Skocz do zawartości

Pojedynczy stuk przy kreceniu kierownica po postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem. Auto to E46 330ci z 2003 roku, 200 tys przebiegu, manual. Najpierw ten stuk zaczął się pojawiać, keidy po nocy wyjeżdżałem z parkingu tyłem na full skręcie i w momencie kiedy stawałem i zaczynałem kręcić kierownicą w drugą stronę pojawiał się metaliczny stuk. Przez jakieś 2 tygodnie był on tylko wtedy. Teraz pojawia się po każdym postoju jak tylko ruszę kierownicą pierwszy raz po odpaleniu, z tym że po nocy jest dużo głośniejszy niż po krótkim postoju. Koło pompy jest lekkie zapocenie, ale może to być też olej z silnika. Stan oleju wspomagania jest ok. Jest też lekkie wycie kiedy na postoju koła są prosto i znika jak tylko skręcę kierownicę. Miesiąc temu był przegląd i nie wykazał żadnych luzów. Jestem teraz za granicą 600 km od domu i nowe objawy się pojawiły dopiero po dojechaniu tutaj. Na ulicy wszedłem pod samochód i nie widziałem żadnych luźnych śrub zawieszenia albo pękniętych sprężyn. Proszę o pomoc w diagnozie, głównie mnie martwi ile jeszcze mogę tak przejechać, żeby wrócić do domu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spokojnie, dojedziesz do domu. czujesz ten stuk na kierownicy? Pojawia się w każdej pozycji kół? Jak robusz takie lekkie ruchy kierownicą lewo prawo też jest, czy tylko raz i koniec?
Opublikowano
Dzięki za słowa otuchy :-) Może lekko czuć na kierownicy i jest tylko jeden stuk. Jak kręcę lewo prawo to słychać bardzo słabo łącznik kolumny kierowniczej, to już wykluczyłem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do sprawdzenia górne mocowania amortyzatorów oraz sworznie wahaczy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Stuk był z magla, najprawdopodobniej tłok miał luz i uderzał o obudowę. Po wymianie magla brak stukania. Przepłukałem układ ropa i pompa teraz chodzi dobrze, delikatnie tylko ja słychać przy kreceniu w miejscu, ale tak było też wcześniej i to raczej normalne. Dzięki za pomoc.