i żeby nie zdążył spłynąć z filtra.

• Zasłużeni forumowicze
... jazda z takim wyższym poziomem nie zaszkodzi?

Nie zaszkodzi, ale następnym razem wlej pól litra mniej.

Tu sobie sprawdź jaką masz pojemność oleju

https://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi

i jest to stan na maksimum.